Geen papier, hoe doe je dat? 

Wat zijn je keuzes als bewuste ondernemer om slimmer met papier om te gaan?
08-11-2016

Een bedrijf runnen lijkt soms hand in hand te gaan met bakken vol papier. Maar is dat wel echt zo? Bonny ging op onderzoek uit, zette duurzame alternatieven op een rij en helpt je scherpe keuzes te maken. 

Heb je het wel echt nodig?

Het produceren van papier kost, naast bomen, ook veel elektriciteit en water. Dus hoe minder we gebruiken, hoe beter. Bekijk elk proces in je onderneming kritisch: is het wel nodig om de facturen per post te sturen of een plan van 50 pagina's uit te printen? Zelf stuur ik alles digitaal, print bijna nooit iets uit en denk na hoe ik zonder flyer een langdurige indruk achter kan laten. Dat scheelt geld en is ook een stuk duurzamer.

De visitekaartjes

Zo waren visitekaartjes altijd vanzelfsprekend, maar ik moet eerlijk bekennen dat de mijne al maanden ongebruikt in mijn portemonnee zitten. Hartstikke zonde. Vaak ontmoet ik mensen nadat we online al contact hadden. Een visitekaartje geven is dan echt niet meer nodig. Een LinkedIn uitnodiging is dan veel handiger; zo blijven mensen meteen op de hoogte van al mijn updates.

Nu heb ik onlangs ook de stap gezet naar (gezins)fotografie, daar mis ik het visitekaartje weer enorm. Op elke verjaardag is wel iemand met een kind die heel enthousiast reageert op wat ik doe. Ik spelde dan nauwkeurig mijn website url in de hoop dat ze er naar zouden gaan kijken. Dat valt tegen. Een visitekaartje werkt dan beter: op de achterkant staat een van mijn foto's. Mensen krijgen meteen een indruk van wat ik doe. En met een beetje mazzel komen ze 'm later nog eens tegen en herinneren zich dat ze nog naar mijn website moesten kijken.

Ik probeer dus slim te kiezen waarvoor ik wel een kaartje nodig heb, en hoe ik het net zo goed digitaal kan oplossen. 

Hoe leg je dat uit?

Stel je hebt geen kaartjes meer en iemand vraagt er toch om, leg het dan duidelijk uit. Maak van je - op dat moment - ongemakkelijke keuze een mooi selling point. De ander begrijpt het vast als je vertelt dat ze de eerste zijn in 1,5 jaar die om een kaartje vraagt! 

Kies je toch voor visitekaartjes, ook dan kun je nog een duurzame indruk achter laten. Op de kaartjes van We love recycled zijn de spikkeltjes van het oude papier nog zichtbaar. Of kies voor papier met zaadjes zodat er nog mooie bloemetjes uit komen. Zo heb je meteen een leuk gespreksonderwerp!

Keurmerken

Als je dan toch echt papier nodig hebt, welk papier kun je dan het beste kiezen? Want hoe vaker papier gerecycled wordt, hoe slechter de kwaliteit wordt. Er zijn daarom nog steeds nieuwe bomen nodig om kwalitatief goed papier te maken. Om het oude papier weer wit te krijgen worden meestal veel chemicaliën gebruikt. Wat te doen? Let op de keurmerken om te zien hoe het papier precies gemaakt is:– FSC & PEFC tonen aan dat het nieuwe papier uit duurzaam bos verkregen is. Voor PEFC is dat minimaal 70%. Het FSC heeft verschillende logo's: 100%, mixed (minimaal 70%) en recycled (volledig recycled).– Ecolabel & Nordic Swan laten zien dat de productie van het papier milieuverantwoord is en er geen schadelijke stoffen worden gebruikt bij het schoonmaken van het oude papier.– Der Blaue Engel heeft de strengste normen voor het gebruik van gerecyclede vezels. Chloor en andere chemicaliën om het papier wit te maken zijn uitgesloten. Als papier dit logo heeft, is 100% gerecycled papier en zijn er dus geen nieuwe bomen gebruikt.

Een slimme tip: laat geen huisstijl op briefpapier drukken, maar vraag je vormgever om een template zodat je officiële post makkelijk zelf uit kan printen. Je hebt altijd precies genoeg en bij een verhuizing hoef je geen dozen met oud briefpapier weg te gooien.

Online duurzaam

Ik wil dus gerecycled papier met Der Blaue Engel label en het liefst ook nog Ecolabel of Nordic Swan label. In mijn winkelcentrum kon ik het nergens vinden, en bij de bekende groothandels hebben ze het ook niet, dus ik ben online gaan zoeken. Op de website aGreenStory.nl vond ik al snel printpapier met Der Blaue Engel en Ecolabel logo.

Gelukkig zijn er meer websites die zich richten op duurzame kantoorartikelen, veel meer nog dan alleen papier. Ik vond bijvoorbeeld enveloppen, uitwisbare notitieboekjes waarbij je je krabbels weer kan verwijderen en pennen gemaakt van gerecycled plastic. Neem er vooral even de tijd voor, want duurzame webshops zijn geweldig om inspiratie op te doen hoe je nog duurzamer kunt inkopen!

Duurzame drukkers

Goed over alles nagedacht en je hebt toch nog drukwerk of normale visitekaartjes nodig? De meeste drukkers en printers bieden tegenwoordig al de keuze voor gerecycled of FSC papier. Maar een duurzame drukker is nog beter, zoals Ecodrukkers.nl. Zij zijn volledig duurzaam gegaan met gerecycled FSC papier, bio-inkt, CO2 neutraal, groene stroom, groen transport, geen gebruik van chloor, IPA, en zo nog verder. Andere aanraders zijn de Raddraaier in Amsterdam, groenprint.nl en debij.nl. Bedenk van tevoren goed hoeveel je echt nodig hebt en bestel zo min mogelijk. Duurzamer kan dan bijna niet meer!