Geef een bloem cadeau (die door de brievenbus past!) 

09-06-2016

Maarten van den Berg: 'Bij elk verkocht plantje gaat er 1€ naar Justdiggit, een organisatie die in droge gebieden werkt aan het herstel van ecosystemen.'

Een brief sturen als iemand jarig is, is nog steeds leuker dan een appje of een berichtje op Facebook. Maar met de bloemen van MountGreen word je verjaardagswens wel érg bijzonder. Deze bloemen kunnen namelijk gewoon door de brievenbus. Echt waar. En het mooie is: met dit originele cadeautje steun je ook nog eens het werk van Justdiggit. Wij bezochten Maarten van den Berg, het brein achter MountGreen.

Willard Bouwmeester: Hoi Maarten, niet iedereen komt op het idee om bloemen en planten door de brievenbus te stoppen. Jij wel. Hoe, wat, waarom?

Maarten van den Berg: "Het begon eigenlijk niet eens bij de planten en bloemen door de brievenbus. Het begon allemaal met de wens om de productiviteit èn natuurwaarde van gedegradeerde landbouwgrond te vergroten. Dat heeft een positieve economische, ecologische en sociale impact, maar gebeurt nog veel te weinig omdat het resultaat pas na enkele jaren zichtbaar wordt.

Het leek me het mooist de transitie van uitgeput naar vruchtbaar land te financieren met de opbrengst uit de verkoop van een product dat iedereen aanspreekt: bloemen en planten. Maar dan wél op een manier die aansluit bij de wensen van de moderne consument: online, met veel informatie en 100% duurzaam. Op zoek naar een manier om het nut en de noodzaak van landrestauratie bij een zo’n breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen ontstond het idee om de planten als brievenbuspost te versturen." 

Toch klinkt dat behoorlijk plant-onvriendelijk.

Maarten: "Haha, dat zou je misschien denken. Maar onkruid vergaat niet, en heel veel andere plantensoorten ook niet. We verzenden de planten in een stevig vensterdoosje met luchtgaatjes en fixeermechanisme zodat ze onderweg licht en lucht krijgen en niet gaan schuiven. Een reis van één of twee dagen is voor de soorten in ons assortiment geen enkel probleem. Wist je dat imkers zelfs levende bijenkoninginnen per briefpost versturen? Dat gaat ook goed."

Gaaf! En naast dat het een ontzettend origineel cadeau is (ik bedoel: wie verwacht nou een bloem door de brievenbus) steun je ook nog een goed doel, toch?

Maarten: "Bij de aankoop van 1 plant gaat er €1,- naar Justdiggit. Een Nederlandse NGO die in droge gebieden werkt aan het herstel van ecosystemen om klimaatverandering tegen te gaan. Zij doen precies wat ik voor ogen had toen ik MountGreen startte. Iedereen profiteert van landrestauratie maar de winst voor het individu is niet groot of dichtbij genoeg om er zelf geld in te steken. Waar het geld vandaan komt om de transitie van dor naar groen te starten maakt niet zoveel uit. Maar omdat iedereen er baat bij heeft is het wel zo leuk dat iedereen ook bijdraagt via het kopen van planten."

Jullie zijn nu bezig met crowdfunding. Wat gaan jullie met het bedrag doen?

Maarten: "Omdat we met levend materiaal werken is voorraadbeheer een grote uitdaging. Van zaadje tot verzendklaar formaat duurt enkele weken en dan moeten ze snel verstuurd worden, vóórdat ze te groot worden voor de verpakking. Met de voorverkoopcampagne zoeken we naar adressen voor onze eerste planten. In ruil voor het geduld van de kopers geven we korting. Mede daardoor zal het opgehaalde bedrag voor het grootste deel besteed worden aan productiekosten, verzendkosten en de donatie. Als we het streefbedrag van €10.000 halen kunnen we een tweede 3D-printer aanschaffen. Dat zou fantastisch zijn."

Is er nog iets dat je kwijt wilt?

Maarten, [Met een knipoog]: "Ja, planten! Heel veel planten. De campagne loopt t/m 20 juni 2016. We zouden het ontzettend leuk vinden als mensen vóór die tijd een plant willen bestellen zodat we een vliegende start kunnen maken. Abonnementhouders zijn onze grootste helden en maken onze groei mogelijk. Zij krijgen elk seizoen als éérste het nieuwe pareltje uit ons assortiment.

Een week voor verzending sturen we een e-mail met de naam van de plant en een link zodat een alternatief bezorgadres en een persoonlijke tekst voor op het kaartje doorgegeven kan worden. Tot slot: wie ons wil ontmoeten en/of de 3D-printer in actie wil zien is van harte welkom op de Pure markt van zondag 12 juni in het Amsterdamse Amstelpark."

Steun de crowdfundingscampagna van Mount Green! Funden kan tot en met 20 juni 2016.