Gaat zeewier de windmolens overtreffen? 

Met zeewier kunnen we óók duurzame energie produceren!
26-10-2015 - door Dine

De nieuwe windmolens

De verwachting is dat we over 10 tot 20 jaar evenveel energie kunnen opwekken met zeewier als met windmolens. Het Europees zeewierproject At Sea doet daar onderzoek naar in onder andere Noorwegen, Schotland en Ierland. Ook bij Nederland schijnt het zeegewas het goed te doen! Zeewier is een ideale grondstof voor biobrandstof, omdat er geen kunstmest, landbouwgrond of grondwater nodig zijn voor de productie. Als we 1/10 van de Noordzee zouden gebruiken voor zeewierteelt, kunnen we al voldoen aan de afspraken in het Energieakkoord.

Hoe werkt het precies?

Met speciaal ontwikkelde matten nam de proefoogst spectaculair toe. De matten drijven in een constructie van boeien en touwen en kunnen door een vissersboot gemakkelijk uit het water aan boord gehesen worden. Het zeewier wordt vervolgens aan land geoogst. Daar wordt er bio-ethanol van gemaakt door middel van vergisting, waarbij micro-organismen met behulp van enzymen plantensuikers omzetten in alcohol en CO2.

Ander nut

In een eerdere blog schreven we al hoe nuttig het zeegewas is. Het is bijvoorbeeld een echte superfood vol eiwitten. De hippe Dutch Weed Burger maakt gretig gebruik van de oplopende populariteit. De burger is 100% vegan. Je kunt er ook grondstoffen mee maken voor de industrie. Van zeewier kun je koolstofvezels maken waar je ook onderdelen voor auto's mee kunt maken.

Maar pas op

Is dat wel zo verstandig? We hebben immers met landbouw al zoveel natuur kapot gemaakt. Dr. Brandenburg vindt dat het wel duurzaam is. "Een zeewierboerderij heeft geen negatieve invloed op het zeemilieu." Echter kunnen we niet grootschalig zeewier gaan produceren: er zou anders een voedingsstoffentekort in het zeewater ontstaan. Het is dan ook moeilijker ziekten onder controle te houden. Zeewier is nodig om vissenpoep te absorberen. Dus alles kan, maar met mate.

Profile picture for user dine2401@hotmail.com
Dine
Auteur
23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.