Geldzaken
Lifestyle

Gaat de ECO Coin de wereld redden? 

Van gratis biertjes tot toegang tot secret areas op een festival: binnenkort kun je betalen door goed te doen.
11-05-2017
Het super duurzame DGTL Festival 2017, proeftuin voor de ECO Coin © Foto: Tim Buiting

Het super duurzame DGTL Festival 2017, proeftuin voor de ECO Coin © Foto: Tim Buiting

‘De tijd voor bewustwording is over. Het is tijd voor actie’, aldus Milan Meyberg (Revolution Manager van muziekfestival DGTL ) en Lewis Just (projectontwikkelaar van de ECO Coin). Maar hoe laat je mensen de overstap maken naar duurzaam gedrag? Met de slimme ECO Coin: getest en gekeurd op DGTL.  

Bomen kappen of het bos behouden

Dat we duurzamer moeten leven, daar zijn velen het wel mee eens. Maar als het teveel gaat kosten, belanden idealen en waarden al snel op de achtergrond. Hoe motiveer je mensen om iets goed te doen voor het milieu, als het tegendeel vaak veel meer geld oplevert?

Milan licht zijn visie hierop  toe met een voorbeeld: ‘Stel je hebt een bos. Kap je de bomen om en verkoop je het hout, dan ontvang je direct geld. Laat je de bomen staan,  dan verdien je hier weinig aan, terwijl bos juist van cruciaal belang is voor het klimaat.’ Maar hoe maak je die waarde zichtbaar, zodat mensen gemotiveerd zijn om het bos te behouden in plaats van te kappen? Dat is precies waarom Lewis Just vanuit Next Nature de ECO Coin ontwikkelt.

Bekijk de video over het concept van de ECO Coin op DGTL:

De ECO Coin betaalt jou voor je duurzame keuzes

Betaald worden om duurzame keuzes te maken; klinkt goed toch? Milan legt het idee achter de ECO Coin uit: ‘De ECO Coin is een munt die je groene acties beloont. Je kan de ECOs verdienen door goede dingen voor het milieu te doen en vervolgens kan je deze gebruiken voor duurzame aankopen.’ Een erg slimme motivator voor duurzaam gedrag dus! (Dat dat soms lastig is, kon je hier al eerder lezen).

‘De community waarbinnen de munt wordt gebruikt, kan zelf de waarde van de ECOs vaststellen. Op deze manier wordt met de ECO een miniatuureconomie gevormd, waarbij de ECO een aanvulling is op de gebruikelijke valuta.’ Het is einddoel is dan ook ambitieus: een mondiale cryptocurrency ontwikkelen (lees in deze blog meer over de blockchaintechnologie achter een digitale munt).

Biertjes betalen door goed te doen

Tijd om dit idee in de praktijk te gaan brengen: op een festival! DGTL is als festival één van de grootste aanjagers van duurzaamheid en fungeerde daarom dit voorjaar als proeftuin voor de innovatieve munt.

Als festivalganger kon je op de leukste manieren je festivalkaartje terugverdienen. Van het proeven van zogenaamde ‘Future Foods’ (nieuwe duurzame voedselsoorten) tot het bouwen van modulaire kunstwerken. Voor wisselgeld, verloren muntjes of verkeerde afronding hoefde je niet bang te zijn: de verdiende ECOs werden opgeslagen op het festivalbandje en konden vervolgens weer worden uitgegeven aan allerlei leuks. Zo had je voor 2 ECOs al een gratis muziekdownload, voor 10 ECOs een duurzaam Kornuitbiertje en mocht je met 16 ECOs als VEP (Very Ecological Person) secret areas betreden.

Een manier om ECO Coins te verdienen: het kweken van duurzame algen. © Foto: tomdoms.com

DGTL Festival 2017. Growing sustainable algae. Photo by: tomdoms.com

Experiment geslaagd

En het ging goed! In totaal hebben ongeveer 3.500 bezoekers ECOs verdiend en gespendeerd. Een nog relatief bescheiden aandeel, maar passend bij de experimentele ontwikkelingsfase waarin de munteenheid zich nu bevindt.

Op koers naar een wereldwijde munteenheid

‘Dit jaar wordt de ECO Coin op meerdere festivals getest. Spannend hoe dit zal gaan in weer een andere setting’, aldus Lewis. Milan gelooft er in ieder geval in: ‘Volgend jaar kun je de munt waarschijnlijk weer op DGTL vinden, in een uitgebreidere versie waarbij we denken aan collectieve groepsbonussen.’ Vervolgens willen de ontwikkelaars de munt ook gaan toepassen in andere situaties en gemeenschappen, zoals hogescholen of zelfs hotels. In de verre toekomst hopen de ontwikkelaars de ECO te verspreiden naar communities over de hele wereld. Op een naar een duurzame toekomst!

Benieuwd naar nog meer duurzame initiatieven op festivals? Lees dan snel deze blog met een overzicht van de duurzaamste festivals in Nederland!

Bekijk hier het TEDx filmpje waarin Koert van Mensvoort, bedenker van de ECO Coin, zijn idee uitlegt: