Eten en drinken
Groene stad

Gaat de doggybag het winnen van onze schaamte?  

Voedselverspilling is ver-schrik-kelijk, vinden zo'n beetje alle Nederlanders. Maar om een doggybag vragen durven we niet.
10-10-2018 - door Maartje

Er wordt jaarlijks zo'n 55 miljoen kilo voedsel verspild in de Nederlandse horeca, ofwel zo'n 83 miljoen (!) borden met eten. Deze verspilling wordt mede veroorzaakt doordat we niet durven vragen om een doggybag. We durven dat heerlijke eten, waar we voor hebben betaald, niet mee naar huis te nemen omdat we denken dat de ober ons raar vindt.

Voedselverspilling is zonde. Van het geld, van de grondstoffen, van de moeite, daar zijn we het allemaal wel mee eens. We omarmen massaal de initiatieven van InStock en Kromkommer en staan op ons achterste benen als er een boer blijft zitten met kilo's te kleine pruimen.

En toch... blijkt uit recent onderzoek van Natuur & Milieu dat 44% van de Nederlanders het awkward vindt om in de horeca te vragen om een doggybag. En van iedereen die wel eens eten op zijn bord laat liggen in een restaurant geeft ruim tweederde (68%) dit niet mee naar huis te nemen. Maar waarom schamen we ons hiervoor?

De schaamte voorbij

In Amerika is de doggybag - of geknutselde aluminium zwaan - juist doodgewoon. In Europa is het echter verre van normaal: Zelfs in Frankrijk, waar het sinds 2016 verplicht is om restaurantgasten een doggybag aan te bieden als er eten overblijft, gebeurt het nauwlijks. Je gasten naar huis sturen met de restjes, ze moeten er in de Franse keuken niet aan denken!

Je zou denken dat de doggybag juist goed matcht met de Nederlandse cultuur, we letten immers graag op de centen.  Dus waarom laten we zoveel eten liggen? Alsof je na het afrekenen nog boodschappen op de band van de supermarkt laat liggen omdat je niet wilt dat ze denken dat je arm of gierig bent.

Er lijkt echter iets anders aan de hand, 69% van de Nederlanders vindt namelijk dat restaurants eigenlijk standaard een doggybag zouden moeten aanbieden. Als we er maar niet zélf om hoeven vragen. We lijken zeker te willen weten dat we niet raar worden aangekeken, zo zegt de helft van de restaurantbezoekers dat ze sneller om een doggybag zou vragen als vooraf duidelijk is dat het restaurant graag de restjes aan je meegeeft.

Waarom deze doggybags faalden

Er zijn wel initiatieven die het hebben geprobeerd. Zo probeerde Nelske Thalen in 2013 al om de doggybag gemeengoed te maken in de Nederlandse horeca met haar initiatief Tas-Toe. Ze wist ruim 150 restaurants over te halen om gebruik te maken van de Tas-Toe doggybag die er ook erg enthousiast over waren. Het momentum leek daar en Natuur & Milieu was ook enthousiast. Zo enthousiast dat ze het initiatief wilde overnemen, maar daar ging het mis en Tas-Toe ging als een nachtkaars uit.

Ook Lisanne Addink-Dölle probeerde met haar onderneming VerdraaidGoed om Nederlanders hun restjes mee naar huis te laten nemen. Zij ontwierp de Foodiebag die in 2013 zelfs de Horecava Innovation Award wist te winnen. Maar ook de Foodiebag sloeg niet aan.

De Foodiebag van VerdraaidGoed

"De markt bleek er nog niet klaar voor", aldus de website van VerdraaidGoed. "We hebben het gevoel dat de tijd er nu wel rijp voor is en daarom willen verkennen of een herintroductie van de Foodiebag zinvol is. Dit doen we middels intentieverklaringen van restaurants en cateraars die aangeven de Foodiebag te willen afnemen. Zodra we voor minimaal 15.000 Foodiebags intentieverklaringen binnen hebben willen we een doorstart maken."

Het lijkt zo simpel, we willen wél aan de doggybag maar we moeten een handje geholpen worden door de restaurants. Die natuurlijk wel moeten weten dat we ons restje lasagna, vegan poké bowl of cheescake mee naar huis willen nemen. Ons advies? Wijs gewoon vooraf één van je tafelgenoten aan als "de Doggybagger". Hij of zij moet dan vragen of het overgbeleven eten mee naar huis kan worden genomen. Dan delen we de schaamte een beetje en redden we al dat heerlijke eten. It's worth it.

Meer over voedselverspilling in Nederland

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!