Duurzaam ondernemen

Gaan we naar een werkweek van 21 uur?  

Als het aan de Britse auteur en expert Anna Coote ligt wel, zij voert campagne voor een 21-urige werkweek.
16-11-2018 - door Milou
Foto: Jane Palash via Unsplash

Foto: Jane Palash via Unsplash

Anna Coote is hoofd sociaal beleid bij de New Economics Foundation, een denktank voor een nieuwe economie. Zij voert sinds 2010 campagne voor een 21-urige werkweek: goed voor de economie en voor het milieu.

Een radicaal voorstel

In een interview met NRC geeft Coote aan dat het voorstel van 21 uur (3 dagen) een ambitie is. Een - zoals beschreven in het artikel - radicaal voorstel dat onmogelijk in één klap in te voeren is. 'Liever heeft ze het voorlopig over een werkweek van vier dagen, omgerekend 30 à 32 uur. Om mee te beginnen.'

Minder stress en CO2 uitstoot

Een kortere werkweek betekent namelijk niet alleen iets voor jezelf: minder stress en minder vaak ziek bijvoorbeeld. Het heeft ook invloed op onze ecologische voetafdruk. Uit onderzoeken blijkt dat een kortere werkweek de uitstoot van broeikasgassen reduceert.

In het interview zegt Anna daarover, 'voor een deel heeft dat te maken met de hoeveelheid geld die we te spenderen hebben. Maar ook omdat we haast hebben, geven we veel geld uit aan energieslurpende dingen. We pakken de auto in plaats van de fiets, we nemen het vliegtuig in plaats van de trein, allemaal om sneller op onze bestemming te zijn. We bestellen onze maaltijden online, omdat we geen tijd hebben thuis te koken.' Volgens Coote kan een kortere werkweek het streven naar een meer duurzame levensstijl makkelijker maken.

Nederlanders werken 31 uur

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders gemiddeld 31 uur per week werken. Dit heeft volgens de Britse expert vooral met ongelijkheid te maken. Het zijn namelijk nog steeds de vrouwen die vaak parttime werken en daardoor op een achterstand komen te staan. 'Als een vrouw carrière wil maken, maar ze werkt niet de veertig uur die mannen wél werken, komt ze niet hogerop.' Als 30 uur werken de standaard wordt, dan wordt de vraag wie fulltime gaat werken - man of vrouw? - overbodig. Nieuwe cijfers van het CBS laten overigens zien dat Nederlanders liever minder willen werken. Het gaat inmiddels om 662.000 mensen, oftewel 7 procent van de 8,9 miljoen mensen die in het eerste kwartaal van dit jaar betaald werk verrichtten. Dat je er iets minder door verdient zou niet heel veel uitmaken. 

De 6-urige werkdag in Zweden

In Zweden is binnen verschillende sectoren geexperimenteerd met een 6-urige werkdag. Zo ook in een zorgcentrum waar de proef twee jaar liep, de resultaten waren positief: 'minder vermoeidheid, minder verzuim, minder stress en meer tevredenheid bij de cliënten.' Minpunt? Toegenomen kosten door het aan moeten nemen van extra personeel en niet genoeg opbrengsten om dat gat te compenseren. Bij het Toyota servicecentrum in Gotenburg lukt het wel, daar stapten ze al in 2002 over op een 30-urige werkweek.

En als dat werken dan toch moet, doe het dan goed! Bijvoorbeeld door een dagje te werken op een van deze mooie werkplekken in de natuur of op deze inspirerende groene werkplekken.

 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!