Franse autoweg bestaat uit zonnepanelen 

Komt jouw stroom straks van de A2?
21-06-2017
De Wattway nabij het Franse Tourouvre, 140 km ten westen van Parijs

De Wattway nabij het Franse Tourouvre, 140 km ten westen van Parijs

Per 2050 zal de wereldwijde energiebehoefte zijn verdubbeld. Om daarin te kunnen voorzien zijn er duurzame alternatieven nodig. Vooral in drukbevolkte gebieden is dit een uitdaging. Het Franse infrastructurele bedrijf Colas ontwikkelde een wel hele slimme oplossing.

Revolutionaire uitvinding

Het Franse bedrijf merkte op dat autowegen slechts voor 10% van de tijd bezet worden door voertuigen en zag hier een grote kans. Waarom geen zonne-energie opwekken gedurende de overige de tijd? En na vijf jaar lang onderzoek doen, is het Colas gelukt om zonnepanelen te produceren die wel bestand zijn tegen een stootje en gebruikt kunnen worden als wegdek. Ook wel de Wattway genaamd.

Van 1 naar 1.000 km

En begin dit jaar was ie daar: de eerste kilometer autoweg die stroom opwekt! Gelegen in het zonnige Frankrijk, voorziet de weg het naastgelegen dorp met 3.400 inwoners in stroom voor de straatverlichting. Als het pilotproject een succes is, zal de eind 2017 nog 1.000 kilometer Wattway worden aangelegd. 20 vierkante meter Wattway panelen kunnen al een gemiddeld huishouden voorzien van stroom. Het moge duidelijk zijn: hiermee is Wattway een zeer zonnige toekomstweg ingeslagen.

De zonnepanelen van WattwayDe revolutionaire zonnepanelen van Wattway. Foto: Colas, Joachim Bertrand.

Nederlandse weginnovaties op zonne-energie

Niet alleen in Frankrijk zijn er ontwikkelingen gaande op het gebied van infrastructuur met zonnepanelen. Ook in Nederland hebben we een aantal primeurtjes te pakken. Zo vind je tussen Pijnacker en Nootdrop de eerste geïntegreerde stroomopwekkende geluidswal en kun je in Krommenie, Noord-Holland, over een stroomopwekkend fietspad fietsen.

UPDATE JULI 2017: In Utrecht wordt in het najaar van 2017 gestart met een pilot waarbij zonnepanelen op het wegdek worden aangebracht. We houden het in de gaten!