Biodiversiteit
Groene stad

Frankrijk verwijdert dammen voor biodiversiteit 

De grootste sloopactie van Europa is begonnen: de dam in de Sélunerivier in Frankrijk gaat weg.
09-09-2019 - door Jessie
Foto via Unsplash

Foto via Unsplash

Goed nieuws voor alle dieren rond de Sélunerivier: de grote dam Vezins in Frankrijk gaat weg! De dam is ongeveer 36 meter hoog en staat in de rivier de Sélune, in Frankrijk. Het plaatsen van een dam kan er natuurlijk voor zorgen dat er op een relatief schone manier energie opgewekt wordt, maar de natuur is er minder blij mee. Daarom heeft Frankrijk besloten om de dam weg te halen. Grote kans dat je over een tijdje bij een bezoekje aan Mont St. Michel weer zalm ziet zwemmen!

Wilde rivieren zijn heel belangrijk voor de natuur eromheen, maar momenteel is volgens het wetenschappelijke tijdschrift Nature slechts 1/3e van de langste rivieren ter wereld nog ‘wild’. Dat moet veranderen, aldus natuurorganisaties. “Dammen zijn de grootste bedreiging voor het ecosysteem rond rivieren”, aldus het Wereld Natuur Fonds. “Dammen stoppen de natuurlijke stroom en het sediment stroomafwaarts. Bovendien zorgen ze ervoor dat migrerende vissen niet meer stroomopwaarts of stroomafwaarts kunnen zwemmen”. Doordat de vissen worden gehinderd verlaten ze vaak het gebied rondom de dam. Niet-inheemse soorten nemen hun plekje in, waardoor de biodiversiteit nog verder verstoord wordt.

Voorbereidingen voor het verwijderen van de dam

Voorbereidingen voor het verwijderen van de dam

Betere waterkwaliteit door het verwijderen van de dam

Door het verwijderen van de waterkrachtcentrales Vezins en La Roche Qui Boit wordt dit probleem nu hopelijk weer ongedaan gemaakt. De waterkwaliteit gaat door het verwijderen van de dam weer omhoog. Natuurorganisaties hopen dat hierdoor trekvissoorten zoals zalm, paling en steur het gebied snel weer weten te vinden. Deze actie is de grootste damverwijdering van Europa tot nu toe, en dus niet een klusje dat één twee drie gefixt is. Wanneer de dammen verwijderd zijn zal ongeveer 88 kilometer rivier weer vrij kunnen stromen.

Zalm in de rivier

Binnenkort zwemt er rond de Mont. St. Michel waarschijnlijk weer zalm - Foto van een zalm via Unsplash (niet in Frankrijk) 

Dammen voor energie: vergane glorie

De dammen werden in de jaren 1920 en 1930 gebouwd, maar hun toegevoegde waarde is eigenlijk nog nihil. “De reservoirs zijn gevuld met sediment. De dammen genereren maar lage winsten, en in de zomer kunnen de dammen giftige cyanobacteriën herbergen”, aldus Dam Removal Europe. Op andere plekken in Europa is dezelfde conclusie getrokken. De afgelopen jaren zijn er al meer dan 3500 barrières verwijderd! De BBC maakte hier zelfs een speciale uitzending over, met Peter Gibbs.

De natuur herstellen door dammen verwijderen

De natuur kan opmerkelijk snel herstellen wanneer dammen worden verwijderd, aldus Roberto Epple van het European Rivers Network. “Ik kijk er naar uit om zalm langs de Mont St Michel te zien zwemmen”. Dit zal waarschijnlijk op meer plekken gebeuren, want het verwijderen van de dam is onderdeel van een Europees actieplan voor het herstellen van Europese rivieren. Uiterlijk in 2027 moeten de rivieren weer een 'goede ecologische status' hebben, staat in het plan. Ook in Spanje en Estland werden al dammen verwijderd. 

Mont st Michel

Mont st Michel in Frankrijk

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.