Mode
Duurzaam ondernemen

Forest Wool maakt kleding van dennennaalden 

Dit unieke textiel is een duurzaam, lokaal alternatief voor katoen gemaakt van een groen restproduct.
04-11-2020 - door Redactie
Tamara Orjola

Tamara Orjola van Forest Wool

Dennenbomen zijn 's werelds belangrijkste houtbron. Alleen al in Europa worden jaarlijks 600 miljoen dennen gekapt. Maar een gekapte spar levert meer dan alleen hout: per boom blijft er tot wel 40 kilogram naalden achter op de grond.

Forest Wool, opgericht door Tamara Orjola, bedacht een slimme manier om van dennennaalden een uniek, duurzaam textiel te maken als alternatief voor katoen. Het klimaat in Europa is niet geschikt om katoen te verbouwen maar dennen groeien hier wél heel goed. Daarnaast is er geen landbouwgrond of extra water nodig bij de productie van dennennaalden, ze groeien immers in het bos. Wij spraken met Tamara over haar onderneming en haar plannen voor de toekomst.

Forest Wool is de winnaar van de derde prijs van de ASN Bank Wereldprijs 2020! Benieuwd naar de andere finalisten? Lees ook de interviews met BESE, DeWarmte, FALAFVAL, Kumasi en Natulatte.

Forest Wool ontstaan op Design Academy

Forest Wool begon als project van Tamara aan de Design Academy Eindhoven, waar ze ontdekte dat een miljoen kilo naalden achterbleef blij de kap van dennenbomen. Deze bomen fascineerden haar al van jongs af aan, vertelt ze.

"Ik ben opgegroeid aan de kust van Letland, Jurmala. Jurmala is omringd door dennenbossen, waar ik als kind vaak in speelde. Tijdens mijn studie ontdekte ik opnieuw hoe mooi deze dennenbossen zijn. En kwam ik er achter dat een miljoen dennennaalden onbenut bleven. Tijdens het experimenteren ontdekte ik dat de naalden sterkte vezels bevatten waar je verschillende dingen mee kan maken, waaronder van textiel."

Na haar afstuderen, en vele experimenten later, besloot Tamara om Forest Wool op te richten.

Multifunctioneel duurzaam textiel

Forest Wool is een flexibel materiaal dat hard of zacht gemaakt kan worden, afhankelijk van het beoogde gebruik. Zo maakte Tamara voor haar eindproject twee krukken van Forest Wool, in elkaar gezet zonder lijm of schroeven. De basis bestond uit hard composiet en het zitvlak was bekleed met vilt, beide afkomstig van dennennaalden.

Sinds haar afstuderen focust Tamara zich vooral op het ontwikkelen van een duurzaam textiel gemaakt van de naalden. Maar er komt heel wat bij kijken voordat je van een hoop dennennaalden een lap textiel hebt. Je moet de naalden breken, weken, stomen, kaarden, spinnen en weven. Uiteindelijk krijg je dan een stuk stof dat aanvoelt als vilt, waar je bijvoorbeeld kleding van kunt maken.

Forest Wool geldt als een duurzaam alternatief voor traditionel textiel, zoals katoen. Katoen wordt in het buitenland geproduceerd en daarna geïmporteerd. Tijdens het transport komt veel CO2-uitstoot vrij. Ook krijgen katoenarbeiders vaak geen leefbaar loon. Forest Wool laat zien dat het ook anders kan in de kledingindustrie.

Links: wol, composiet en kleurstoffen van dennennaalden. Rechts: het krukje van dennennaalden die Tamara ontwierp voor haar eindproject. | Foto: Forest Wool

Winst zorgt voor eerste oplage Tree-Shirts

In 2021 willen Tamara en haar compagnon Joshua Vasilda een partner vinden om van Forest Wool een eerste serie Tree-Shirts te produceren. De naam, letterlijk boomshirt, is een mooie knipoog naar het bijzondere materiaal waar het t-shirt van is gemaakt.

Forest Wool wil volgend jaar de eerste serie Tree-Shirts, gemaakt van dennennaalden, produceren. | Foto: Forest Wool

Om dit voor elkaar te krijgen, is het winnen van de ASN Bank Wereldprijs een belangrijke eerste stap. Tamara vertelt: "Het geld van de ASN Bank Wereldprijs zou ons helpen met de productontwikkeling en het maken van enkele prototypes. Zodra we de techniek hebben verfijnd en de eerste serie prototype garen hebben geproduceerd, zullen wij met productiepartners en modemerken direct aan de slag gaan voor de eerste serie Tree-Shirts."

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.