Zero waste

Foekje Fleur zoekt 50.000 plastic flessen 

Wie weet kan jij haar helpen!
11-05-2017
Foekje Fleur zoekt 50.000 plastic flessen

Foekje Fleur is op zoek naar 50.000 plastic flessen voor een enorm tof project: HPDE. Deze afkorting staat voor High-Density Polyethyleen, een soort plastic die gebruikt wordt voor ongeveer alle ondoorzichtige verpakkingen van allesreiniger, wasmiddel, zeep, shampoo, bodylotion en andere ‘frisse’ producten. Je kunt schoonmaakflessen bij haar langs brengen in Blue City 010 in Rotterdam, waar zij ze uiteindelijk gaat transformeren tot een prachtproduct met een mooi verhaal. We spraken haar over haar missie en toekomstplannen.

Van plastic naar porselein

Foekje Fleur is sinds 2009 bezig om aandacht te vragen voor de plastic soep. Dat doet ze door plastic flessen te verzamelen die zij vindt langs de Maas. Van deze flessen maakt ze wonderschone porseleinen kopieën, die gebruikt kunnen worden als vaas of fles. Deze nieuwe producten vertellen een verhaal in de woonkamers en plekken waar zij terecht komen. Een verhaal over de plastic soep en hoe gevaarlijk die is voor onze aarde en alles wat daar op leeft. Foekje:

“Ik vond afval uit de jaren zestig dat nog geheel intact was! Deze schoonmaakflessen heb ik gekopieerd in porselein, een materiaal dat het gebrek aan afbreekbaarheid en het probleem nog duidelijker aantoont.”

Foekje Fleur zoekt 50.000 plastic flessen

Van huishoudplastic naar zeepblok

Voor haar nieuwste project werkt Foekje samen met GoodtoGive, een site die fairtrade producten verkoopt met een goed verhaal. Wij vroegen Foekje om haar nieuwste verhaal te vertellen.

“Wie vloeibare zeep koopt, koopt eigenlijk een plastic fles, een boel water en een beetje zeep. Het lijkt handig maar is ook onnodig duur en inefficiënt; water moet vervoerd worden, een plastic fles gemaakt, ingezameld en gerecycled worden. Wat was er eigenlijk mis met het blok zeep? Ik zoek daarom 50.000 polyethyleen flessen waarvan ik zeepschaaltjes ga maken. Dit moet het gebruik van plastic ontmoedigen.” 

“De flessen die we gaan inzamelen gaan we sorteren op materiaal en kleur. Daarna gaan we ze shredden en die plastic vlokken moeten gewassen worden. Als de vlokken schoon zijn kunnen we ze smelten, mengen en onzuiverheden uitfilteren. De balletjes die dan ontstaan gebruiken we om een zeepschaaltje mee te spuitgieten. Met deze zeepschaaltjes kun je straks gewoon een blok zeep gebruiken en dat scheelt een heleboel plastic flessen!”

Foekje Fleur zoekt 50.000 plastic flessen

Een belangrijke missie

Ze heeft het natuurlijk al een beetje uitgelegd, maar we waren benieuwd wat Foekje Fleur met dit project hoopt te bereiken. Zij vertelde enthousiast:

“Ik hoop dat mensen nadenken over over hoe je op een comfortabele manier minder plastic kunt verbruiken.Het recyclen van kunststoffen staat nu nog in de kinderschoenen. Het feit dat er zoveel soorten plastic zijn maakt het recyclen lastig en het sorteren intensief. Er wordt veel geïnvesteerd in nieuwe technieken en het lijkt er op dat in de toekomst plastic recyclen makkelijker zal zijn. Omdat olie geen hernieuwbare grondstof is vermoed ik dat de plastic verpakkingen zoals we die nu kennen uiteindelijk plaats maken nieuwe materialen. Er zijn al een aantal hele mooie alternatieven, zoals bijvoorbeeld plastic van zetmeel”. 

Meedoen met dit project

Iedereen kan een steentje bijdragen aan dit project door flessen langs te brengen bij Blue City 010 in Rotterdam. Dat is een gave plek waar allerlei initiatieven gerealiseerd worden om het centrum van circulaire economie in Rotterdam te worden. De verzamelbak kan je vinden bij de hoofdingang van Blue City in voormalig zwemparadijs Tropicana (Maasboulevard 100, Rotterdam). We vroegen Foekje Fleur welke flessen er allemaal ingeleverd kunnen worden.

“Je kunt de flessen herkennen aan de tekst aan de onderzijde waarop PE, HDPE of PEHD staat, vaak in combinatie een recycle driehoek en het cijfer 2. Bij twijfel kan je ze gewoon in de bak gooien, de flessen worden namelijk allemaal nagekeken. Eventuele andere kunststoffen kunnen gebruikt worden door Community Plastics.”

Inleveren kan van 1 mei tot 30 juni, elke dag tijdens kantooruren. Er staat een grote bak in de centrale hal van BlueCity. Op een aantal momenten is Foekje zelf ook aanwezig:

- woensdag 10 mei 2017 van 14:00 tot 17:00u

- woensdag 7 juni 2017 van 14:00 tot 17:00u

- woensdag 21 juni 2017 van 14:00 tot 17:00u

- woensdag 28 juni 2017van 14:00 tot 17:00u

Wil jij meer weten over dit project? Klik dan hier voor de site of de Facebookpagina.