Klimaat
Reizen

Flight Free: laat jij in 2020 ook het vliegtuig staan?  

Een steeds grotere internationale groep reizigers besluit het vliegtuig voor minimaal een jaar te laten staan
19-12-2019 - door Jessie
Dat vliegtuig laat je gewoon aan je voorbijgaan.

Dat vliegtuig laat je gewoon aan je voorbijgaan.

Nu het in Nederland steeds kouder wordt, is de verleiding wellicht groter om eens te kijken of je ergens een last-minute naar de zon kunt boeken. Maar tegelijkertijd was 2020 júíst het jaar dat je duurzamer wilde leven, en het voelt een beetje zonde om nu al je goede voornemens te saboteren.

Herkenbaar? Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de internationale campagne Flight Free 2020, waarin influencers, reisbloggers en enthousiaste reizigers laten zien dat reizen óók heel leuk kan zijn zonder vliegtuig. Doe je ook mee?

De impact van een retourtje Bali

"Waarom blijven de meeste mensen het vliegtuig pakken voor een vakantie, terwijl we in het midden van een urgente klimaatcrisis zijn?", vroeg Maja Rosén zich vorig jaar af. Zij besloot tien jaar geleden om te stoppen met vliegen, maar durfde het hier niet echt met anderen over te hebben. Tot vorig jaar. Maja had maar één goed voornemen voor het nieuwe jaar, na het zien van een Ted Talk over barrières die het klimaatdebat verstoren: stoppen met bang zijn dat mensen teleurgesteld in haar waren en starten met het stellen van vragen over de luchtvaartindustrie. 

Maja dook in de cijfers, en die logen er niet om: vliegen is niet duurzaam. Een retourtje Bali veroorzaakt al meer CO2-uitstoot dan we ons per persoon per jaar kunnen veroorloven als we een leefbare wereld na willen laten. En hoewel vliegen 'slechts' voor 2 tot 5% verantwoordelijk is van de globale CO2-uitstoot, wordt deze uitstoot door een heel klein groepje veroorzaakt. 80% van de wereldpopulatie heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten, maar de overige 20% stoot ontzettend veel uit. Voor Zweden is dit getal bijvoorbeeld hoger: daar draagt vliegen bij aan 10% van de uitstoot. Minder vliegen is daarom een goede en effectieve manier om je uitstoot te beperken. 

 

Europa kan ook betoverend mooi zijn

De uitdaging: overal ter wereld minder vliegen

Het doel is simpel: 100.000 mensen laten beloven dat zij in 2020 niet het vliegtuig in zullen stappen voor pleziervluchten of vakanties. Je kunt hier meedoen, door de petitie te tekenen. De actie begon in Zweden, maar heeft inmiddels al subgroepen in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Peru, Australië, Nederland en Slovenië. "We kiezen bewust voor één jaar. Dat is voor iedereen haalbaar, terwijl vliegen voor altijd opgeven een te grote stap is voor anderen".  Wil jij anderen inspireren om ook minder vaak te vliegen? Maja Rosén van We Stay On The Ground maakte een gids voor het houden van klimaatgesprekken, waarin ze je helpt om het gesprek met anderen aan te gaan. In de gids legt Maja de psychologie achter haar aanpak uit en leer je anderen te inspireren, zónder vervelend over te komen. Inmiddels doen al verschillende bekende reisbloggers mee. Bijvoorbeeld The Couple in Row 51, Compassionately Carolien, Lisa Goes Vegan en Zoe van Professional Wildchild en Moderne Hippies

Een tropische bestemming vind je ook in Europa

Een tropische bestemming vind je ook in Europa. Deze foto maakte Sergii Gulenok in Kroatië 

Waarom we blijven vliegen

Tijdens het werk voor de campagne ontdekte Maja een aantal belangrijke inzichten: "De meeste mensen hebben zich nog niet gerealiseerd hoe urgent de klimaatcrisis is", vertelt ze. "Of hoe vliegen bijdraagt aan klimaatverandering.". Maar het meest belangrijke inzicht, aldus Rosén, was dat ze leerde dat je mensen kunt inspireren. "Veel mensen zijn bereid om hun lifestyle te veranderen en actief te worden op het gebied van klimaatverandering als ze zich realiseren hoe serieus de klimaatcrisis is en hoe belangrijk hun eigen acties zijn". Zo ook Happinezjournalist Anne Wesseling, die zelfs merkte dat minder vliegen haar gelukkiger maakte. 

Naast vliegen raadt Maja Rosén ook aan om eens te kijken of je meer plantaardig eten kunt eten en je auto kunt verruilen door het openbaar vervoer. Het wegdoen van je auto bespaart gemiddeld 2,4 ton CO2 per jaar. Plantaardig eten bespaart 0,8 ton. En vliegen? Één transatlantische vlucht van Londen naar New York bespaart al 1,6 ton CO2, aldus wetenschappelijk onderzoek

 

Waar gaan we heen zonder vliegtuig? 

Op de Nederlandse site van Flight Free verzamelt Linda van het blog Zaailingen allerlei alternatieven voor vakanties zónder vliegtuig. En ook wij hebben genoeg leuke inspiratie voor je: 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.