Eten en drinken
Zero waste

Flessenwater vs. kraanwater in de horeca 

Een blog over de zin en onzin van flessenwater en de duurzame alternatieven.
23-10-2019 - door Anne
Een foto van iemand die tafelwater inschenkt vanuit een karaf

Waarom drinken we in de horeca eigenlijk nog zo veel flessenwater in plaats van kraanwater?

Als consument worden we steeds meer doordrongen van het belang van het drinken van kraanwater in hervulbare flessen. Maar hoe zit dat eigenlijk in onze horeca? Hoewel steeds meer horecaondernemers er bewust voor kiezen om kraanwater te serveren, wordt er voor het overgrote deel nog steeds flessenwater geschonken. Dit heeft onder andere te maken met onze overtuiging dat bronwater van betere kwaliteit zou zijn dan kraanwater. Wat is daarvan waar? In deze blog lees je meer over de zin en onzin van flessenwater in de horeca en de duurzame alternatieven. 

De marketing rondom bronwater

Wie denkt aan bronwater, denkt waarschijnlijk aan een helder, kabbelend beekje ergens in de Alpen. Dit komt doordat we als consument worden platgegooid met de meest pittoreske plaatjes van waar het water vandaan zou komen. Toch is niets minder waar. In 2017 maakte de Keuringsdienst Van Waarde een aflevering over bronwater, waarin zij lieten zien dat het water van de bekende merken vaak gewoon wordt gebotteld op een afgelegen industrieterrein. Sterker nog, in de meeste gevallen wordt dit water uit dezelfde grondlaag getapt als ons kraanwater. “Als je in Utrecht woont, spoel je je wc door met bronwater”, zo luidde de conclusie.

Helderblauw water met op de achtergrond bergen en veel groen Is dit waar je aan denkt bij bronwater? Foto van Eberhard Grossgasteiger via Pexels

Hoe zit dat dan met mineraalwater?

In de meeste gevallen verschilt bronwater dus niet zo veel van ons kraanwater. Maar hoe zit dat dan voor mineraalwater? Tussen mineraalwater en bron- en kraanwater zit wel degelijk een verschil. Zo moet mineraalwater direct worden gebotteld aan de bron en mag er niets worden gewijzigd aan de samenstelling van de mineralen. Daarom is mineraalwater vaak wat zouter van smaak. Ook mag mineraalwater in het bottelingsproces niet worden behandeld. Dit betekent dat mineraalwater, in tegenstelling tot bron- en kraanwater, geen chemische- of bacteriologische behandeling mag ondergaan om het te zuiveren.

Is mineraalwater dan gezonder? 

Vaak wordt er door fabrikanten van mineraalwater beweerd dat mineraalwater gezonder is, omdat het geen behandeling ondergaat en dus puur natuur is. Maar dat wil niet zeggen dat kraanwater ongezonder is: het moet zelfs voldoen aan strengere eisen. In Nederland kennen we immers de Drinkwaterwet: de wet- en regelgeving die waterbedrijven in Nederland verplicht om de kwaliteit van ons drinkwater te waarborgen. De vereisten waar de waterbedrijven aan moeten voldoen volgens deze wet komt behoorlijk nauw: de waterbedrijven dragen immers een enorme verantwoordelijkheid wat betreft de volksgezondheid. 

Een ander argument dat fabrikanten aandragen ten behoeve van mineraalwater is dat wij mineralen nodig hebben voor de regulering van belangrijke lichaamsprocessen. Een waarheid als een koe! Echter krijg je deze mineralen ook voldoende binnen bij een gevarieerd dieet. Het drinken van mineraalwater is hiervoor dus niet per se nodig, aldus het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum waarschuwt zelfs voor het zoutgehalte van mineraalwater. Mineraalwater bevat namelijk meestal meer zout (natrium) dan kraanwater. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je te veel natrium binnenkrijgt door het drinken van flessenwater, moet je hier wel rekening mee houden voor als je er gevoelig voor bent (bv. hoge bloeddruk).

Kraanwater is het meest duurzaam

Waar we het in ieder geval eens kunnen worden in de wondere wereld van water, is dat kraanwater de meest duurzame optie is. Voor zowel bronwater als mineraalwater geldt immers dat het moet worden gebotteld en getransporteerd. Kraanwater is in die zin dus duurzamer, omdat het vrachtwagens van de weg houdt en er geen plastic-, of in het geval van de horeca, glasafval aan te pas komt. “Kraanwater drinken in plaats van bronwater is een van de simpelste manieren om duurzaam bezig te zijn”, zegt Tom Niekamp van het bedrijf KRNWTR in een interview met de Volkskrant. “De CO2-uitstoot van bronwater is ongeveer drie- tot vijfhonderd keer zo groot als van kraanwater. Voor de productie van een liter bronwater heb je ongeveer drie liter water nodig en een kwart liter olie. De olie is nodig voor het transport per vrachtwagen en voor de verpakking.”, aldus Niekamp.

Er wordt een glas ingeschonken met een klein flesje waterDenk aan alle kleine en grote flessen water die nog kunnen worden uitgespaard in de horeca! Foto van Kaboompics.com via Pexels

Waterkoelers als tussenoplossing

Toch willen we in de horeca naast gekoeld plat water natuurlijk ook graag bruisend water kunnen bestellen. Daarom zien we een nieuwe generatie waterleveranciers opstaan: leveranciers van waterkoelersystemen. Een waterkoelsysteem – ook wel een leidingwaterkoeler genoemd – wordt aangesloten op de waterleiding en filtert, koelt en carboniseert het kraanwater. Zo bottelt de horecaondernemer dus zijn eigen water – ter plekke. De duurzaamheidsvoordelen: geen transport en hergebruik van glaswerk. “Onze deelnemende horecaondernemers serveren gemiddeld zo’n 400 flessen water per maand. Dit zijn ongeveer 4 rolcontainers per deelnemer per maand die dus niet hoeven te worden getransporteerd. Ervan uitgaande dat er zo’n 12 rolcontainers in een stadsvrachtwagen passen, houden de 300 horecaondernemers die nu met ons meedoen, elke maand zo’n 100 vrachtwagens van de straat.”, zo legt waterkoelerleverancier MADE BLUE uit op hun website.

Zelf water bottelen in de horeca met een waterkoelersysteem Zelf water bottelen met een waterkoeler in de horeca. Foto via MADE BLUE

Kraanwater voor een goed doel

Steeds vaker zien we dat horecaondernemers een kleine vergoeding vragen voor een karafje kraanwater, om dit vervolgens te doneren aan een goed doel. Maar ook de eerder genoemde waterkoelerleveranciers hebben een donatie aan het goede doel opgenomen in hun business model. Zo doneert KRNWTR 10% van de netto winst aan initiatieven die de plastic soup helpen verminderen en spiegelt MADE BLUE elke liter water die in de horeca wordt geserveerd met 1.000 liter schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Ook leverancier Ecotap blijft niet achter: zij doneerden in drie jaar tijd al 18 miljoen liter schoon drinkwater in een waterproject Kenia. Zo drink je niet alleen het meest duurzame, maar ook het meest sociale water! 

Wat kan jij doen?

Vraag om kraanwater in de horeca! Voor de kwaliteit hoef je het immers niet te laten, zo blijkt. Als je van de bediening de reactie krijgt dat ze geen kraanwater serveren, biedt dan aan om een vergoeding te betalen. Kraanwater is voor een horecaondernemer immers niet gratis: voor de service (glaswerk spoelen, vullen, uithalen, tappen) mag je best een vergoeding betalen!

Meer over water

 

Profile picture for user contact_93680
Anne
Auteur
Ik werk als freelance content creator voor organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Door hun boodschap te verspreiden, wil ik graag mijn steentje bijdragen aan de betere wereld van morgen.