Finale Wereldprijs: geen verliezers, wel prijswinnaars 

08-11-2013

De mensen van de toekomst. Ze waren er, tijdens de finale van de ASN Bank Wereldprijs. De mensen die investeren, risico’s nemen en vooral hun hart volgen. Het hart dat overloopt van passie, van goed willen doen, van verandering.

Ambitie en hoop

Acht projecten, vier winnaars. Allemaal even ambitieus en overtuigd van hun eigen project. Natuurlijk zijn er nooit verliezers als je dit spel speelt. Maar toch, alleen de uitverkorenen ontvingen de 10.000 euro om te investeren in hun project.

De accommodatie was overweldigend. Chizone, voorheen de Lourdeskerk in Den Haag, werd omgetoverd tot een liveshow met sympathieke presentatoren, een flitsende lichtshow en een DJ die met zijn tunes de perfecte sfeer neer wist te zetten. Ook waren er kraampjes met een overvloed aan heerlijk biologisch en vegetarisch voedsel (de left-overs belandden in een doggybag, dat hebben finalisten TasToe al bereikt!). 

Laatste kans

Hier en daar spotte ik zwetende handjes en gespannen gezichten. De woordvoerder van elk project kreeg nog een laatste kans om de jury te overtuigen waarom het onze wereld mooier, beter of krachtiger maakt. Kritische vragen werden gesteld, een bezield pleidooi was doorgaans het antwoord.

Ik peilde de stemming bij mensen, iedereen was unaniem dat elk project het verdient om te winnen. Toen ik toch een sympathisant trof had ik de vader van een finalist te pakken, zijn enige argument was dan ook dat zijn eigen kind natuurlijk zijn voorkeur won.

De rollercoaster van het leven

Tijdens dit dilemma, was er ook ruimte voor inspiratie. En wel dankzij Justus Bruns. De kunstenaar betrad het podium met zoveel charme en overtuigingskracht, dat binnen no time iedereen aan z’n voeten lag. Een geniale act over waarom hij doet wat hij doet. Met flarden van poëzie en het computerspelletje Rollercoaster Tycoon als dragende metafoor. Voorgelezen van z’n Iphone. Waar gebeurd.

Wat leeft in je hart

Daarnaast waren er twee inspiratiesessies. Sociaal ondernemen rondom jongeren en crowdfunding. Twee thema’s die prikkelend werkten voor de aanwezigen. Ik schoof aan bij de sessie over de jongerenacademie voor sociaal ondernemerschap Your Bricks. Programmaleider Marrije Prins presenteerde trots drie deelnemers van de eerste editie van Your Bricks. De academie is voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar, waarop een vrouw opmerkte of dat niet wat jong was om te ondernemen. ”Het gaat om wat er leeft in het hart, niet om de leeftijd,” aldus Marrije.

Prijzen voor een betere wereld

Toen was het moment daar. De uitslag. Het was te verwachten, de jury vond het in elke categorie moeilijk. De drie jongste deelnemers wonnen met WavEnergy in de categorie Duurzame Energie. In categorie Tegen Kinderarbeid won Van prostituee naar office-manager. De twee bewuste modemeisjes van Studiojux.org wonnen in categorie Eerlijke Handel. En Brilliant Minds Burma in categorie Vrede en Veiligheid.

Hoop, inspiratie en mogelijkheden

Vreugde, maar ook beetje teleurstelling. Iedereen ziet zijn project graag groeien. Maar de deelname aan de Wereldprijs werd als een broedplaats ervaren. Ik stond tussen winnaars die niet in de prijzen vielen en zag dat mensen elkaar visite kaartjes gaven, kennis en afspraken maakten. De lucht hing vol hoop en potentie. Een dromen, durven, doen mentaliteit. Dit is het begin voor de wereld van morgen.