Lifestyle
Natuur

Filmtip: Les Saisons 

Heb jij deze mooie documentaire al gezien?
19-12-2016

Afbeelding: Pixabay

Sinds vorige week draait er een prachtige natuurfilm in de bioscoop: Les Saisons. In deze film maak je als kijker een beeldschone reis door de geschiedenis van de Europese wildernis. Zo zie je oerbossen vol wonderlijke wezens in de eeuwige wisseling van seizoenen: van wolven tot herten, van lynxen tot wilde paarden en nog meer moois. De film is een echte aanrader voor natuurliefhebbers en vertelt een bekende maar erg belangrijke boodschap. 

 

Les Saisons 

Filmmakers Jacques Perrin en Jacques Cluzaud maakten eerder al films waarop zij op vleugels van vogels de wereld rond vlogen (Winged Migration) en met walvissen over de oceanen surften (Oceans). In Les Saisons nemen zij de kijkers mee op een reis door de tijd. Zo begint de film bij de laatste ijstijd: een winter die maar liefst 80.000 jaar duurde. Vervolgens begint alles te smelten: grote ijsschotsen breken af en kletteren luid naar beneden. In een rap tempo maakt het ijs plaats voor een grote groene deken.

In dit nieuw ontstane bos zie je beren, wilde zwijnen, eekhoorns en andere dieren samen leven in de verschillende seizoenen. Je ziet bijvoorbeeld een paringsdans van een paar kleine vogeltjes, de geboorte van een hertje en een paar spelende wollige wolvenpups. Overal in het bos ontstaat nieuw leven en uiteraard zie je dat hier en daar ook eindigen. 

Na verloop van tijd verschijnt er een nieuw ‘personage’ ten tonele: de mens. Deze leeft eerst nog in harmonie met de dieren, maar de verhoudingen raken gedurende de film steeds meer uit balans. Zo zie je het territorium van de dieren gedurende de eeuwen heen steeds kleiner worden. 

Een mooie hoofdrol

De hoofdrol is in deze film niet voor de mens weggelegd, maar voor alle dieren die in het bos leven. De film zo gemonteerd dat het bos wel wat weg heeft van een gezellige buurt. Zo zie je een vogel vanuit zijn nestje gebiologeerd toekijken hoe een eekhoorn ijverig zijn nootjes verstopt. Verderop stopt de specht spontaan met het tikken van een holletje als het voor het eerst het geluid van een bijl hoort. Door de verschillende dieren karakters te geven en uit te lichten als hoofdrol zou je je als mens wel eens ongemakkelijk kunnen gaan voelen. De dieren komen namelijk steeds meer in de verdrukking. De film sluit dan ook af met een belangrijke boodschap.

 

Een belangrijke boodschap

De boodschap van de film mag dan misschien niet nieuw zijn, het is wél een belangrijke: we moeten zuiniger zijn op ‘onze’ flora en fauna, voor er straks niets meer over blijft. Het is namelijk nog niet te laat om het tij te keren. De makers geven geen antwoord op hoe we dit precies kunnen doen, maar laat je als kijker wel met een wakkere blik achter. Het is aan ons of we daar iets mee gaan doen.

 

Wil jij weten waar Les Saisons speelt? Klik dan hier voor een overzicht.