Filmtip: De kinderen van Juf Kiet 

Heb jij deze bijzondere film al gezien?
30-11-2016

Afbeelding: De Kinderen van Juf Kiet

We hebben allemaal wel dierbare herinneringen aan die ene bijzondere juf of meester. De makers van deze inspirerende documentaire, Petra en Peter Lataster, wilden graag een film maken over een bijzondere onderwijzer(es) die je elk kind toewenst. Tijdens hun onderzoek kwamen zij in contact met juf Kiet Engels van basisschool Het Palet in het Brabantse dorp Hapert.

Zij introduceerde hen vol enthousiasme bij haar klas met migrantenkinderen. Binnen tien minuten wisten zij dat ze met Kiet en haar leerlingen een film wilden maken. De film is ondertussen af en krijgt de ene lovende recensie na de andere.

Een liefdesverklaring

Alle kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar kort in Nederland. Alles is voor hen nog verwarrend en nieuw. In het begin hebben de kinderen dan ook constant ruzie met elkaar. Bovendien kunnen zij juf Kiet nog niet verstaan. Zij kunnen de Nederlandse taal namelijk nog niet spreken. Toch verwacht juf Kiet van de kinderen dat zij in de klas Nederlands spreken. Zelf spreekt ze geen Pools, geen Arabisch, geen Portugees en ook geen Macedonisch, maar dankzij haar feilloze intuïtie begrijpt ze de kinderen wel. 

Deze juf creëert een sfeer van veiligheid met haar warmte, rust en helderheid. Ze neemt haar leerlingen serieus en verwacht veel van ze. Ook de getraumatiseerde kinderen leren bij haar om te leren en hun levensvreugde keert terug. Volgens de makers is de film een liefdesverklaring aan een geweldige juf en haar leerlingen.

 

De Kinderen van Juf Kiet

In een puur observerende stijl – zonder commentaar of interviews – volgen Petra en Peter Lataster een jaar lang vier leerlingen in de klas van juf Kiet. Zo zie je Haya, een meisje dat in het begin erg stoer is en haar plek in de klas probeert te veroveren. Kiet helpt haar om haar zachte kanten te ontdekken. Daarnaast zie je Leanne, zij lijkt erg klein en kwetsbaar maar is juist heel zelfbewust en ijverig. Na een paar maanden kan ze plots in het Nederlands vertellen dat zij verliefd is op Branche. Jorj kan zich moeilijk concentreren en heeft last van slapeloosheid, maar dankzij de vastberadenheid van juf Kiet ontdekt hij de lol van het leren.

De documentaire volgt het perspectief van de kinderen. Je ziet hun geworstel met elkaar en met de nieuwe taal. Bovendien zie je nieuwe vriendschappen en liefdes ontstaan en weer teloorgaan. Dankzij het geduld en de toewijding van juf Kiet ontstaat er uiteindelijk een krachtige en liefdevolle gemeenschap.

 

Ben je benieuwd waar je deze bijzondere documentaire kunt bekijken? Klik dan hier voor een overzicht.