Duurzaam ondernemen
Duurzaam wonen

Fietswrak wordt designlamp 

Vier studenten zijn op het idee gekomen om oude fietswrakken om te vormen tot designlampen. En dat ziet er goed uit!
18-05-2017 - door Maartje
Lampen van ROS Amsterdam

Lampen van ROS Amsterdam

Uit de Amsterdamse grachten worden jaarlijks zo’n 10.000 tot 15.000 fietswrakken uit de grachten opgevist. Met dit verontrustende cijfer in hun achterhoofd hebben vier slimme studenten een mooie oplossing bedacht. Ze maken designlampen van de wrakken!

Net als de pas afgestudeerde designers Kim en Koen, maken ook deze vier studenten van de HvA-minor Ondernemerschap geweldige woon accessoires van afval. De studenten hebben een nieuwe bestemming gevonden voor roestige fietswrakken: van de frames, tandwielen en voorvorken maken zij stijlvolle designlampen. Klein detail: voorlopig moet er nog wel illegaal op fietswrakken gevist worden.

Cradle to Cradle inspireert tot ondernemen

Sanne Pronk (Communicatie), Manon Diemeer (Product Design), Steve van Rooij (Bedrijfskundige Informatica) en Robin van Diest (Logistiek&Economie) vormen samen het team van ROS. De vier kwamen elkaar tegen bij de Minor Ondernemerschap en omdat ze alle vier iets wilden doen met het hergebruiken van reststromen, klikte het al snel. De studenten kregen het idee om iets met fietswrakken te doen, toen ze op het Amsterdam Light Festival lazen dat er jaarlijks zo’n 10.000 tot 15.000 fietsen in de gracht belanden.

Ontwerper Manon: “Van oude fietsen kun je vanalles maken, zo hebben we hele lijsten met mogelijke producten opgesteld. Maar toen viel me op dat de vormen van een fiets heel geschikt zijn om lampen van te maken. Het frame leent zich bijvoorbeeld perfect voor een hanglamp. Uit de voorvork kun je weer een stalamp maken. En het tandwiel uit de kettingkast heb ik gebruikt voor het ontwerp van een wandlamp. Doordat het licht vanachter het tandwiel komt krijg je een mooi schijnsel.”

Wrak-visvergunning nodig

De studenten zijn langs tientallen interieurwinkels in Amsterdam geweest met hun idee en kregen zeer enthousiaste reacties. Vrijwel alle interieurwinkels hebben aangegeven de lampen te willen afnemen zodra ze in productie zijn. Steve: "Ze denken dat het zal aanslaan. Het past binnen de industriële trend, het is circulair en het is ook typisch Nederlands." Er is nog wel één uitdaging: om fietswrakken uit de gracht te halen heb je officieel een vergunning nodig. Waternet doet dit nu voor de gemeente en verkoopt de wrakken aan een oud-ijzerboer.

De student-ondernemers hebben een vergunning aangevraagd, maar het kan nog een tijd duren voor die rond is. Tot die tijd hebben ze een andere oplossing: Sanne heeft thuis een grote magneet liggen en het plan is om daarmee uit ‘vissen’ te gaan. Sanne: "Zogenaamde ‘grachtzoekers’ zijn eigenlijk niet legaal bezig, maar elke onderneming begint gewaagd. Zo heeft Plastic Whale officieel ook nog geen vergunning om het plastic uit grachten te vissen, en zijn ze inmiddels niet meer weg te denken!"

Bekijk ook de website van ROS Amsterdam.

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!