Groene stad

Fietspad van wc-papier 

In Nederland wordt jaarlijks 180.000 ton aan wc-papier doorgespoeld. Maar in Friesland maken ze er een fietspad van!
21-09-2016 - door Maartje
Van WC papier naar asfalt

WC papier

Het Friese dorp Jelsum (220 inwoners) heeft de wereldprimeur: het allereerste fietspad gemaakt met gebruik van gerecycled wc-papier.

Van afval naar asfalt

Het kilometerlange fietspad in Jelsum ziet er dan misschien uit als een doodnormale asfaltweg, het is het niet. Dit fietspad is namelijk gemaakt van asfalt waar wc-papiervezels aan zijn toegevoegd. De papiervezels zijn door middel van een rioolwaterzuiveringssysteem gefilterd waarna ze konden worden gebruikt om het asfalt mee te maken. Het gaat om een pilotproject van een consortium waar onder andere het waterschap en de provincie Friesland aan deelnemen.

Er wordt in Nederland jaarlijks 180.000 ton wc-papier doorgespoeld dat dus heel goed kan worden hergebruikt. Het gebruik van wc-papiervezels verhoogt de kwaliteit van het asfalt waardoor het ook nog eens langer meegaat. Kijk dus niet raar op als we over een jaar of tien allemaal met onze fiets over wc-papier crossen.

Hier wil je fietsen

In Nederland hebben we nog meer bijzondere fietspaden liggen. Zo wekt het SolaRoad fietspad in Krommenie energie op en kun je in Eindhoven cruisen over het Van Gogh-Roosegaarde fietspad dat is bewerkt met glow-in-the-dark-verf. In het Belgische Bokrijk hebben ze trouwens ook een heel gaaf fietspad, daar kun je dwars door het water fietsen.

Nu weten we allemaal dat fietsen beter voor het milieu is dan een ritje met de auto, maar wist je al dat je er ook gelukkig van wordt? Hup, die fiets op dus!

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!