Groene stad
Klimaat

Fien Dekker maakt regenwater interessant 

Fien ziet kansen, waar anderen problemen zien.
13-09-2016
Rain(a)Way zorgt voor Urban infiltration, zodat de natuurlijke cyclus van regenwater ook in het stedelijk gebied behouden blijft. Wij hielden een interview met de oprichtster Fien Dekker.

Fien Dekker. Bron: dutchdesigndaily.com

Ernstige regenbuien kunnen juist kansen bieden, vindt Fien Dekker. Haar afstudeerproject leidde tot haar bedrijf Rainaway, waar ze nu de kost mee verdient. Fien won de prestigieuze Red Dot Design Award 2019 met haar tegen en heeft nog veel plannen voor de toekomst.

“Weet je, je kan de heftige regenbuien - als gevolg van onder andere klimaatverandering - zien als een groot probleem. Straten lopen over, riolen raken verstopt. Of je kan het zien als een kans om er iets op te bedenken wat het in goede banen leidt”, begint Fien haar verhaal. Zij zag het als kans en ontwikkelde innovatieve tegels. Zo blijft het grondwater op peil.

Wat begon als een afstudeerproject, is nu haar bedrijf Rainaway. Succesvol, met veel geslaagde projecten. Niet alleen bedacht en ontwierp Fien de tegels, ze werkt ook veel samen met gemeenten en landschapsarchitecten om mee te denken over nieuwe projecten, ruimtelijk ontwerp. Om bestaande straten te verbeteren, of na te denken over nieuwe publieke ruimtes.

Een goed begin …

Een voorbeeld waar ze een het ‘probleem’ heeft aangepakt is te vinden in Bergeijk. In sommige straten wordt daar nu het regenwater door de tegels begeleid, waar het opgevangen wordt en kan infiltreren. Fien heeft ook aan de bewoners een workshop gegeven over hoe zij regenwater kunnen afkoppelen. “Ik probeer op zoveel mogelijk manieren mensen te inspireren over de kansen van regenwater”.

Het geheim lijkt eigenlijk te liggen in het meteen al goed aan te pakken, vanaf het begin. “Vaak wordt er pas op het laatst aan waterafvoer gedacht, wat tot dure of technische oplossingen leidt. Als je het bij het ontwerp meeneemt, kun je een mooiere en goedkopere oplossing vinden en wordt wateroverlast geen probleem”.

 

Foto rainaway tegel

Foto rainaway tegel via website Rainaway

Inspiratie uit het buitenland, werken in Nederland

Fien werkt zelf vanuit Nederland, waar ze het flink druk mee heeft. “Ik zie het wel voor me dat mijn product ook in andere landen verkrijgbaar wordt. Het product is ook daar goed bruikbaar. Als ontwerper blijf ik liever in Nederland actief”.

Dat is opvallend, omdat Fien juist door haar buitenlandse reizen door Azië en Afrika geïnspireerd werd en op dit idee kwam. “Ik doe ook inspiratie op door dingen waar ik gewoon tegen aan loop. Laatst bijvoorbeeld, toen was er een straat opengebroken. Het werd meteen duidelijk waar het water bleef staan. Dan denk ik meteen hoe het anders in te richten is."

"Ook foto’s die ik op internet tegenkom zetten me aan het denken. Sowieso dingen die met water te maken hebben, niet per se regenwater. Het is vaak wel toepasbaar voor regenwater”.

Twee petten: ruimtelijk ontwerper, of productontwikkelaar?

“Dat is ook soms wel een dilemma voor mijzelf: waar ga ik me precies op richten? In projecten probeer ik daar soms wel even mijn rol in te vinden. Ga ik me focussen op het product, of geef ik ook advies over landschappelijk en ruimtelijk ontwerp? Er zijn zoveel facetten, het gaat vaak verder dan alleen het product. Welke positie neem je precies in ten opzichte van dat ontwerp van de openbare ruimte?”

“Dat vind ik wel eens lastig. Uiteindelijk neem ik de beslissing door het gewoon te doen, zoveel mogelijk ervaring op te doen, veel samen te werken met architecten om te ervaren hoe het is. Ik leer ook steeds meer over mezelf, over wat ik wil bereiken en hoe ik dat ga doen. Stap voor stap. Bij elk project wordt iets meer duidelijk waar je goed in bent, wat je het meest interesseert en wat je leuk vindt.”

Bescheidenheid siert de mens

“Ik wil me verder ontwikkelen als landschappelijk ontwerper en daar ook meer kennis over opdoen. Ik ben nog vrij jong dus ik wil de komende tijd gebruiken om zoveel mogelijk te leren en inspiratie op te doen, zodat ik uiteindelijk een mooie designstudio kan hebben met unieke producten voor in publieke ruimten en met ruimtelijk ontwerp.”

“De laatste jaren heb ik veel op productontwikkeling gefocust en nu heb ik dat kunnen overdragen. De verkoop ervan heb ik overgedragen aan de betonfabrikant. Nu kan ik me weer richten op ontwerpmogelijkheden. Soms denk ik: ik ben heel trots op wat ik allemaal al heb bereikt, en soms denk ik: wat stelt het nu voor, wat heb ik nu precies bereikt?”

Hoewel ze zelf misschien nog zoekende en erg bescheiden is, weet Fien goed wat ze wil. Ze is een jonge ambitieuze designer, met veel in petto voor de toekomst. Lees meer over Rainaway op haar website of volg haar op Twitter.­­­­