Duurzaam wonen
Zero waste

Felix maakt designmeubels van... eetstokjes 

Je kent ze wel: wegwerpeetstokjes die je bij je sushibestelling krijgt. Deze start-up redt ze van de vuilnisbelt!
12-03-2021 - door Jessie
Felix Böck van ChopValue

Felix Böck van ChopValue

Eetstokjes omtoveren tot meubels, werkbladen en planken? Dat klinkt héél tof en eigenlijk ook heel logisch. Want hoe vaak zit je met (ongebruikte) wegwerpstokjes die eigenlijk van prima bamboe gemaakt zijn? Het Canadese merk ChopValue redde al meer dan 32 miljoen eetstokjes van de vuilnisbelt - en maakt er hebberigmakend mooie producten van. 

Van afval naar start-up

Veel verder dan eetstokjes gebruiken in een schoolknutselwerk ben je vast niet gekomen. En de kans is nóg groter dat jouw eetstokjes na de sushimaaltijd in de vuilnisbak zijn beland. Gelukkig zijn er innovators zoals Felix Böck, die geen knutselwerkjes maar tafels, bureaus, snijblokken en dominostenen voor zich zag. En zo geschiedde: met zijn start-up ChopValue heeft Felix sinds 2016 al meer dan 32 miljoen eetstokjes een nieuw leven gegeven. 

Links: kunstinstallatie, rechts: bureau. Foto's: ChpoValue

Een reis van 9650 kilometer voor 20 minuten gebruik

Het afvalprobleem is groot: bijna eenderde van de wereldpopulatie gebruikt elke dag eetstokjes. Alleen al in China worden er jaarlijks 80 miljard paar wegwerpeetstokjes geproduceerd. Een gemiddeld eetstokje reist 9650 kilometer (6.000 mijl) om op jouw eettafel te belanden. Daar worden de eetstokjes gemiddeld 20 tot 30 minuten gebruikt, voordat ze in de afvalbak belanden. Behalve bij Felix. Na een studie houttechniek in Duitsland was Felix bezig aan een PhD in bamboecomposiet in Vancouver.

Toen hij sushi - zijn favoriete afhaalmaaltijd - aan het eten was ging er een lampje branden. "Ik had een eye-opnening moment toen ik het verband legde tussen de eetstokjes in mijn hand en de enorme hoeveelheid ongebruikt hout op bouwplaatsen",  vertelt Felix aan Forbes. Hij was namelijk al een tijdje aan het proberen om een regionaal recycleprogramma voor het houten afval op bouwplaatsen op te zetten, maar liep vooral tegen veel weerstand op. "De humble little chopstick kon mijn hulpmiddel zijn om te laten zien hoe je afval om kunt zetten in een zakelijk succes". 

SMILE is een modulair kastensysteem, gemaakt van gerecyclede eetstokjes. 

Schoonmaken, stomen en persen

Het avontuur begon. Felix ontwikkelde een methode om de eetstokjes te reinigen en verwerken, door middel van hitte, stoom en druk. Hierdoor ontstonden multi-inzetbare 'bouwblokken', die hij verder ontwikkelde tot kunst voor aan de muur, tafels, bureaus en andere meubels. 

Een van de partners van ChopValue, Pokebowlrestaurant Pacific Poke, heeft inmiddels tafels en kunstwerken in haar restaurants die gemaakt zijn van de zelf-ingezamelde eetstokjes. Het enige wat het restaurant hiervoor hoefde te doen was een aparte recyclebak neer te zetten voor de eetstokjes. En voilà: de circulaire economie regelt de rest. 

De 'bouwblokken' van eetstokjes. Foto: ChopValue

Van Vancouver naar wereldwijde franchise 

Inmiddels heeft ChopValue al meer dan 30 miljoen eetstokjes verwerkt - en komen hier alleen al in de fabriek in Vancouver iedere week 350.000 gerecyclede eetstokjes bij. Maar Felix wil zijn idee verder uitbreiden. De ultieme missie? Een keten van franchisenemers opzetten die lokaal eetstokjes ophalen, verwerken en de ge-upcyclede producten verkopen. 

Een custom tafel, gemaakt van oude eetstokjes. Foto: ChopValue

Start je eigen ChopValue microfabriek

Wil jij ook aan de slag met het upcyclen van eetstokjes? Via de website van ChopValue kun je je aanmelden als franchisenemer en je eigen microfabriek starten. Met een ruimte van 150 m2 kun je zo'n 100.000 eetstokjes per dag verwerken en 10.000 ChopValue-tegels per maand maken. Houd wel rekening met een franchise-fee van 49.500 dollar per maand. De eerste microfabriek is al geopend in Canada, en een tweede staat op de planning. 

Links: muur van eetstokjes, rechts: ChopValue op de trap. Foto's: ChopValue 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.