Mode

Feestje? Even niets nieuws kopen  

Trend: De fast-fashion is op haar hoogtepunt, maar de tegenbeweging wordt luider. Minder kleding, mooi gemaakt van alternatieve materialen.
17-11-2015
Mode

Studio Jux www.studiojux.org

Je staat voor je kledingkast, zucht diep en denkt: “Ik heb echt niets om aan te trekken”. Voor velen moet dit een herkenbaar beeld zijn, want de modetrends volgen elkaar in razendsnel tempo op en kleding is een wegwerpartikel geworden.  Maar er is ook een tegenbeweging. Verschillende modemerken strijden tegen de fast fashion industrie. Zij kiezen voor biologisch katoen, zoeken naar alternatieve grondstoffen en benadrukken het belang van vakmanschap.

De meest mensen weten best dat de glamour van de mode-industrie ook een schaduwkant heeft. Naast slechte arbeidsomstandigheden is het ook vervuilend. Katoen is de grondstof voor veel kleding en heeft veel water nodig. Het is ook een kwetsbaar gewas, waardoor de boer veel gif gebruikt. Het is dan ook logisch dat veel ontwerpers op zoek zijn naar alternatieven voor katoen.

We zetten er een aantal op een rij:

Biologisch katoen

Je vindt het niet alleen bij Studio Jux, maar steeds vaker ook bij de HEMA of H&M: biologisch katoen. Steeds meer grote bedrijven gebruiken biologisch katoen. Het grootste verschil is dat bij de teelt van biologisch katoen natuurlijke in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. En compost in plaats van kunstmest. Maar ook het verven gebeurt met natuurlijk materialen en een chemische nabehandeling blijft achterwege. Nadeel is dat biologisch katoen ook heel veel water nodig heeft om te groeien.

Plastic

Kleding gemaakt van plastic. Klinkt niet fijn, maar is wel een oplossing en draagt prima. Monique Maissan maakt met haar bedrijf Waste to Wear kleding van en tassen van PET-flessen die in de natuur rondzwerven. Nieuw aan dit concept is dat het hele dunne draden maakt van de PET-flessen. Dat was tot voor kort nog niet mogelijk. Het resultaat is een breed assortiment aan (bedrijfs)kleding.

Hennep

Hennep wordt steeds meer genoemd als een geschikt alternatief voor katoen. Het groeit sneller en gebruikt daarbij veel minder bestrijdingsmiddelen, water en kunstmest. Het levert meer vezels per hectare en kan vaak meerdere keren per jaar geoogst worden.  En het voelt ook goed, ademt en is zacht.Toch zijn er ook kritische geluiden.

Andere alternatieven

Het bedrijf Netl bewees dat het mogelijk was om kleding te maken van brandnetels. Het bedrijf bestaat niet meer, maar de techniek liet zien dat het kon. En dat is niet alles. Er wordt momenteel kleding wordt gemaakt van soja, bamboe, tencel en olifantsgras. Nog niet op grote schaal, maar er is volop ontwikkeling. En tot die tijd zijn er genoeg alternatieven. Kijk voor inspiratie op de blog van Strawberry Earth, MINT op de modefabriek of leen je kleding bij LENA.