Klimaat
Lifestyle
Duurzaam ondernemen

Fairf: dit duurzame likkie verf wil je aan je muur! 

Nóóit meer naar de bouwmarkt. Een blik Fairf wordt ’s avonds langsgebracht door de fietskoerier.
20-04-2018 - door Roos
Begin april werd de Fairfcollectie uitgebreid met drie nieuwe blikken.

Begin april werd de Fairfcollectie uitgebreid met drie nieuwe blikken.

Laurens van Dort timmert lekker aan de weg. Verven kan leuker vindt ‘ie, en met Fairf slaat hij de spijker op z’n kop. Zo hoef je nooit meer kibbelend in een slecht verlichte bouwmarkt staaltjes te vergelijken, want zijn handgeverfde exemplaren worden gewoon thuisbezorgd. Het leukste van alles: de verf wordt in Nederland gemaakt en is zó duurzaam dat je zelfs aan de muur kunt likken.

Verf met klimaatneutrale binder

Simpel gezegd heeft verf – op waterbasis – drie belangrijke ingrediënten: pigment, binder en water. De binder zorgt ervoor dat verf een smeerbaar goedje blijft én dat het pigment aan de muur blijft plakken wanneer het water verdampt is: cruciaal dus. De binder is het grootste bestanddeel van verf, maar is vaak helemaal niet duurzaam. Dat doet Fairf anders door gerecycled sloophout te gebruiken als binderbasis. Vanzelfsprekend hoeven er door het hergebruik van sloophout geen nieuwe bomen gekapt te worden, ook is het recycleproces zo ingericht dat er geen sprake is van CO2-uitstoot. Verf met plantaardige binder die ook nog hier wordt geproduceerd én geen meetbare concentraties oplosmiddel bevat: as duurzaam as it gets dus! En dat is onder andere beloond met het EU Ecolabel.

Sissy Boy en Fairf werkten afgelopen jaar samen aan mooie interieurs

Fairf daagt de verfindustrie uit

De kleurenstaal telt precies honderd tinten en dat vindt het team van Fairf meer dan genoeg – de rest van de tijd is er immers al genoeg te kiezen. Heel tof: alle kleuren hebben een naam – Pepijn, Evelien of Roel – en zijn vernoemd naar de vrienden en familie die de bedenkers vanaf dag één hebben gesteund. Verf met een verhaal dus. De stalen worden trouwens door the boss himself geverfd – want de proefkleur moet wel hetzelfde zijn als de kleur op de muur. De drukker om de hoek maakt er daarna een mooi pakketje van. De eerste acht kleurstalen bestel je gratis (!) op de website van Fairf, deze vallen al na een werkdag op de deurmat. Die supersnelle service geldt ook voor de potjes verf die je kiest, met of zonder kwasten en rollers om direct aan de slag te gaan. Woon je in een grotere stad? Dan staat de fietskoerier voor je deur!

Een likkie verf geef je makkelijk met de kleurcadeaukaart

Fairfspots

Maar er is zoveel meer leuks. Staaltjes kijken is niet genoeg vindt Laurens, want kleur moet je ervaren. Om de online- en offlinewereld te verbinden besloot hij muren te gaan verven op mooie en toegankelijke locaties. Zo kun je je laten inspireren door de nieuwste Fairf.

Benieuwd waar?

  • Restaurant De Nieuwe Poort in Rotterdam
  • De Hutspotwinkels in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven  
  • June Interiors in Arnhem
  • Conceptstores Groos & HAY in Rotterdam 

Fairfspot HAY in Rotterdam

De Fairf-studio is een zoete inval  

Aan de telefoon vertelt Laurens dat de Fairf-studio inmiddels is uitgegroeid tot een co-workingplek voor de vaste freelancers die hij om zich heen verzamelde. Jim (grafisch ontwerper), Roza (vaste fotograaf) en Dieter (meubelmaker) zitten er vaak, ook al werken ze niet iedere dag voor Fairf. Het is een gezellige zoete inval en een broedplaats voor goede ideeën. “De afgelopen tijd zijn we écht naar de tweede fase gegaan. In plaats van één type muurverf hebben we nu twee soorten muurverf, een multiprimer en zijdeglans lak. Ook werken we samen met een aantal architectenbureaus voor de zakelijke markt. Het concept slaat aan en dat is heel tof om te zien.”

Wij zijn fan van de Fairfspots – check de foto’s in het artikel, need we say more? – maar ook van hun nieuwste merk Mommy Paint! Deze twintig kleuren zijn speciaal gemengd voor de kleintjes. De wall-vis, het lieveheersbeestje en de uil (ook gewoon overdag te zien) zijn onze favorieten.

Lekker makkelijk: bij de Fairfspots kun je ook meteen een blikkie kopen

Van favela naar Fairfela

Het idee voor Fairf begon in een favela in Brazilië. Laurens, Teun en Jeroen ontmoetten elkaar via een crowdfundingwedstrijd voor studenten: samen wilden ze sloppenwijken meer kleur geven. Met een mooi geldbedrag op zak én de hulp van een Brabantse verfleverancier toverden lokale kunstenaars pleintjes om tot echte hotspots. De mannen studeerden af, maar het idee voor een duurzamer, hipper en klantvriendelijker concept voor verf bleef kriebelen. Inmiddels loopt Fairf hartstikke goed: elke maand komen er tussen de veertig en vijftig gekleurde huizen bij. De band met de favela’s blijft. Zo maakt Fairf elke maand geld over naar haar eigen stichting en helpt zo nog steeds actief in Providencia, de oudste favela van Rio. Laurens ontmoette sociaal werker Aline (blauw in de kleurenstaal) al tijdens het crowdfundingproject. Ze werden goede vrienden en inmiddels pakte Aline al verschillende problemen aan met hulp van de stichting. Zo helpt ze inwoners met het opzetten van bedrijfjes, het aanleggen van meer groen en het vinden van een oplossing voor de plasticvervuiling.

Profile picture for user roosvanderkloet_88859
Roos
Auteur
Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!