Groene stad

FabCity: samen maken wij de stad van de toekomst 

Op FabCity bouwen enthousiaste mensen aan de stad van de toekomst, en jij kunt ze helpen.
06-05-2016
Fabcity

Afbeelding: FabCity - Europe by People

Op de kop van het Java-eiland in Amsterdam is een kleine nederzetting neergestreken: FabCity. Hier timmeren nieuwe makers, onderzoekers, kunstenaars, studenten en bedrijven aan de mooiste oplossingen voor stedelijke vraagstukken.

“Onze missie is om als stad zelfvoorzienend te worden.” vertelt Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger en initiatiefnemer van FabCity. Hij vervolgt bevlogen: “Als voorbeeld: van alles wat er in de regio van Amsterdam aan voedsel wordt verbouwd komt slechts 3% in de stad terecht. Dat moet echt anders. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor hoe we energie opwekken en zorg organiseren. We willen het wonen en leven in de stad zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk maken, en iedereen daar actief bij betrekken.”

 

Europe by People

FabCity is onderdeel van het culturele programma van het EU2016 Nederlandse Voorzitterschap van de Europese Unie: Europe by People - The future of everyday living. Het programma is samengesteld door de cultureel intendanten Marjo van Schaik, Frans de Vries en Egbert Fransen en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Brussels Een programma in Brussel waar Nederlandse ontwerpers, kunstenaars, theatermakers, dansers en programmamakers hun maatschappelijk betrokken werk tonen.

   

 • The Wall Achter de monumentale muur van het marineterrein in Amsterdam vinden alle vergaderingen van de Raad van de Europese Unie plaats. Aan de publieke zijde van deze muur – de Kattenburgerstraat - worden allerlei exposities en activiteiten georganiseerd, om het gesprek tussen burgers en politici te stimuleren.

 • On Stage​ Op de podia van een groot aantal locaties, theaters en concertzalen in Amsterdam en daarbuiten laten kunstenaars en jonge makers zien hoe zij om gaan met maatschappelijke vraagstukken.

 • FabCity FabCity is 10 weken lang een plek waar makers hun oplossingen en prototypes voor de stad van de toekomst tonen, delen en uitwisselen met elkaar en met het publiek.

   

  De stad als makerspace

  FabCity is als initiatief geboren in Barcelona en gelinkt aan de internationale FabLab Movement. Deze beweging benut de moderne technologie door design te delen met verschillende makerspaces over de hele wereld. Door ontwerpen op verschillende locaties uit te printen met 3D-printers of lasercutters, kun je alles lokaal produceren. Tijdens het 10 jarig bestaan van de FabLab Movement werd een nieuw idee geopperd. Egbert Fransen: “Als we zo overtuigd zijn van de waarde van lokaal produceren, waarom trekken we dat dan niet verder door? Wat als we de stad gaan zien als één grote makerspace waar bewoners geen consumenten zijn maar producenten. Waar iedereen alles met elkaar deelt, ontwerpt, uitwisselt en produceert. Waar we lokaal gaan produceren, maar onze bevindingen globaal delen via de digitale infrastructuur. Zo kunnen alle steden de gedeelde informatie binnen de context van hun stad toepassen. Met deze gedachte is de ambitie neergelegd dat de steden die zich daar aan verbinden in 2054 zelfvoorzienend zijn. Amsterdam is daar sinds eind april ook officieel aan verbonden.”

  De kracht van FabCity

  Op FabCity is een gezamenlijke doelstelling geformuleerd: het wonen en leven zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk maken. Allerlei jonge ontwerpers en makers, kunstenaars, bedrijven en studenten wisselen hun kennis met elkaar uit. Op deze bijzondere broedplaats vindt de ultieme kruisbestuiving plaats. “Die hele constellatie van al die verschillende partijen en de hoeveelheid mensen die 10 weken met elkaar werken maakt het super bijzonder en een kracht in zich.” vertelt Egbert Fransen enthousiast. “Er zijn bijvoorbeeld een tiental zogenoemde ‘tiny houses’ die allemaal de ambitie delen om autarkisch te zijn. De een is daar veel verder mee dan de ander. Zo heeft de een bijvoorbeeld de bouwmaterialen helemaal op orde met een heel recycle-systeem er achter, en is de ander al volledig zelfvoorzienend maar werken ze nog van uit een zeecontainer. Vervolgens gaan ze samen met studenten, bezoekers en bedrijven aan de slag om hun ontwerpen te verbeteren. Dat vind ik erg mooi om te zien." “Kom vooral kijken en laat je verrassen! We willen kennis overdragen en mensen bewust maken dat dingen anders kunnen. We willen mensen inspireren en hoopvolle toekomstperspectieven bieden. Tot slot willen we mensen uitdagen om zelf mee te gaan doen. Iedereen kan iets bijdragen aan de stad van de toekomst."

  De stad van de toekomst

  Het zou maar zo kunnen dat je handen spontaan beginnen te jeuken bij een bezoek aan FabCity. Tussen alle jonge makers is het namelijk niet moeilijk om die nieuwe stad te zien gloren aan de horizon. Egbert Fransen: “Als ik kijk naar de stad van de toekomst zie ik een stad die vooral uit mensen bestaat. Een stad waar we in gemeenschappen aan de slag gaan met stedelijke opgaven. Waar we samen de luchtkwaliteit verbeteren, energie opwekken, zorg organiseren en de stad vergroenen. Dat we zelf dingen regelen betekent trouwens niet dat ik denk dat alles gratis wordt, maar wel dat we op lokaal niveau veel lokaal kunnen regelen in een circulaire economie." "Tot slot zie ik een stad waar gebruik wordt gemaakt van technologie, maar waar deze ondersteunend is in plaats van leidend. Ik zie namelijk ook een andere ontwikkeling: die van handwerk. We verbouwen ons eigen voedsel, bouwen ons eigen huis en maken allerlei dingen. Ik denk dat als we in de toekomst het hoog technische met het ambachtelijke combineren we de goede kant op gaan. FabCity is daar een mooi voorbeeld van.” FabCity is nog tot 26 juni te bezoeken.