Eten en drinken

Eten van je eigen boerderij zonder zélf te boeren 

Samen een stuk land kopen, een boer inhuren en voilà: je kunt eten van je eigen boerderij als Herenboer.
18-01-2017 - door Maartje
Herenboeren Wilhelminapark Boxtel

Foto: Cashew Stadstuinieren

Op een eeuwenoud landgoed in de buurt van Boxtel runt een groep mensen gezamenlijk een boerderij. Klaar met het anonieme en niet zo duurzame supermarktvoedsel besloten ze samen een stuk grond te pachten om hun eigen eten op te verbouwen. Ze namen boer Geert in dienst voor het echte werk en eten inmiddels groente, fruit, vlees en eieren van hun eigen boerderij.

Deze nieuwerwetse Herenboeren pakken het professioneel, modern en duurzaam aan. Boer Geert werkt vraaggestuurd en produceert dát wat de Herenboeren willen eten, met respect voor de dieren, de bode en de natuur. Dus wil je wel lokaal, vers en duurzaam eten maar heb je geen tijd, zin of ruimte om met een eigen moestuin aan de slag te gaan? Dan is dit een ideale optie!

Hoe het werkt

Om lid te worden van de cooperatie betaal je eenmalig € 2.000. Heb je een klein huishouden of een kleine beurs, dan zijn er andere tarieven bespreekbaar. Je lidmaatschap duurt minimaal drie jaar en hiermee ben je deels eigenaar van de boerderij. Je kunt nu wekelijks voedsel afnemen van je eigen boerderij tegen een prijs die gelijk is aan die van de supermarkt. Uiteraard ben je zelf ook van harte welkom om mee te boeren of leuke evenementen te organiseren op de boerderij maar het hoéft niet.

Lekker lui boeren dus met veel voordelen. Zo is de kwaliteit van je voedsel beter, hebben de dieren een mooi leven en kun je je kinderen leren waar hun eten vandaan komt.

Ook een Herenboer worden?

Het idee van de moderne Herenboeren slaat aan en inmiddels zijn er al op meerdere plekken in Nederland initiatiefnemers bezig om leden te werven voor nieuwe boerderijen. Om dit in goede banen te leiden is de Stichting Herenboeren opgericht. Ben je enthousiast? Dan kun je via de stichting je eigen Herenboerderij starten, of je opgeven voor een bestaande of in oprichting zijnde boerderij.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!