Erbarmelijke omstandigheden in dit zaakje in Amsterdam 

11-05-2016 - door Redactie

Schrijnende omstandigheden in deze sweatshop op de Kalverstraat (foto: Schone Kleren Campagne)

Er is al veel gezegd en geschreven over de erbarmelijke omstandigheden in sweatshops. De aandacht bereikte zijn toppunt, toen in Bangladesh de fabriek Rana Plaza instortte. Meer dan 1000 mensen verloren het leven. De kritiek die grote merken te verduren kregen was niet mis. Denk aan het kritische programma de Slag om de Klerewereld. Toch is erover lezen en zien wat anders dan het zelf ervaren. Maar ook dat laatste kan nu. En wel in de duurste winkelstraat van Nederland.

Loopt een vrouw nietsvermoedend het pashokje binnen

Je loopt een winkel binnen in de Kalverstraat, hartje Amsterdam. Je ziet een toffe broek en denkt: 'die moet ik hebben'. Nietsvermoedend loop je een pashokje binnen. Zodra je de deur opendoet sta je ineens in een benauwde sweatshop. Het is er heet, er ratelen machines en mensen werken er hutjemutje naast elkaar. Welkom in 'The Mad Rush'. Deze sweatshop is een schreeuw om broodnodige aandacht, opgezet door Schone Kleren Campagne en Mama Cash.

Hier ludiek, daar de realiteit

Want een paar duizend kilometer verderop zijn deze omstandigheden nog steeds de harde waarheid. In landen als Bangladesh, India en tegenwoordig ook Ethiopië werken mensen - veelal meisjes en vrouwen - in een veel te kleine, gevaarlijke ruimte voor een hongerloon. Met de sweatshop in Amsterdam wil Schone Kleren Campagne de consument niet alleen op de feiten drukken, maar ook laten zien wat je er zelf aan kunt doen om deze situatie te verbeteren. Ze geven tips om zelf een positieve bijdrage te leveren aan de kledingindustrie. En om het nog een beetje luchtig te houden, krijg je on-the-spot gezeefdrukt tasje – gemaakt door de vrouwen in de sweatshop – waarvan je zelf de prijs mag bepalen. The Mad Rush is tot en met zondag 15 mei te vinden op Kalverstraat nummer 101.

Van top tot teen eerlijk gekleed

Om je alvast op weg te helpen om ook jouw steentje bij te dragen aan een eerlijke kledingwereld, delen wij alvast wat tips:

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.