Duurzaam wonen
Lifestyle

Er zijn ook duurzame kaarsen (en die wil je!) 

Op je taart, in de boom of op een feestelijk gedekte tafel: Kaarsen brengen sfeer, maar ze zijn niet altijd even duurzaam. Deze kaarsen wél!
06-11-2018 - door Maartje
Foto: Georgia de Lotz

Foto: Georgia de Lotz

De meeste kaarsen worden gemaakt van paraffine, dat weer wordt gemaakt van aardolie. Zoals je weet is de winning van fossiele brandstoffen als aardolie vrij desastreus voor onze planeet, dus met die sfeervolle kaarsen draag je helaas een klein beetje bij aan deze vieze industrie. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven!

Helaas zijn die duurzame alternatieven nog geen gemeengoed en moet je in dit geval dus wel even je best doen om hier de duurzamere keuze te maken. Maar goed, hoe vaak heb je nou de kans om een voorloper te zijn? Als jij nu kiest voor betere kaarsen, zorg je er voor dat het over een aantal jaar de gewoonste zaak van de wereld is. Start the revolution baby!

Paraffine versus bijenwas

De meeste kaarsen en waxinelichtjes dus gemaakt van paraffine, een aardolie product. Je kunt ook kaarsen tegenkomen die gemaakt zijn van stearine (bijvoorbeeld bij IKEA), die worden gemaakt van dierlijk óf plantaardig vet, of van een mix van paraffine en stearine. Een stearine kaars is dus al een stuk duurzamer hoewel je bij een plantaardige stearine kaars het risico loopt dat hier (onduurzame) palmolie voor is gebruikt.

Inmiddels komen er ook steeds meer kaarsen die van sojawas zijn gemaakt. Omdat het makkelijk te mengen is met geurolie wordt sojawas vooral gebruikt voor geurkaarsen. Mits de soja duurzaam is geteeld, zijn ook deze kaarsen een duurzame optie. Maar de aller-allerbeste keus lijkt een kaars van bijenwas te zijn. Bijenwaskaarsen worden gemaakt van de was die honingbijen produceren waarna imkers de was van de honingraten filteren. Bijenwas kan zowel voor dinerkaarsen als voor waxinelichtjes worden gebruikt.

De voordelen van bijenwaskaarsen:

  • Ze branden langer dan paraffinekaarsen, wat fijn is omdat ze wél duurder zijn dan paraffine kaarsen.
  • Ze helpen bijenpopulaties in stand te houden
  • Ze ruiken vaak lekkerder (honinggeur!) dan reguliere kaarsen

Duurzame waxinelichtjes & dinerkaarsen kopen

Oké je kiest voor duurzaam. Maar waar vind je die ecologische waxinelichtjes en kaarsen dan? Hebben we toch voor je uitgezocht, check de lijst hieronder

Hier koop je duurzame geurkaarsen

Foto: Kyra's Kitchen

Maar waarom kiezen voor een reguliere kaars als er ook duurzame geurkaarsen bestaan?! Deze merken bieden geurkaarsen van soja- of bijenwas die veelal ook onder goede omstandigheden zijn geproduceerd.

  • Brandt Kaarsen: Handgemaakt sojakaarsen uit Utrecht in dertien verschillende geuren. Te koop via hun eigen webshop en in diverse conceptstores.
  • We Love The Planet: Geurkaarsen van sojawas in een duurzame kokosnoot. Lekker met je mee laten drijven in bad, YOLO!
  • WOO: Dit Nederlands-Vietnamese bedrijf maakt handgemaakte geurkaarsen van bijenwas.
  • Meraki: Dit populaire Deense merk verkoopt geurkaarsen van soja in acht verschillende geuren. Te koop in diverse webshops en offline bij Studio JUX
  • Paddywax: De Amerikaanse sojakaarsen van Paddywax zitten in een leuk potje en hebben ruime keuze uit geuren. Te koop bij Brandmission.

Meer (groen) licht in de duisternis

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!