Er komt een Tony Chocolonely chocoladefabriek! 

Zou jij er naartoe gaan?
24-11-2016

Deze afbeelding is van Tony Chocolonely

Misschien wist jij het al, maar er komt een echte Tony Chocolonely chocoladefabriek! Eentje waar je met eigen ogen kunt zien hoe de lekkerste repen gemaakt worden en waar je zelfs doorheen kunt zoeven in een achtbaan (inclusief looping). We moeten helaas nog even geduld hebben voor het zo ver is, de fabriek komt er namelijk pas over drie jaar. Er is gelukkig al wél vast een Tony Store geopend waar je alles kunt leren over chocola en van de meest smakelijke repen kunt snoepen. Wij geven je graag een kleine update over de (h)eerlijke wereld van Tony Chocolonely.

 

Een chocoladefabriek

De Chief Chocolate Officer van Tony Chocolonely droomt al jarenlang van een eigen Tony’s Chocolonely fabriek. Dat is niet omdat ze bij Tony’s nou zo’n grote fan zijn van Charly’s Chocolate Factory, maar omdat ze een hele belangrijke missie hebben die ze met zoveel mogelijk mensen willen delen. Bovendien willen ze mensen informeren en bewust maken van de wereld die achter chocola schuil gaat.

Wist jij bijvoorbeeld dat er op dit moment slaven op de cacaoplantages in West Afrika werken, waarvan er heel veel kinderen zijn? Er zijn maar weinig mensen die dit weten, en dat vinden ze bij

Tony’s Chocolonely niet normaal. Zij vinden dat als je de cacao-industrie wilt veranderen en daar chocoladefans bij wilt betrekken, dat je best veel uit te leggen hebt. Er komt namelijk veel kijken bij chocolade maken, en al helemaal bij 100% slaafvrije chocolade. Daar vertellen ze bij Tony natuurlijk al heel veel over, zowel op de prachtige gekleurde wikkel als in de zoete (oneerlijk verdeelde) binnenkant. Bovendien delen ze hun missie via Tony Talks, social media, het jaarFAIRslag en tijdens hun jaarlijkse FAIR.

Zo bereiken ze gelukkig al veel mensen over hun traceerbare cacaomassa en cacaoboter, maar met hun chocoladefabriek willen ze hun verhaal aan nóg veel meer mensen vertellen. Want als er een echte chocoladefabriek bestaat waar iedereen zelf mag komen ruiken en proeven, het verhaal van chocolade leert in een ritje in een achtbaan door de fabriek, dan vertel je daar natuurlijk iedereen over. En zo wordt hun belangrijke verhaal nog bekender.

 

Een belangrijk verhaal

Bij Tony Chocolonely zijn ze gek op chocolade. Hun missie is om de allerlekkerste chocolade te maken van de beste verse cacao, zonder nare bijsmaak. Daarom werken ze elke dag heel hard om de chocoladewereld 100% slaafvrij te maken. Dat doen ze op drie manieren:

Allereerst kopen ze hun cacao rechtstreeks in bij de boerencoöperaties in Ghana en Ivoorkust waar ze een langetermijnrelatie mee hebben. Verder kopen ze hun ingrediënten waar mogelijk Fairtrade-gecertificeerd in en doen ze hun best om op alle vlakken een stap vooruit te gaan. Ten tweede zal het Tony Team niet rusten voordat iedereen in de chocoladewereld krijgt waar hij recht op heeft. Zo zijn ze bijvoorbeeld het Bean to Bar project gestart waar een directe handelsrelatie met cacaoboeren centraal staat. Ze zijn even serieus als het om hun fans, klanten en leveranciers gaat.

Tot slot willen ze aan de hele wereld laten zien dat het anders kan door het goede voorbeeld te geven. Zo hopen zij andere (grotere) chocolademakers en verkopers te inspireren om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Zo willen ze de ongelijk verdeelde chocoladewereld veranderen in een 100%slaafvrije wereld.

Tony’s Store

Op de fabriek moeten we dus nog even wachten, maar de Tony Store is gelukkig al geopend. Er komen namelijk veel chocofans en voorbijgangers langs op het Tony Chocolonely-kantoor. Zij willen heel graag meer weten over Tony’s, de chocolade proeven en kopen. Daarom hebben ze een winkel geopend met een mega-super-chocomaat chio-vol Tony’s repen. De winkel is een echte chocoladebeleving waar je je ogen kunt uitkijken en alles mag proeven. Daarnaast kan je er allerlei exclusieve items kopen en beantwoord het team je vragen met alle liefde, en vertellen ze graag over hun missie. Want alleen samen maken we alle chocolade 100% slaafvrij.

 

Wil jij meer weten over Tony Chocolonely? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.