Lifestyle
Duurzaam ondernemen

Er komt een millennial bij de... coach? 

We schakelen steeds sneller een coach in. En dat is maar goed ook.
24-04-2018 - door Jessie
Coaching komt steeds vaker voor bij millennials

Coaching komt steeds vaker voor bij millennials

Een op de vijf Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar kampt tegenwoordig met dusdanig ernstige mentale klachten dat een burnout op de loer ligt. Hoe komt dat? Wat kun je er aan doen en.. hoe voorkom je het? In deze reeks gaan we tot de bodem van de burn-out én ontdekken we hoe je je er tegen wapent. Vandaag: coaching is het nieuwe sporten.

Coaches zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Of het nu om een ‘verandercoach’ op het werk gaat, een personal trainer in de sportschool of een studiebegeleider: we maken er bijna allemaal gebruik van. De millennials – tussen de 18 en 34 jaar – maken ook steeds vaker gebruik van een coach voor hun persoonlijke ontwikkeling. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek.

Love yourself, not your selfie

Millennials zitten gemiddeld in zo’n 10 Whatsappgroepen en kijken 22 keer per dag op sociale media. En dat houd je nu eenmaal niet altijd vol. Jasper Scholten, coach en auteur van het boek Het Millennial Mysterie, ziet daarom dat steeds meer jonge mensen bij hem aankloppen voor coaching: “Dit gebeurt niet alleen bij mij. Veel andere coaches waar ik contact mee heb coachen steeds meer twintigers”.

Selfie

#Instacoach

Volgens hem heeft dat te maken met een drietal ontwikkelingen: “De eerste is het groter wordende besef dat het leven tot op bepaalde hoogte maakbaar is. Dat is een opvatting die veel onder millennials leeft. In ons streven naar meer geluk en zingeving realiseren we dat het loont om verantwoordelijkheid te nemen over onze houding en gedrag”. Tevredenheid is ingeruild voor ambitie als norm. Waar je eerst prima op je plek was in een kantoorbaan, wil je nu een flexibele, uitdagende en goedbetaalde baan, die je óók kunt doen als je in een campertje de wereld over reist én waarmee je de wereld verbetert. Herkenbaar?

Ook Tosca Gort, arbeidspsycholoog en oprichter van GORTcoaching ziet dit terugkomen bij de coaches van haar coachbureau: “Jonge mensen zijn steeds meer bezig met persoonlijke ontwikkeling. We hebben veel meer kennis en bronnen tot onze beschikking en kunnen alles regelen. Coaching hoort daarbij”. Het is veel normaler dan tien jaar geleden dat je een coach hebt. Als je vroeger op een feestje zei dat je een coach had vroeg men ‘wat is dat?’ Tegenwoordig ben je eerder een uitzondering als je het níét hebt.”.

Tosca Gort

Tosca Gort | © GORTcoaching

Er komt een man bij de… coach

Jasper beaamt dit: “Ik merk dat het hebben van een coach steeds meer als een sterkte in plaats van als een zwakte wordt gezien”. Een coach kan helpen bij het creëren en behalen van die ambitieuze doelstellingen en lijkt dus het perfecte toevluchtsoord. Tegelijkertijd heeft deze generatie volgens Tosca nooit de tools uit de psychologie gekregen om zichzelf sterker te maken: “We willen sterk zijn, maar weten niet hoe”.

Persoonlijke en professionele coaching

De tweede ontwikkeling is volgens Jasper dat er een steeds groter onderscheid ontstaat tussen coaching voor professionele en voor persoonlijke ontwikkeling. “Steeds meer organisaties bieden coaching aan voor de professionele ontwikkeling van hun (jonge) medewerkers. Dit is natuurlijk een fantastische eerste stap, maar we ontwikkelen op deze manier maar een gedeelte van een mens. We leren hoe we ons beter op de werkvloer kunnen opstellen en wat logische competenties zijn voor ons carrièrepad. De persoonlijke behoeften, wensen en vervelende voorvallen uit het verleden worden in deze setting nog vaak genegeerd. Ergens opvallend, want die spelen natuurlijk ook een rol in ons werk.  Dit zorgt er wel voor dat mensen voor hun andere levensgebieden een coach in de arm nemen”.

Manny Moerman, Millenial Choach, ziet juist dat werkgevers wél degene zijn die persoonlijke coaching stimuleren. “Ik denk dat de jonge generatie meer gericht is op persoonlijke ontwikkeling dan oudere generaties. Dit betekent overigens niet meteen dat ze dan ook denken aan een coach. Dat merk ik aan de jongeren die bij mij komen op aangeven van hun detacheringsbureau, als onderdeel van hun algemene professionele ontwikkeling. Die zijn vooraf soms wat sceptisch, maar merken al snel dat coaching hen veel brengt. Komen ze uit eigen beweging bij me, dan is er meer aan de hand, bijvoorbeeld ontslag of een burn-out”.

Work harder

De stressfactor

Eigenlijk ben je bij een burnout al te laat, aldus Tosca Gort: “Je kunt drie stadia onderscheiden waarbij je aan coaching moet denken: stress, overspannen en een burnout. Wanneer je alleen stressklachten hebt, kun je dit met drie gesprekken al enorm verbeteren. Bij een burnout ben je echt een langere periode bezig met je herstel. De opeenstapeling van stress is volgens Jasper dan ook de derde ontwikkeling. “Dit zorgt vaak voor veel vervelende bijwerkingen: malen, slecht slapen, vergeetachtigheid en geprikkeldheid. Als de kleine interventies niet goed helpen dan zijn steeds meer mensen geneigd om toch maar een coach te zoeken die ze hierbij kan helpen”.

Volgende keer: voorkomen is beter dan genezen. Zó voorkom je stress of een burnout!

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.