Energie
Duurzaam wonen

Energievreters in een woning 

30-11-2015 - door Nico

Deze jongens waren blij met de walk-in fridge in de Heineken reclame. Toch is een extra koelkast een beruchte energievreter

Schrik jij je net als iedere Nederlander wel eens helemaal rot van de energierekening en wil je dolgraag een verklaring van het verbruik? Of gewoon benieuwd naar wat nu echt de grootverbuikers zijn in een huishouden?

In Nederland is het verbruik van een huishouden gemiddeld 3.500 kWh. Dit is uiteraard niet meer dan een gemiddelde en er spelen verschillende factoren mee. Hierbij moet worden gedacht aan: aantal personen in het huishouden, bouwjaar van de woning, type woning, alle apparaten die toch “echt nodig zijn” en natuurlijk de intensiteit waarmee de apparaten worden gebruikt. Dus be ready to be amazed: je bepaalt voornamelijk zelf hoeveel je verbruikt!

De beruchte top 10

Maar goed, we waren bezig met het verbruik van de apparaten. Daarom gaan we bekijken welke apparaten toch maar even uitgezet kunnen worden, omdat de drie biertjes die je “voor visite die bier drinkt” in de tweede koelkast hebt liggen toch ook gewoon in de andere koelkast passen. Daarbij is het handig om de grootverbruikers uit deze lijst te controleren op leeftijd in je eigen situatie. Want over het algemeen ligt het verbruik van oude apparaten vele malen hoger. De grootste energieverslinders op een rij gezet:

  1. Elektrische boiler - 1800 kWh
  2. Waterbed -1200 kWh
  3. Licht - 540 kWh
  4. Tap voor thuis - 500 kWh
  5. “Reserve” vriezer of koelkast - 360 kWh - 550 kWh
  6. Plasmascherm - 420 kWh
  7. Infrarood sauna - 415 kWh
  8. Vaatwasser - 305 kWh
  9. Airco - 160 kWh - 430 kWh
  10. Wasdroger - 235 kWh

Ligt het waterbed van je zoon of dochter nu al ter discussie? Of moet de tap of de reservekoelkast wijken omdat de groene rakkers ook koud genoeg worden in dit heerlijke klimaatje? Wat je met deze resultaten doet is helemaal aan jou, maar wij hopen in ieder geval dat dit voor wat inzicht in uw verbruik heeft gezorgd!

Voorkomen beter dan genezen?

Natuurlijk! Om toch nog even een handige tip de wereld in te gooien: je kan het verbruik natuurlijk ook tussentijds monitoren door middel van een kWh meter. Deze kan bijvoorbeeld per groep aan worden gesloten in uw groepenkast en zodoende heb je al snel inzicht in het verbruik per onderdeel van je huis. Er zijn echter ook draagbare KWH-meters die het verbruik per apparaat kunnen meten, dan kan je meteen zien dat die “gratis koelkast van mij opa’s broer” toch eigenlijk niet zo heel voordelig blijkt te zijn.

Profile picture for user Niek.goo_57897
Nico
Auteur
Wanneer je in een wereld leeft die zich steeds meer richt op een groene omgeving, wil je natuurlijk je steentje bijdragen. Zo ook wij. Onlangs zijn wij een project gestart om in samenwerking met buurthuizen te bekijken hoe deze kunnen worden voorzien voor zonnepanelen. Wij zijn zelf erg enthousiast over dit project en merken op dat de buurthuizen hier zeker net zo enthousiast over zijn.