Lifestyle
Reizen

Emissieloos op avontuur? Zo doe je dat! 

Op zoek naar een uitdagend microavontuur, of per zeilschip naar Londen? Deze initiatieven maken het mogelijk!
11-08-2021 - door Flo
Op pad in Nederland of net iets verder weg? Deze initiatieven helpen je bij het plannen van je duurzame reis! Foto: Holly Mandarich via Unsplash

Nog op zoek naar last-minute inspiratie voor een reis met minimale milieu impact? We tipten al eens de mooiste duurzame campings dicht bij huis. Wil je wat verder weg? Pak dan de trein en geniet van het voorbijtrekkende landschap tijdens een van de 7 mooiste treinreizen door Europa. Wil je het nét even wat anders aanpakken? Wij zetten de beste manieren voor het boeken van een duurzame vakantie voor je op een rijtje.

Avontuur Dichtbij

Een klimaatneutrale vakantie in plaats van een vervuilende verre vliegvakantie? Ja graag! Avontuur Dichtbij biedt microavonturen aan van 2-7 dagen naar natuurrijke omgevingen. Een microavontuur is dichtbij en kort, maar voelt tóch een beetje als een expeditie. De bijzondere reisjes zijn zó uitgezocht dat je er makkelijk met de trein kan komen en liggen maximaal 6 uur treinen vanaf Utrecht Centraal. Avonuur Dichtbij regelt jouw perfecte minivakantie niet ver van huis, inclusief een of meerdere spannende activiteiten. Niet voor niets stonden ze met hun duurzame onderneming al in de top 15 van de ASN Bank Wereldprijs 2020.

Wat dacht je van de 5-daagse trektocht door een van de mooiste natuurgebieden in Nederland? Foto: Avontuur Dichtbij

Evan

Maak de reis onderdeel van je avontuur en huur een volledige elektrische versie van de nostalgische campervan. Je weet wel, die busjes waar #vanlife vol mee staat op Instagram! Evan verbouwt en verhuurt slim ingerichte Volkswagen busjes waarmee je direct op avontuur kunt. De campers zijn uitgerust met zonnepanelen en je kan ze snelladen voor een spoedige reis. Met een bereik van 150 tot 200 km rijd je met een volle accu vanaf Utrecht in één keer naar Brussel, of met een korte laadstop zo naar Luxemburg. Hoe mooi is dat? En laten we eerlijk zijn, de reis is toch net zo belangrijk als de bestemming?

Met de elektrische campervan van Evan heb je je vervoer én overnachting in een!

Fair Ferry

Rustig én emissieloos op reis? Voor wie de tijd heeft en ontspannen op je bestemming wil aankomen is er Fair Ferry. Met de wind als energiebron, is dit zeker een duurzame én leuke veerdienst! Naast een pendeldienst tussen Rotterdam en Londen zijn er meerdere routes waar je kan meevaren. Je moet natuurlijk wel een beetje flexibel zijn, want de exacte aankomsttijd hangt af van de windrichting en windkrachten. Maar overnachten doe je op het schip, en zo beleef je de mooiste zonsop- en ondergangen. Fair Ferry verzorgt alle maaltijden op zee en in de haven, dat is pas ontspannen aankomen! Op zoek naar een groter avontuur? In 2022 zullen ze voor het eerst de Atlantische oceaan oversteken!

Geen haast? De prachtige zeilschepen van Fair Ferry brengen je in gemiddeld 36 uur van Rotterdam naar Londen. 

Low Carbon Travels

De perfect manier om het zuiden van Europa te verkennen, zonder je zorgen te maken over je voetafdruk! Low Carbon Travels biedt handige Train & Drive pakketten. Hop eerst in de trein naar je bestemming en vanaf daar gaat de tocht verder per elektrische huurauto. Wat dacht je van een bourgondische wijnreis door Toscane, of rustig afzakken langs de kust van Italië voor een echte slow living reis? Je verblijft in de mooiste duurzame accommodaties voorzien van laadpalen. Zo reis je comfortabel én houd je rekening met het milieu!

Low Carbon Travels regelt jouw low-carbon vakantie naar de zon. Foto Luca Michelia via Unsplashed

ECO logies

Op zoek naar een duurzaam vakantieverblijf in Nederland? Wat dacht je van een overnachting in de bollenvelden, een dobberhuisje, of volledig off-grid vakantie vieren middenin de natuur? ECO logies biedt een overzicht van alle groene vakantiehuisjes, b&b’s en hotels in Nederland en België. Het overzicht is samengesteld aan de hand van verschillende duurzaamheidscriteria. Van een laag energieverbruik tot afvalscheiding en waterbesparing, de ECO logies moeten aan verschillende eisen voldoen om tot duurzame vakantiebestemming te worden gerekend.

ECO logies geeft een overzicht van de mooiste en duurzaamste overnachtingen in Nederland en België 

Meer duurzame reistips?

Profile picture for user Flo Bekkering
Flo
Auteur
Masterstudent Industrial Ecology én Franse bakker. Schrijft dus graag over voeding, landbouw en duurzame lifestyle.

Wil je meer weten over duurzaamheid in je dagelijks leven? Laat je inspireren door onze artikelen, en kom meer te weten over trends en ontwikkelingen die de wereld een stukje beter maken.