Elektriciteitscentrale op waterstof wereld primeur 

02-04-2015 - door Redactie

Bij Antwerpen staat de grootste elektriciteitscentrale ter wereld die op waterstof draait. Met 12.600 brandstofcellen en 1 megawatt vermogen heeft het Nederlandse Nedstack een wereld primeur. De PEM Power Plant zet waterstof, een reststof uit de chloorindustrie, om in elektriciteit en warmte.

De elektriciteitcentrale is geplaatst bij chemiebedrijf Solvay. Voor Solvay betekent dit dat ze met deze centrale tussen de 20% en 40% van hun eigen elektriciteitsbehoefte kunnen genereren. De zogenaamde PEM Power Plant levert 1 MW elektriciteit op. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 2.200 huishoudens bij elkaar. Tevens wordt 500 kW warmte gegenereerd, die op de site wordt gebruikt.

Bekijk de waterstofcentrale in actie

Enorme markt

In 2007 leverde Nedstack al een kleinere variant van 70 KW aan Akzo Nobel in Delfzijl. De brandstofcellen blijken een bijzonder lange levensduur te kennen. De centrale bij Akzo, die al bijna vijf jaar draait, vergt bijzonder weinig onderhoud en wordt door Nedstack op afstand beheerd.

Nedstack ziet een enorme markt voor deze systemen, vooral in India en China, waar de hoeveelheden onbenutte waterstof groot zijn en de waarde van elektriciteit hoog is vanwege het feit dat de energievoorziening de vraag van deze snelgroeiende economieën niet kan bijhouden

Over Nedstack

Nedstack is de grootste onafhankelijke producent van PEM brandstofcellen in Europa en neemt wereldwijd een tweede positie in. AkzoNobel startte in 1989 met de ontwikkeling van brandstofcellen. Alle expertise op dit gebied werd in 1998 meegegeven aan Nedstack, dat op dat moment als onafhankelijk bedrijf verder ging. Sinds 2007 worden Nedstack’s brandstofcellen commercieel ingezet. Bij het bedrijf werken momenteel 50 mensen. Nedstack produceert zogenaamde Proton Exchange Membrane (PEM) brandstofcellen. Nedstack’s klanten integreren deze in diverse energiesystemen:

Noodstroomvoorzieningen voor de telecom, rail en nutssector, ter vervanging van accu’s.    Continue stroomvoorziening voor telecom zendmasten in ontwikkelingslanden ter vervanging van diesel aggregaten.    Continue elektriciteitsproduktie in de chloor en chloraatindustrie, om het bijprodukt waterstof economisch te benutten    Stroomvoorziening voor elektrisch aangedreven stadsbussen, als alternatief voor dieselbussen, trolley’s en trams.

De werking van de brandstofcel

Een brandstof cel maakt elektriciteit uit waterstof en lucht. Een katalysator zorgt voor een heel efficiënte chemische omzetting van waterstof (H2) en zuurstof (O2) uit de lucht in water (H2O). Een zogenaamde elektrochemische verbranding zonder vuur en zonder bewegende delen. Bij dit proces wordt heel efficiënt elektriciteit opgewekt zonder geluid, zonder roet uitstoot, zonder slijtage.

Bekijk voor meer informatie de website van Nedstack .

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.