Eet dit als je de wereld wilt redden
Deze producten staan vast niet standaard op je boodschappenlijstje – en dat terwijl ze de wereld kunnen redden!

Unsplash: Ella Olsson*
Moeten we allemaal plantaardig gaan eten? Moeten we dingen juist op grote of kleine schaal produceren? Is vissenpoep het antwoord? Of moeten we allemaal aan de verticale boerderijen of stadslandbouw? Er is nogal wat wisselende informatie over ‘het voedsel van de toekomst’. Dit laatste onderzoek is daarentegen wel heel bijzonder: het zocht de 50 producten uit die de wereld gaan redden.
Wat eten we nu
Momenteel komt 75% van het eten dat we eten van twaalf plantaardige bronnen en vijf dierlijke bronnen, aldus de wetenschappers. En van die twaalf plantaardige bronnen is ook nog eens 60% afkomstig van slechts drie gewassen: tarwe, maïs en rijst. Say what?! Deze eenzijdigheid in ons eetpatroon is niet alleen slecht voor onze gezondheid, maar ook voor de natuur aldus het Future 50 Foods-rapport. Dit rapport werd opgezet door het World Wildlife Fund en Knorr, dus een ietwat kritische blik is natuurlijk niet onverstandig. Maar dat er iets aan ons voedselsysteem moet veranderen, is wel duidelijk.
Een stevige eisenlijst
Je zou denken dat zoveel mogelijk verschillende dingen eten de simpele oplossing is, maar ook dat is niet helemaal waar volgens het rapport. De makers onderzochten namelijk verschillende voedselbronnen op een ‘duurzame inzetbaarheid’: de voedselbronnen moeten een groeiende bevolking aankunnen, zonder daarbij de natuur te verstoren. Voedingsmiddelen die voedzaam, van nature ongediertebestendig, goed voor de bodem en goed voor de habitat zijn hebben de voorkeur. Ook wordt er gekeken naar de opbrengst van de gewassen en of ze de (toenemende) droogte kunnen trotseren. Nogal wat eisen dus!
De lijst der lijsten
Uit het onderzoek kwamen 50 voedingsbronnen naar voren die hoog scoorden op voedingswaarden, een relatief lage milieu-impact hadden, en die ook goed scoorden op smaak, toegankelijkheid, acceptatie (of we allemaal kroos gaan eten is natuurlijk nog maar de vraag, maar wat extra bonen in je curry doen is een stuk makkelijker), en betaalbaarheid. Er kwamen verschillende categorieën naar voren uit het rapport: algen (dat zeewier de wereld gaat redden wisten we eigenlijk al), bonen en erwten, cacti (ja echt!), granen, fruit en groenten, bladgroenten, champignons, noten en zaden, knolgewassen, spruiten, knollen. Een uitgebreide toelichting per product vind je in het rapport, maar deze items kun je dus voortaan in je mandje gooien.
- Laver zeewier (eetbaar zeewier, voornamelijk gekweekt en gegeten in Wales)
- Wakame-zeewier
- Adzukibonen
- Zwarte (schildpad)bonen
- Tuinbonen (fava beans)
- Bambara bonen (ook wel vinga subterranea genoemd, komt vooral voor in West-Afrika)
- Cowpeas (een peulvrucht die goed tegen zandgrond en weinig regenval kan, niet te verwarren met chickpeas aka kikkererwten)
- Linzen
- Marama bonen (een langlevende peulvrucht met stengels van meer dan 3 meter)
- Mungbonen
- Sojabonen (natuurlijk niet bestemd voor veevoer, maar voor directe consumptie)
- Nopales (een bepaalde cactus die al veel gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken)
- Amaranth (lijkt op graan, maar is een zaad van een kruidachtige plant)
- Boekweit
- Vingergierst (een kruidachtige plant die goed kan groeien in droge gebieden in Afrika en Azië)
- Fonio (een grassoort met een piepkleine korrel, ook wel ‘hongerige rijst’ genoemd)
- Khorasan tarwe (oud graantype, ook bekend als ‘kamut’)
- Quinoa
- Spelt
- Teff (een grassoort met piepkleine korrels. 150 korrels wegen ongeveer net zoveel als een tarwekorrel)
- Wilde rijst
- Pompoenbloemen
- Okra (een plant met zaden die naar muskus ruiken)
- Sinaasappeltomaten
- Bietenblad
- Raapstelen
- Boerenkool
- Moringa (een boom met veel vitamine C)
- Pak-choi
- Pompoenblaadjes
- Rode kool
- Spinazie
- Waterkers (een plant met een sappige, pittige smaak)
- Enokipaddestoelen (ook wel ‘fluweelpootje’ genoemd. Komt veel in Nederland en België voor)
- Maitake zwam (ook wel de Eikhaas genoemd)
- Oranjegroene melkzwam
- Lijnzaad
- Hennepzaden
- Sesamzaad
- Walnoot
- Zwarte schorseneren
- Peterseliewortel
- Witte ijspegel-radijs (de kleinste soort van de rettig-wortel. Een mildere en fijnere smaak vergeleken met de radijs)
- Alfalfaspruiten
- Gekiemde bruine bonen
- Gekiemde kikkererwten
- Lotuswortel
- Ube (Ook wel ‘wateryam’ of ‘paarse yam’ genoemd. Een knolachtig gewas met een paarse kleur)
- Yam-bonenwortel (tropisch knolgewas)
- Rode Indonesische zoete aardappelen (ook wel Cilembu genoemd)
De algemene strekking
Natuurlijk hoef je nu niet meteen stad en land af te struinen om de – vaak onbekende – producten te zoeken. Met wat simpele tips kun je al een stuk duurzamer eten. Volgens de opdrachtgevers van het rapport is het belangrijk dat je de kracht van plantaardige producten benut, veel soorten graan eet, varieert met groenten en af en toe eens een recept met Future50-ingrediënten uitprobeert.
* Headerafbeelding is van Ella Olsson die schreef over 18 manieren om foodwaste tegen te gaan.