Biodiversiteit
Groene stad

Eerste Tiny Forest op Curaçao 

Lennart Bak realiseerde het allereerste tiny forest op Curaçao en bracht meteen een aantal inheemse boomsoorten terug!
20-03-2020 - door Maartje
Het tiny forest op Curaçao begint al te groeien

Het tiny forest op Curaçao begint al te groeien

Geïnspireerd door de TEDTalk van Shubhendu Sharma besloot Lennart dat er op zijn geboorte-eiland Curaçao óók een tiny forest moet komen. De temperaturen zijn er al hoog, maar door de enorme bouwlust ontstaan er steeds meer hitte-stress zones op het eiland. Met de aanleg van tiny forests wilde Lennart hier iets aan doen.

Tiny Forests zijn kleine, dichtbegroeide bossen in de stad, ongeveer ter grootte van een tennisbaan. Elk Tiny Forest bestaat uit veel verschillende boomsoorten om vogels en insecten aan te trekken. In Nederland vind je inmiddels al 64 (!) van deze kleine stadsbossen, en nu is er dus ook een op Curaçao.

Inheemse boomsoorten terug op Curaçao

Met een beetje hulp van IVN, de organisatie achter de tiny forests in Nederland, ging Lennart aan de slag met een tiny forest op de school van zijn dochter. Het geld om het bos aan te kunnen leggen kreeg Lennart van IVN, Stichting NME, het Klein College waar het bos is geplant en dankzij een donatie van een particulier die graag een actieve bijdrage wilde leveren aan de vergroening

Toen het geld rond was kon Lennart de bomen en planten gaan kopen maar dat had nog wel wat voeten in de aarde.  Zo vertelde Lennart aan IVN: "Als je in Nederland in een tuincentrum vraagt: 'heb je ook biologische planten?' Dan weten ze direct wat je bedoelt. Hier gaat dat niet zo makkelijk. Kwekers weten het verschil tussen inheems en exoten niet, of verkopen geen inheemse soorten omdat mensen er geen interesse in hebben. De keuze is vrij beperkt."

De aanleg van het tiny forest op basisschool Klein College in Willemstad

Lennart vervolgt: "Gelukkig kwam ik in contact met Caribbean Research and Management of Biodiversity (CARMABI) en ontdekte ik hun speciale kwekerij met inheemse soorten. Nu is er bijvoorbeeld de inheemse plant Vitex Compresa, die eetbare vruchten geeft en mooie bloemen en geliefd is bij bijen. Ook de Zanthoxylum flavum, een boom die veel gekapt is voor houtwinning, is terug!"

Lennart doopte zijn project Hofi Chiki. Het tiny forest bij Klein College is 160m2 en groeit goed aldus Lennart: "Het bos bestaat uit een brede strook van bomen en heesters met een dichtheid van 3 planten per m2. Het staat er heel mooi bij en groeit voorspoedig, op de bloemen in het bosje komen nu al allemaal vlinders en kolibries af! Het bos wordt onderhouden door kinderen, twee keer per week wieden zij onkruid en geven ze de bomen water."

Curaçao vergroenen

Het eerste tiny forest smaakte naar meer en Lennart is bezig met de aanleg van een aantal nieuwe minibossen. Lennart: "Ik ben in gesprek met een organisatie die als pilot bij 4 scholen schooltuinen aanlegt. Als onderdeel hiervan willen we per school ook een Tiny Forest planten. Door de tiny forests bij scholen aan te leggen kunnen we de kennis van kinderen over lokale bomen vergroten alsmede de hittestress en geluidsoverlast rondom de school verminderen. En tegelijktertijd wordt de luchtkwaliteit verbeterd doordat het tiny forest fijnstof afvangt. 

Daarnaast ben ik in gesprek met lokale bedrijven om hen te overtuigen Tiny Forests te planten rondom hun bedrijf. Zo kunnen hotels hiermee bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van hun gasten compenseren."

Lennart aan het werk in zijn tiny forest

Wil je het initiatief van Lennart steunen dan kan dat! We vroegen Lennert hoe mensen konden helpen: "Mensen kunnen zeker helpen met de aanleg van meer Tiny Forests op de Antillen. Bijvoorbeeld door:

  • Vanuit huis vrijwilligerswerk te doen. Zo is er is een fondsenwervingscommissie in oprichting en ook op andere gebieden kan de stichting ondersteuning gebruiken op gebied van communicatie en juridisch advies.
  • Te crowdfunden en zo geld op te halen voor een volgend project, bijvoorbeeld via crowdfundingvoornatuur.nl
  • Door als vrijwilliger op Curaçao een handje te helpen bij het planten of onderhouden van een Tiny Forest."

Bij interesse kun je Lennart een email sturen.

Ook een tiny forest aanleggen?

Dat de tiny forests aanstekelijk zijn blijkt wel. Zo zijn er de afgelopen jaren in Nederland veel geplant, ook door ASN Bank in haar missie om CO2 in Nederland te verminderen. En begin 2020 werd ook het eerste tiny forest in Engeland aangelegd. Wil je zelf ook aan de slag? Dat kan ook al in je eigen achtertuin! Zo ontwikkelde Sprinklr samen met IVN het Tuiny Forest pakket waarmee je in een klap een minibos kunt aanleggen.

  Tiny forests helpen het klimaat én de biodiversiteit.

Lennart heeft nog wat advies voor als je ook een tiny forest wil aanleggen: "Mijn advies is om je te verdiepen in de methode, vertaal die vervolgens naar de locatie waar je het bos wilt planten en verbind deze met de lokale cultuur. Zorg er voor dat je een enthousiast verhaal kan houden over het belang, de meerwaarde en de voordelen voor gebruikers of omwonenden om hen te enthousiasmeren. 

Zoek vervolgens partners waarmee je kunt werken, zet een planning uit en zet door. Elk Tiny Forest is er een, en leidt bij alle betrokkenen en gebruikers tot veel enthousiasme en trots. En vooral kinderen die er gebruik van maken vinden het machtig."

Meer inspirerende groene initatieven

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!