Een zoekmachine voor lokale honing 

Wat begon als een zoektocht na een heftige niesbui door hooikoorts resulteerde in een zoekmachine voor lokale honing.

15-05-2017
Honingbijen aan het werk | Foto Milene van Arendonk

Honingbijen aan het werk | Foto Milene van Arendonk

Vloeibaar goud, we schreven er al vaker over. Bijvoorbeeld deze blog over een revolutionaire bijenkorf die 12 miljoen dollar ophaalde in een crowdfundingactie. Het initiatief in dit artikel begon allemaal met een heftige niesbui door hooikoorts. Het resulteerde in een zoekmachine voor lokale honing, initiatiefnemer Victor van Gaasbeek startte Beeolocal. Wij spraken met hem!

Honing als medicijn

Een heftige niesbui door hooikoorts was de aanleiding voor Beeolocal. Na wat speuren op het web zag bedenker Victor namelijk dat pure honing werd genoemd als mogelijk medicijn. Maar waar koop je die lokale honing? Na uren zoeken kwam hij een mogelijke locatie tegen. 'Dat moet makkelijker dacht ik, en zo onstond Beeolocal. Victor heeft sowieso affiniteit met de natuur. 'Ik ben graag buiten en ben voor het beschermen van dieren en ecosystemen.' Hierin ziet hij ook een rol voor Beeolocal. 'Het zorgt niet alleen voor het makkelijk vinden van een lokaal product. Het verhoogt hopelijk ook de waardering voor bijen, en hoe zo'n mooi product als honing tot stand komt.'

Op zoek naar imkers

In het begin zocht Victor zelf naar imkers om toe te voegen aan de honing-zoekmachine. 'Toen er een kleine database was ben ik de site gaan delen. Daardoor kwamen er heel wat aanmeldingen bij.' De uitdaging nu ligt volgens Victor in het verkrijgen van een grotere bekendheid. 'Ik heb al een aantal reacties van imkers binnengekregen die aangeven dat ze nieuwe klanten krijgen door Beeolocal. In de basis werkt het dus, nu nog een groter publiek!' In principe kan iedere imker of boerderijwinkel zich aanmelden. Het moet echter wel gaan om lokale honing. Er zijn geen voorwaarden gesteld aan bijvoorbeeld de hoeveelheid, hierdoor kunnen juist ook de 'kleine imkers' meedoen.

'Bovendien houden de meeste imkers (gelukkig!) een wintervoorraad honing in de bijenkast voor de bijen zelf. In de commerciƫle honingproductie wordt soms bijna alle honing geoogst en dan blijft er voor de bijen zelfs niks over, ze worden dan in de winter bijgevoerd met suikerwater wat niet de natuurlijke gang van zaken is. Juist het beperkte aanbod past goed bij wat we moeten leren als consumenten. Niet alles hoort 24/7 in onbeperkte hoeveelheid beschikbaar te zijn.'

Beginnen met honing

Voorlopig richt Victor zich op honing als product, met als onderscheid 'van de imker' of 'via de boerderijwinkel'. Hij ziet echter genoeg mogelijkheden voor andere lokale producten. 'Het is natuurlijk helemaal niet logisch dat de honing die we kopen in de supermarkt soms helemaal uit China komt, terwijl er vlakbij je huis een imker zit.' Hij vervolgt: 'Maar dat geldt voor meer producten die van ver komen, maar ook lokaal beschikbaar zijn. Deze kun je wellicht in de toekomst ook vinden op Beeolocal.'

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!