Sociaal

Een vluchteling in huis via TakecareBNB 

Hoe je de deeleconomie in kunt zetten om mensen echt verder te helpen
18-06-2016

Als onderzoeker van de deeleconomie is Marianne Dagevos gefascineerd door de nieuwe mogelijkheden die we allemaal hebben via deelplatforms. Die zijn heel handig als je wat wilt leren, lenen, of je huis wilt verhuren, maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken om andere mensen mee te helpen. Sinds kort heeft Marianne daarom twee vluchtelingen bij haar in huis wonen, via TakecareBNB.

Het ruikt een beetje branderig in de keuken. Rondom mijn kookeiland staan drie jonge mannen, druk in de weer met gehakt, noten, uien en kruiden. Ik luister naar hun melodieuze Arabische stemmen. Af en toe vragen ze me wat, in het Engels...dat wel. Ze vinden mijn keuken wel groot maar mijn pannen veel te klein.

Onze Syrische gasten zijn ruim een week bij ons in huis en tot nu toe heb ik voor ze gekookt. Heerlijk om weer eens eten te maken voor een grote groep. Maar vandaag hebben ze een vriend uit Utrecht opgetrommeld om iets typisch Syrisch voor ons te bereiden.

Vluchtelingen in huis nemen

Stel, je woont in een ruim huis...met een flinke tuin. Eén voor één vliegen de kinderen uit en opeens is dat huis veel te groot en veel te leeg. Wat doe je dan? Als onderzoeker van de deeleconomie dacht ik natuurlijk meteen aan AirBNB, Couchsurfing en Vrienden op de Fiets. Totdat ik hoorde over een ander deelinitiatief: TakecareBNB. Dat sprak me nog meer aan. TakecareBNB is een deelplatform dat bemiddelt tussen gastgezinnen en vluchtelingen die wel een status hebben maar nog geen huis. De matchmakers van TakecareBNB zoeken een gastgezin bij een vluchteling of in ons geval bij twee vluchtelingen. Dan kunnen de vluchtelingen eerder weg uit het AZC en alvast een beetje wennen aan het dagelijks leven in Nederland.

In april maakten we kennis met Fares en Fawaz, twee jonge Syrische mannen die vorig jaar zijn gevlucht omdat ze in dienst moesten. Hun keuze: kanonnenvoer worden in de frontlijn van het leger van Assad of de lange en moeilijke tocht maken naar Europa. Ze kozen voor het laatste en maakten aan den lijve mee waarover wij dagelijks horen in het nieuws. Acht maanden zaten ze in het AZC in Rosmalen en woonden in tenten met 90 andere mannen. Zonder privacy, met veel herrie, spanning, onrust en slecht & weinig eten. Om Nederlands te leren en tot rust te komen, logeren ze nu hier.

TakecareBnB

‘Wat zijn hier de regels?' vraagt Fawaz tijdens de eerste dag proeflogeren. Tja, een goede vraag. Zoveel regels hebben we niet. Maar oke, we eten wel aan tafel, zonder mobiele telefoons en we wachten tot iedereen klaar is voor we van tafel gaan. En roken doen we buiten en was moet in de wasbak. Na de eerste proef van twee dagen vinden we het jammer om de mannen terug te brengen naar Rosmalen. Vanaf half mei wonen ze bij ons voor drie maanden. Korter als ze eerder een eigen huis krijgen, langer als dat nodig is. Ondertussen houden we contact met de matchmaker van TakecareBNB als we vragen hebben. 

Bovenal genieten we nu thuis van de gerechten uit het Midden-Oosten waar we zo dol op zijn: zoals kibbeh in labneh met baba ganoush. ‘Onze’ Syrische mannen hebben fietsen geleend via Peerby en worden geholpen met Nederlands via een vrijwilliger van WeHelpen. Zo wordt de deeleconomie opeens heel concreet en tastbaar.

Inmiddels zijn al wat meer weken verstreken en wij zijn onder de indruk van de flexibiliteit en veerkracht van deze jonge mensen, hun motivatie om Nederlands te leren en hier een toekomst op te bouwen. Ik weet nu al dat het heel, heel stil zal zijn als ze straks weer weggaan. We zullen zeker TakecareBNB vragen om snel weer te bemiddelen voor nieuwe logé’s.