Duurzaam ondernemen

Een verdienmodel voor het oplossen van wereldproblemen 

Het Nederlandse Enviu start ondernemingen die grote maatschappelijke problemen helpen oplossen.
07-02-2017
Enviu

Bron: Flickr/Enviu

Heb je nog een klein vermogen liggen? Waarom niet investeren in Indiase poep, Rotterdamse werklozen of pensioenloze Afrikaanse ouderen? Met deze boodschap loopt ondernemer Stef Dongen zonder te knipperen vergaderkamers van investeerders in. Sterker nog, hij bouwde er een innovatief en succesvol bedrijf mee op: Enviu. We vroegen hem hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

Stef: ‘Wat we doen is, we zoeken een systeemfout in de wereld die meer dan 100 miljoen mensen raakt en daar bedenken we een oplossing voor.’ Als er een oplossing is bedacht, verzinnen Stef en zijn collega’s hoe ze die systeemfout kunnen vertalen naar een ‘marktkans’. Oftewel, er wordt bedacht hoe er geld verdiend mee verdiend kan worden. De volgende stap is dat er een onderneming of project wordt gestart met Enviu als medeoprichter of betrokken partner.

Inmiddels bestaat het bedrijf ruim 12 jaar, haalde het meer dan 20 miljoen euro aan startkapitaal op, en was Enviu medeoprichter van een hele rij succesvolle ondernemingen en projecten; onder anderen een micro-pensioenfonds in Ghana, een leverancier van betaalbare maaltijden in Kenia en een crowdfunder voor lokale kunstenaars en ambachtslieden in 30 landen. 

Groot risico

Banken en investeerders zijn vaak niet geïnteresseerd in het financieren van een startup. Een te groot risico, zegt Stef. Het is een van de redenen waarom de ondernemingen van Enviu er iets anders uitzien dan de meeste startups. ‘Voordat we naar investeerders gaan, bouwen we een brede coalitie van experts, bedrijven en invloedrijke partijen in de sector op die meebouwen aan het plan.’ Als voorbeeld noemt hij één van zijn nieuwste initiatieven: het Rotterdamse On the job, waar langdurig werklozen aan het werk geholpen worden.

‘Ik ben eerst met de gemeente en andere betrokkenen gaan praten over het probleem. Namelijk dat een grote groep werklozen vast blijft zitten in de werkloosheid. En we zijn samen gaan nadenken over oplossingen’. Uiteindelijk kwamen ze op het idee om flexwerk te stapelen. Iets wat werklozen nu nog niet zelfstandig mogen doen. ‘Er is genoeg vraag naar arbeid, van tuinen harken tot aan ouderen verzorgen, maar het is nu nog verboden voor werklozen om flexibel werk te hebben. Daarom huren wij ze in via On the job en kunnen we ze onderbrengen bij verschillende opdrachtgevers.’

Ontlasting hergebruiken

Een ander opvallend project waar Enviu druk mee bezig is, is het plan om in India bedrijven op te richten die ontlasting gaan hergebruiken. Nu is een gebrek aan riolering nog een enorm probleem voor het milieu en de gezondheid in het miljardenland. De ontlasting zou gebruikt kunnen worden als biogas of mest. De eerste serieuze investeerder is al aan boord, een grote Amerikaanse stichting stak 2,4 miljoen dollar in het project.

Ambitieuze stip

Naast de bijzondere opzet van de ondernemingen heeft Stef een andere verklaring voor het succes van Enviu. ‘We beginnen klein, maar zetten altijd een hele ambitieuze stip aan de horizon waarbij we aangeven welke kansen er liggen. Als je zegt dat je in potentie miljoenen mensen kan helpen en daarmee een enorme markt kan aanboren, heb je opeens een heel ander gesprek met partners.’

Het doel is om de beste ideeën ook naar het buitenland te exporteren. Stef: ‘Over vijf jaar willen we vijf multinationale sociale ondernemingen hebben neergezet die in potentie de levenskwaliteit van vijf miljoen mensen kunnen verbeteren.’