Lifestyle
Mode

Een tweede leven voor sportmaterialen  

Game On blaast oude gymtoestellen en sportattributen nieuw leven in. Door ze te transformeren tot tas of meubelstuk.
18-12-2018 - door Redactie

De tassen en meubels van Game On worden gemaakt van oude sportmaterialen

Game On is ontstaan vanuit de Sports for Children Foundation. Een stichting die oude gymtoestellen uit Nederland een nieuwe bestemming in het buitenland geeft. Maar omdat niet al het sportmateriaal geschikt is voor scholen in het buitenland, blijft er ook materiaal achter. Om die spullen een tweede leven te geven is Game On opgericht. We spraken met Joyce, webshopmanager van Game On.

Een vrachtwagen vol

Veel scholen in Nederland hebben budget om één keer in de zoveel tijd nieuwe gymtoestellen te kopen. De oude spullen worden dan vaak weggegooid. Zonde, vindt de stichting Sports for Children. 'In veel landen hebben kinderen helemaal geen toestellen om mee te sporten.' Om daar wat aan te doen haalt de stichting Sports for Children de gebruikte sportspullen op bij Nederlandse scholen. Ze worden waar nodig opgeknapt en als alles in orde is worden de gymtoestellen en het ander sportmateriaal naar scholen in het buitenland gebracht, voornamelijk Oost-Europa. Maar er blijft ook materiaal over, spullen die niet geschikt zijn om nog te gebruiken. En daar worden nu nieuwe producten van gemaakt.

Zo ziet het proces van gymmat tot kussen eruit | Foto: Game On

Van springkast naar stoel

De tassen en accessoires worden gemaakt van het leer, bisonyl en canvas van oude gymtoestellen en matten. Een gymmat wordt bijvoorbeeld een kussen, het leer van een oude bok wordt gebruikt voor een tas en het hout van de gymtoestellen voor nieuwe meubelstukken. Niets van het materiaal blijft ongebruikt. De meubels worden door diverse ontwerpers ontworpen en gemaakt in een sociale werkplaats, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 'Toen de eerste tas stond en er direct een paar honderd besteld werden, zijn we meer tassen gaan ontwikkelen', vertelt Joyce. Toen voornamelijk hout overbleef als restmateriaal is Game On ook meubels gaan maken. 'Eerst zelf een stoel op een oud frame. Daarna met behulp van het bekende Eindhovense ontwerpersduo Kiki en Joost.' De productie is volledig afhankelijk van de aangeleverde sportmaterialen, de kleurstelling is dan ook altijd anders en uniek.

Alle opbrengst van de Game On producten komt ten goede aan de Sports for Children Foundation en wordt gebruikt om de transportkosten te financieren. Een container voor vrachtwagen of boot kost al gauw 2500 euro. 'Met de opbrengst van een partij relatiegeschenken of een flinke actie onder particulieren kunnen we weer een nieuw transport financieren!'. 

Gymzaaltafel van Planq

Nog meer nieuwe levens voor sportmaterialen! De designers van Planq maken gebruik van natuurlijke grondstoffen en restmaterialen. Ze laten met hun designs zien hoe innovatie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Een heel mooi voorbeeld daarvan is hun Gym Floor Line, een eettafel waarvan het blad gemaakt is van een 30 jaar oude gymzaalvloer uit een school in Waalre. Omdat een gymvloer, zoals we allemaal weten, verschillende patronen heeft is geen enkel tafelblad hetzelfde. Cool!

De Gym floor line | Foto: Planq

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.