Een tweede leven voor Rio’s stadions  

In Rio is een slimme oplossing bedacht voor het hergebruiken van de stadions die leeg komen te staan na de Olympische Spelen.
24-08-2016 - door Marly
Stadion Rio de Janeiro Olympische Spelen

Olympisch sportcomplex Rio

Niet voor iedereen een groot succes

Afgelopen weken hebben miljoenen mensen kunnen genieten van sport en spel op de Olympische Spelen. Toch is er veel kritiek geweest op het organiseren van de Spelen in Rio.  Veel critici vreesden dat de Spelen maar weinig zouden bijdragen aan een duurzame en eerlijke ontwikkeling van de gehele Braziliaanse samenleving.

Na het wereldkampioenschap voetbal in 2014 bleef Brazilië bijvoorbeeld achter met lege sportaccommodaties en stadions waarin voor miljoenen geïnvesteerd was, maar waarvoor geen alternatieve invulling was bedacht. Grote delen van de Braziliaanse samenleving zaten niet te wachten op leegstaande stadions en hadden liever gezien dat de enorme bedragen geïnvesteerd waren in onderwijs of gezondheidszorg.

Van 1 Olympisch zwembad naar 2 publieke baden

AECOM, verantwoordelijk voor de bouw van de sportgelegenheden voor de Olympische Spelen in Rio, besloot dit helemaal anders aan te pakken. Door er voor te zorgen dat alle gebouwen efficiënt af te breken zijn, is het makkelijker om delen van de gebouwen her te gebruiken. Vele accommodaties krijgen op deze manier een tweede leven. Het Olympisch zwembad bijvoorbeeld, kan uit elkaar worden gehaald en van de losse onderdelen worden twee nieuwe publieke zwembaden gebouwd. Zo kan het dus zo maar zijn dat je zwemt in hetzelfde bad als waar Michael Phelps een van zijn gouden plakken won (of waar Kromowidjojo een tikkeltje tegenviel..)

Met dit slimme plan zijn alle sportgelegenheden niet alleen nuttig voor twee weken, maar profiteren meer mensen van de Olympische Spelen. Ook die mensen die niet veel voordeel ervaren van het sporttoernooi zelf.

Nog meer tweede levens

Er zijn meer duurzame ideeën bedacht om gebouwen op een zo’n efficiënt mogelijke manier te hergebruiken. Zo bouwen de mensen achter het project Sustainer Homes duurzame woningen van gerecyclede zeecontainers. Daarnaast krijgen veel leegstaande kantoorpanden in Nederland een tweede leven. En dat levert mooie projecten op!

Profile picture for user Marly_emily@hotmail.com
Marly
Auteur
Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?