Een tweede leven voor het koffiezetapparaat 

19-02-2013

Stichting Repair Café wil repareren op een moderne manier terugbrengen in de lokale samenleving. Ze stelt zich ten doel om reparatiekennis te behouden en te verspreiden, en de sociale cohesie te bevorderen door buurtgenoten met heel verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen in het kader van inspirerende en laagdrempelige bijeenkomsten.

Wat doe je met een kapotte printer, broodrooster of dvd speler ? Weggooien en een nieuwe kopen? Of kijken op welke manier ze gerepareerd kunnen worden? Een tijdje geleden las ik een berichtje over het Repair Café, een plek waar je kapotte spullen zelf kon repareren of kon laten repareren. Hoe het georganiseerd was, was me nog niet duidelijk maar het leek me leerzaam, gezellig en eigenlijk ook wel leuk wanneer ik weer kindercd’tjes af kon spelen in mijn cd speler die nu kapot was.

Nespresso apparaat kapot

Deze maand was het zover. Ik had van te voren mijn buurvrouw gevraagd of ze nog iets te repareren had en met me mee wilde gaan naar Repair Café Nijmegen. “Ja, mijn Nespresso apparaat is kapot!, ik ga graag met je mee” en het wij-zijn-a-technisch-maar-hebben-girl-power-en-gaan-repareren-plan was een feit.

Om 11.00 precies stond buurvrouw op de stoep: ”Ik heb mijn Nespresso apparaat gereset (oftewel de stekker er weer ingedaan) en hij doet het alweer!“ Waar alleen al een afspraak voor het Repair café al niet goed voor kan zijn. Ze had nu een nieuw project meegenomen en samen met de enorme bigshoppers met stereotorentje en box en de 2 kruiskopschroevendraaiers uit de gereedschapskist van mijn man vertrokken we naar het Oud Burgeren Gasthuis in Nijmegen.

Het wij-zijn-a-technisch-maar-hebben-girl-power-en-gaan-repareren-plan was een feit.

Drukte

Daar is het druk! Jong, oud, man en vrouw, nog meer bigshoppers en een handvol vrijwilligers verdringen zich in de ruimte. Er heerst enige onduidelijkheid. Moeten we nu eerst in de wachtrij gaan staan, of toch gaan zitten of ons toch eerst bij het ontvangst tafeltje gaan melden? Een vrijwilligster brengt (een beetje) duidelijkheid. We moeten opschrijven voor welke reparatie we komen en mogen dan gaan wachten. En wachten. Dus nog niet meedoen, maar wachten. Bewapend met een volgnummer in de categorie Techniek (ik) en de categorie Meubels (Buurvrouw, ze had een etagère die gelijmd moest worden) wachten we onze beurt af. Ondertussen krijgen we nog een aantal vriendelijke instructies om 1) vrijwilligers niet te storen/aan te spreken om ze niet uit hun concentratie te halen 2) een donatie te geven en 3) 10 minuten tijd te krijgen voor je reparatie.

Meedoen !! dacht ik, daarvoor had ik ook de 2 kruiskopschroevendraaiers meegenomen. 'Gezelligheid!!' zei een van de andere wachtenden, terwijl ze zwijgend aan tafel bleef zitten. Tja,wat is nu het belangrijkste van dit initiatief? Het zou in ieder geval ook erg leuk zijn wanneer mijn cd spelertje weer tot leven zou komen dacht ik stiekem.

Jong, oud, man en vrouw, nog meer bigshoppers en een handvol vrijwilligers verdringen zich in de ruimte. 

Aan de beurt

Eindelijk, mijn volgnummer werd afgeroepen! Dat zag er veelbelovend uit, deze vrijwilliger oogde alsof hij enorm veel verstand had van techniek en mijn hoop kwam tot leven. Ik hoefde niets meer te doen dan toekijken hoe deze technische vrijwilliger met bloed zweet en tranen zich boog over mijn cd spelertje. Na wat gesjor, nog meer zweet, bril af, bril op, bleek het te moeilijk en kwam een andere vrijwilliger te hulp (mijn buurvrouw zat intussen lekker te lijmen aan haar etagère) en ook hij trok de conclusie dat het apparaat niet meer te redden was. Nu is dit wellicht een anti-climax in dit verslag maar ik moet echt zeggen; de vrijwilligers hebben heel erg hun best gedaan en het is prachtig dat dit belangeloos gebeurt.

Op gevulde maag

Ondertussen komen de heerlijkste broodjes voorbij (voor de vrijwilligers ) en geeft mijn maag aan dat het tijd wordt om het Repair Café langzaam te gaan verlaten. Op dat moment zijn er nog veel mensen met bijvoorbeeld in-de-war-geraakte-jaloezie-draden, een snoer met 1000 kerstlampjes die het niet doet (o jee welk lampje veroorzaakt dit?), een man die zijn radio in 53 delen mee terug mag nemen en een stofzuiger die na 5 minuten alweer een prachtig zuig-geluid maakt. Ik zie tevreden bezoekers en ik zie tevreden vrijwilligers.

Bijzondere plek

Repair Café Nijmegen is een bijzondere plek waar een aantal vrijwilligers, verdeeld in categorieën als techniek, textiel, fietsen en meubels, zich zeer kundig weet over uiteenlopende zaken. Ze willen je ook echt helpen en de grens van 10 minuten per klus wordt ruimschoots overschreden. Ik heb de vrijwilligers trouwens ook wel gesproken en aangeraakt, dus er zit enige flexibiliteit in de regels van het Repair Café. En het feit dat ik mijn 2 kruiskopschroevendraaiers niet gebruikt heb, wil niet zeggen dat je zelf niet aan de slag kan. Er waren ook bezoekers die wel zelf konden helpen met de klus, al was het maar om een lichtje bij te schijnen. En dit alles in de heerlijke geur van een oud handenarbeidlokaal, waar de houtbranders hun werk doen.

Als tip mag het Repair Café iets meer café worden, al was het maar om een hongerige wachtende maag te temmen en met elkaar te kletsen over de klus. En waar een reparatie het toelaat, mogelijk iets meer stimuleren om zelf de klus te klaren met behulp van de deskundige vrijwilliger.

Je moet niet naar het Repair Café gaan wanneer je haast hebt en op tijd weer op je volgende afspraak moet zijn en ook niet wanneer je per se wil dat je reparatie slaagt. En dus ook niet als je je liga bent vergeten uiteraard. Maar ….daar gaat het dus allemaal niet om. Alles wat lukt en wat je meemaakt is mooi meegenomen.

Wat het mij in ieder geval heeft opgeleverd is de kennismaking met een goed en duurzaam project en een uitnodiging van mijn buurvrouw om iets lekkers te komen eten van haar zojuist door haarzelf gelijmde etagère. Met een kopje Nespresso natuurlijk.