Tiny houses

Een tiny house nèt te tiny? Dit is de oplossing 

Iedereen droomt er soms over: weg uit de stad en hup, de natuur in. We vonden de Indigo-huisjes. Duurzaam Scandinavisch design en ó-zo-mooi!
10-08-2018 - door Roos
Foto: Henny van Belkom

Foto: Henny van Belkom

We love tiny houses. De huisjes van Indigo zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook nog eens 100% circulair en gemaakt van duurzame materialen. De huisjes bestaan voor het grootste deel uit hout - maar ook de rest van de grondstoffen is zoveel mogelijk natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Voor andere materialen, zoals het glas en de schroeven, geldt dat ze na hun levensduur gerecycled kunnen worden.

Dit tiny house wil je hebben

De Indigo-huisjes zijn modulair, je kunt ze dus net zo groot of klein maken als je wilt. Er zijn al inmiddels al een paar huisjes opgeleverd en deze in Overijssel is onze favoriet. Door de glazen pui en de afgeronde vorm oogt het huisje helemaal niet klein en van de Scandinavische inrichting gaat je minimalistische hart sneller kloppen. Er is zelfs een houtkacheltje: need we say more?

Beeld | Henny van Belkom

Een Indigo-huisje kun je ook zo zelfvoorzienend maken als je zelf wil. Zo kun je kiezen voor zonnepanelen, een droogtoilet en een systeem voor wateropvang en -filtering. En zo middenin de natuur kun je gemakkelijk je eigen moestuin of plantenkas onderhouden. Meer inspiratie over circulair wonen vind je trouwens ook op Sustainer Homes.   

Beeld | Henny van Belkom

Hoe duur is een tiny house?

Dat het hebben van een tiny house vaak een droom blijft is niet voor niks. Het kopen van een stukje grond in Nederland waar je ook op mag bouwen is kostbaar. Daar schreven we al eerder over, en ook op de website van Tiny House Nederland vind je hier informatie over. Zo kost een bouwkavel in Friesland €206 per vierkante meter, maar ben je in de provincie Utrecht gemiddeld €766 kwijt. 

Wanneer je een stukje grond hebt gekocht, komen de kosten voor de bouw van een huisje daar natuurlijk nog bovenop. Het laten bouwen van een Indigo-huisje kan vanaf ongeveer €150.000. Het wordt goedkoper als je bijvoorbeeld zelf een deel bouwt. Wonen in een tiny house is dus niet gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk.    

Beeld | Henny van Belkom

Meer weten? Deze info zetten we eerder al voor je op een rij:

Eerst proefwonen?  

De stap naar een tiny house is best groot. Zoveel past er niet in zo'n huisje, dus je zult waarschijnlijk spullen weg moeten doen - tips voor een minimalistischer leven zijn in dat geval best handig. Eerst een beetje testen kan geen kwaad dus. Gelukkig zijn er in Nederland al heel wat tiny houses te huur, hieronder lees je waar je ze kunt vinden.   

 

Profile picture for user roosvanderkloet_88859
Roos
Auteur
Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!