Mode
Duurzaam ondernemen
Zero waste

Een statiegeldautomaat voor... kleding!  

Carlijn en Susan ergerden zich rot aan al het textiel in het huisafval. Daarom maken ze statiegeldautomaten voor textiel!
24-03-2021 - door Jessie
Carlijn en Susan van Drop & Loop. Foto: Drop & Loop

Carlijn en Susan van Drop & Loop. Foto: Drop & Loop

Eigenlijk klinkt het idee heel logisch: naast de statiegeldautomaat voor flesjes in de supermarkt vind je ook een bak voor textiel. Werp je oude textiel in de bak, druk op de knop en er rolt een statiegeldbonnetje uit. En als je bedenkt dat er jaarlijks 150 miljoen kilo textiel bij het huisafval wordt gegooid vraag je je helemáál af waarom dit nog niet bestaat. Daarom maken Carlijn en Susan textielrecycling makkelijker en aantrekkelijker, met een statiegeldautomaat voor textiel. De eerste Drop & Loop staat al in een Albert Heijn! 

Gat erin? Geen probleem! 

"Toen wij erachter kwamen dat er jaarlijks 150 miljoen kilo textiel bij het huisafval wordt gegooid besloten we dat er iets moest veranderen", vertelt Carlijn. "Mensen denken vaak dat er niks meer met het textiel gedaan kan worden als er bijvoorbeeld een gat in zit. Daarom gooien ze het in de afvalbak. Dat is natuurlijk ook het makkelijkst, want inzamelbakken zijn niet overal beschikbaar. Maar het is ook vooral ontzettend zonde!". 

Alles kan worden hergebruikt

Carlijn en Susan vonden dit een gemiste kans, want alles kan volgens hen worden hergebruikt. "Een deel gaat als tweedehands item naar kringloopwinkels of landen als Frankrijk, Spanje, Rusland, Pakistan en Afrika. Als de kleding niet meer als tweedehands kledingstuk gedragen kan worden, kan het worden gerecycled tot nieuwe grondstof. Hier is de industrie al best ver mee, maar we vergeten vaak dat dit kan!"

De helft van het niet-draagbare textiel wordt gesponnen tot nieuwe garen, waar vervolgens weer kledingstukken van gemaakt kunnen worden. De andere helft kan worden verwerkt tot vilt. Ook hier kunnen weer nieuwe producten van gemaakt worden. Iets wat Susan en Carlijn met hun onderneming Drop & Loop ook willen gaan doen. 

De Drop & Loop machine in Clean Center Amsterdam. 

Een statiegeldautomaat voor textiel

Inzamelen dus! Maar hoe maak je dat aantrekkelijk? "We hebben de afgelopen anderhalf tot twee jaar veel onderzoeken en enquêtes uitgevoerd", vertelt Carlijn. "De markt beweegt zich enorm. Veel grote ketens willen dit probleem aanpakken, maar de huidige textielcontainers zijn niet geschikt voor een retaillocatie. Als je de gemiddelde textielcontainer opentrekt is er een grote kans dat er bijvoorbeeld McDonald's-afval in ligt... Daarom hebben we een speciale Drop & Loop machine voor in supermarkten ontwikkeld, die we met feedback van de retailer en consument aan het doorontwikkelen zijn". 

De eerste tien machines vonden de onderneemsters bij een Duits bedrijf, waar ze ongebruikt in de opslag stonden. "We hebben de machines overgekocht en zijn nu met een grote technische partij aan het doorontwikkelen. Voor hen is het ook echt compleet nieuw. We zijn aan het pionieren". 

Korting voor je kloffie

Uit de pilot kwam al snel veel feedback van de klanten en retailer. "We geven nu bijvoorbeeld een korting per inleverbeurt, maar kregen al snel de vraag of de korting per kilo kan worden berekend. Ook merkten we dat mensen toch vaak kleding opsparen en in één keer met een grote zak komen. De opening moet dus groot genoeg zijn". Om het voor de retailer makkelijk te maken om een machine neer te zetten, wordt de ingezamelde kleding wekelijks opgehaald. "Nadat we de kleding hebben opgehaald wordt het gesorteerd en door onze partner gerecycled of hergebruikt". 

Van afdanker naar t-shirt 

Maar de ambities van Drop & Loop gaan verder dan inzamelen. Zo staan er al upcyclede producten van het ingeleverde textiel op de planning: een circulaire Drop & Loop tas bijvoorbeeld. "We gaan met het ontwikkelen van de machine ook een app ontwikkelen", vertelt Carlijn. "Zo kun je jouw gespaarde korting gelijk in de app terugvinden én meer te weten komen over het inzamelproces. We kunnen hier ontzettend veel aan toevoegen, zoals een ranking met jouw vriendenkring of het inwisselen van statiegeld voor nieuwe Drop & Loop producten. Vandaag lever je jouw oude afdankers in, volgende week koop je er een nieuwe tas van". 

Ondernemen met een missie

Natuurlijk waren we ook benieuwd hoe de ondernemers dit idee van de grond hebben gekregen. Carlijn is al zes jaar ondernemer, dus heeft inmiddels al flink wat ervaring in het avontuur dat ondernemen heet. "We zijn op zoek gegaan naar angel investors en ook naar partners binnen de eigen keten. We kregen als tip om ook naar partners met wie we al samenwerken te kijken als aandeelhouder. Een gouden tip, want zij weten al precies hoe het idee in elkaar steekt!". 

Ook het verdienmodel was al vrij snel concreet. "De retailer betaalt een vergoeding voor het neerzetten van de machine. We bieden een service-abonnement waarbij wij ook zorgen voor onderhoud, schoonmaak, klantenservice, de app etcetera. Voor retailers is het interessant om mee te doen, omdat het onderdeel is van hun MVO-strategie en ze meer traffic naar de winkel krijgen. Ook wordt de korting gelijk omgezet in omzet binnen hun locatie". 

Maar de belangrijkste tip zit volgens Carlijn in het testen. "De pilot is superbelangrijk, want we willen ons product eerst in de markt testen voordat we het landelijk uitrollen". En dat is nog best lastig als je van alle kanten enthousiaste reacties krijgt. "We kregen gelijk positieve reacties van retailers, kappers en bloemisten die ook mee wilden doen. Onze eerste reflex was om enthousiast ja te roepen om snel te groeien, maar we besloten toch even terug te gaan naar de basis. 'Wie is onze doelgroep', 'Waar komen de machines te staan?'. Zo houden we focus". 

Een Drop & Loop in jouw buurt

Wil je een Drop & Loop in het echt zien? De pilot-machines staan bij Albert Heijn de Block in Krimpen aan de IJssel, het Clean Center in Amsterdam en bij de Scapino winkels in Almelo en Arnhem! Nog leuker: meld je eigen woonplaats aan via de site! Bij 250 meldingen uit jouw regio gaat Drop & Loop op zoek naar een locatie bij jou in de buurt, 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.