Biodiversiteit
Groene stad
Duurzaam wonen

Een stad zo groen als een Nationaal Park, het kan echt! 

Een stad die ook een Nationaal Park is? Het kan, stadsbewoners moeten alleen durven dromen!
08-11-2019
Londen is de eerste stad met de status National Park City

Londen is de eerste stad met de status National Park City

Stel je voor, je loopt je kantoor uit en je waant je in een zee van groen. De stad waar je werkt of woont is niet langer een betonnen jungle, maar een groene oase. Je hoeft niet meer af te reizen naar een nationaal park om dat échte buitengevoel te krijgen. Inwoners van Londen hebben dit voorelkaar: deze stad kreeg onlangs de status National Park City.

National Park City is een initiatief van Daniel Raven-Ellison, een geograaf die graag in de natuur is maar ook houdt van alles dat de stad te bieden heeft zoals geschiedenis, culinaire hoogstandjes en cultuur. Een aantal jaar geleden startte hij de National Park City Foundation omdat hij zag dat mensen zich vooral binnen steden bewegen. Ze reizen in mindere mate naar de natuur. Dus wilde Daniel de natuur naar de steden brengen.

De National Park City Foundation maakt bewoners van steden bewust van de mogelijkheden in hun stad. Om vervolgens samen met deze bewoners de leefomgeving groener te maken. Volgens Daniel moeten bewoners durven dromen en zich gaan afvragen: Waarom is er niet meer natuur in mijn stad?

Durf te dromen

Volgens Daniel mogen bewoners vragen stellen als: waarom kan ik niet zwemmen in het kanaal? Waarom is er geen groen in mijn straat voor kinderen om te spelen en te ontdekken? Waarom zwemmen er geen otters meer in het water in mijn stad? Waarom is er wel ruimte voor auto’s in mijn straat maar niet voor stadslandbouw of een tiny forest? Want als bewoners durven te dromen over een groenere stad, kunnen ze deze dromen met elkaar werkelijkheid maken.

Met een paar diervriendelijke planten op je balkon kan je ook een bijdrage leveren!

Even terug naar Londen. In deze stad wonen zo’n 7 miljoen mensen en 15.000 verschillende soorten dieren zoals vossen en eekhoorns. Deze dieren hebben de stad als leefomgeving maar 1 op de 10 diersoorten in Londen wordt bedreigd met uitsterven. Om dit verder te voorkomen, kunnen stadsbewoners er voor zorgen dat de biodiversiteit in hun stad verbetert, bijvoorbeeld door bloemen te zaaien, diervriendelijke planten op hun balkon te zetten en ruimte te maken voor egels zodat deze beestjes door de stad kunnen waggelen.

De voordelen van buiten zijn

Niet alleen dieren profiteren van meer groen in de stad. Mensen hebben ook behoefte aan groen voor bijvoorbeeld een schone lucht. Daarnaast is het bewezen dat meer natuur goed is voor je mentale gezondheid. Kinderen die veel buiten zijn hebben later minder kans op mentale stoornissen. Ook is in de natuur zijn goed voor je fysieke gezondheid. Het zorgt namelijk voor meer natural killer cells die je immuunsysteem een boost geven.

Wat als 50% van de gebouwen groen was bijvoorbeeld door een klimplant?

Vele handen maken licht werk

Als iedereen een klein stukje beton omtovert tot een groen paradijs ontstaat er in no-time meer natuur in de stad. Dat kan al door bijvoorbeeld klimop langs je huis te planten, van je balkon een groene oase te maken of een geveltuintje aan te leggen. Dat is het voordeel van een stad vergroenen: er zijn veel mensen die een handje mee kunnen helpen. Zo zijn er in Londen veel vrijwilligers betrokken bij het project, bijvoorbeeld als National Park City ranger. Zij geven rondleidingen door de natuur in hun eigen stad en betrekken zo meer Londenaren en toeristen bij het park. De betrokkenheid ligt hoog; 9 van de 10 Londenaren steunt het werk van de National Park City Foundation.

Niet alleen in Londen wordt er gezocht naar een manier om stadsbewoners en natuur in harmonie te laten leven. Andere steden zijn ook geïnteresseerd in het concept van National Park City. Zo is er een kaart gemaakt van Amsterdam die overzichtelijk laat zien waar groen te ontdekken is in de stad om meer bewustzijn te creëren onder stadsbewoners.

Meer lezen over groen in je stad?