Een koud biertje gemaakt van regenwater 

Regenwater is niet alleen maar overlast, zo bewijst Brouwerij de Prael
23-08-2016
In het proeflokaal van de Prael kun je het bier van regenwater proeven

No rain, no beer - van Brouwerij de Prael

Met regenwater kun je ook mooie dingen doen, zoals het maken van bier. Bij de Prael brouwen ze daarmee het speciale biertje Code Blond.

Regenwater is heel schoon

Niet iedereen treurt deze dagen om het slechte weer. Zeker niet bij Brouwerij de Prael in Amsterdam, waar ze sinds deze zomer het biertje Code Blond van regenwater maken. Het hemelwater werd hiervoor opgevangen in grote bassins bij de universiteit aan de Wibautstraat en bij de Intratuin. Met een speciale filter wordt het water vervolgens gezuiverd van fijnstoffen en eventuele aanwezige bacteriën. “Regenwater is eigenlijk heel schoon,” zegt Thomas Gesink van de Prael. “Ik zou het zo drinken, maar om het te verwerken, moet het aan bepaalde veiligheidseisen voldoen.”

Gesink bedacht het idee van regenwaterbier in samenwerking met Joris Hoebe van het bedrijf Hemelswater, een bedrijf dat oplossingen bedenkt voor de overlast van regen en water in de stad. “De Prael is een sociale onderneming. Hier werken veel werknemers met een achtergrond in de psychiatrie. Ik was daarom meteen enthousiast om samen te werken aan dit maatschappelijk verantwoorde idee.”

Samen regenbier maken

De vraag naar het biertje is groot en ook de media-aandacht voor het idee. “Vandaag stond er een Zwitserse cameraploeg op de stoep en ook veel internationale kranten zoals The Guardian hebben een artikel over ons geschreven.” Dit resulteert ook in mogelijke nieuwe samenwerkingen. “Zo ontving ik een mail van iemand die regenwater wil doneren van haar boerderij in de Beemster. We zijn ook op zoek naar restaurants en cafés die regenwater voor ons willen opvangen. Dan kunnen die vervolgens een biertje aanbieden gemaakt van hun eigen water.”

Ook de opening van een nieuwe brouwerij in Amsterdam West staat op de planning voor De Prael. “Daar willen we een grote silo maken, waarin het regenwater kan worden opvangen. Deze toepassing gaan we op die locatie zeker uitbreiden.”

Regen is big business

Code Blond is niet de enige nieuwe toepassing van regenwater. Ook bij het Amsterdamse bedrijf Rainproof is regen aan de orde van de dag, bijvoorbeeld door de aanleg van waterdoorlatende bestrating, groene daken of geveltuintjes. Het bedrijf de Watermaker wil verticale stadsparken op daken aanleggen op braakliggende terreinen en leegstaande panden, zodat iedere regendruppel benut wordt voordat deze in het riool verdwijnt.

Ook de Slimme Regenton is ontworpen om regenwater in grootstedelijke gebieden te managen. De regenton wordt gekoppeld aan een app als Buienradar en kan automatisch worden geleegd voor een grote hoosbui. Op die manier wordt het riool niet overbelast.

Proef hem zelf!

En hoe zit het met de smaak van het bier van regenwater? “Code Blond is een licht blond bier. In tegenstelling tot kraanwater zit er in regenwater geen kalk. Ook de bitterheid van de hop komt hierdoor meer naar voren. Het is hierdoor minder hard en heeft een heel zachte smaak”, zegt Gesink. “Een heel uniek biertje.”

Het proeflokaal van de Prael zit op 5 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal.