Een kijkje in de keuken bij Impact Hub Amsterdam 

Susanne gaat op bezoek bij een van de kraamkamers van de Wereld van Morgen
13-07-2016

Het is een zonnige ochtend als ik in alle rust het Westergas terrein over wandel. Richting de Impact Hub; een inspirerende plek waar jonge honden en gevestigde spelers van hun intentie voor een betere wereld hun business maken. Ik schuif vandaag een dag aan om te kijken hoe dat werkt, zo’n community voor impact ondernemers.

Interactie is de basis voor innovatie

"Het 'Hub Effect' begint letterlijk als je binnenkomt," vertelt Bram Pauwels, Marketing Communications Lead bij Impact Hub. Het kantoor van AKKA Architects van Stephanie Akkoui Hughes  zit net naast de ingang. Ze werken van Amsterdam tot Dubai. Bij AKKA zien ze interactie als de basis voor innovatie. "En zo hebben ze de locatie ook mede-ontworpen: ingericht om zoveel mogelijk verbinding tussen de leden mogelijk te maken."

Met een semi-lege huls zijn ze begonnen, waarna ze intensief onderzoek hebben gedaan met de leden naar alle bewegingen in de ruimte. Waar ga je heen om even samen te zitten? Waar ga je staan om te bellen? Hoe kom je even tot rust? Met die vragen zijn ze de tweede fase van het ontwerpproces ingegaan. "De leden hebben zoveel mogelijk geholpen om de ruimte in te richten. Impact Hub is door en voor hen allemaal. Met zoveel mogelijk oude materialen van andere locaties en oude projecten," laat Bram Pauwels weten.

At Impact Hub they don’t just talk the talk, but they walk the walk!

Van idee naar onderneming

Tijdens de lunch spreek ik met Marc Lankreijer van Amsterdam Music Society, die net mee heeft gedaan aan de 9e editie van de Business Model Challenge van Impact Hub. Hij vertelt me met veel enthousiasme over zijn plannen voor een Europees Festival en wat hij allemaal heeft geleerd tijdens de challenge. Zoals de workshops over marketing, pitchen en de financiën. En de kans om zijn concept en businessmodel aan te scherpen. Inmiddels is Marc klaar voor de volgende fase: van plan naar het daadwerkelijk opzetten van zijn festival. We praten nog lang door over zijn het festival, de Internationale dimensie van zijn programma en financieringskansen in Europa. 

Next level business

Impact Hub brengt de leden ook bewust samen rondom specifieke onderwerpen. Zo zijn er diverse initiatieven in de mode en er zijn ondernemers die werken met water. En grote problemen in de mode-industrie draaien juist om water en duurzame productieprocessen. “Door hen structureel te verbinden, kunnen er nieuwe oplossingen ontstaan zodat er een echte verschuiving plaatsvindt,” aldus Tamar Berger, Community Catalyst bij Impact Hub Amsterdam. “En dat is precies waarom we [Impact Hub] er zijn.”

Ook is er een groep van powervrouwen die zelf bijeenkomsten organiseert, inspirerende sprekers uitnodigt en ervaringen uitwisselt om er samen sterker van te worden. Aangezien vier van de dames op dit moment hoogzwanger zijn, werken ze ook aan slimme oplossingen voor kinderopvang. Misschien zelfs wel als service bij Impact Hub. Want als vrouwelijke ondernemer is een goeie kinderopvang in de buurt goud waard.

De oude en de nieuwe wereld

Daarnaast introduceert Impact Hub hun leden binnen interessante evenementen die plaatsvinden in de co-working ruimte. Zo nodigden ze de mensen van de Deelkelder uit bij een bijeenkomst van een grote verzekeraar. Op die manier konden beide partijen elkaar leren kennen. De verzekeraar kon allerlei vragen stellen over de praktische uitvoering van de deeleconomie, en de Deelkelder leerde vanalles over het verzekeringswezen. Op die manier komen de oude en nieuwe wereld bij elkaar, en kunnen ze samen vooruit.  

Kraamkamer

Na een dagje bij Impact Hub heb ik het gevoel dat ik net pas het tipje van de ijsberg heb kunnen zien. Hier gebeuren zoveel mooie dingen. Bevlogen mensen die nadenken over hoe dingen beter moeten, en beter kunnen. En laten zien dat sociaal en impactvol ondernemen de nieuwe standaard is. Want waarom zou het überhaupt anders zijn. De Wereld van Morgen begint hier.

Impact Worldwide

Impact Hubs zitten door de hele wereld. De komende tijd bekijken we de ontwikkelingen in onder meer Sao Paolo, Berlijn en Londen en volgen we toffe initiatieven uit de Impact Hub hier in Amsterdam met het VDWVM team.