Mode

Een interview over de duurzame mode van Miss Green 

Kende jij dit bijzondere modelabel al?
02-03-2017
Miss Green

Miss Green door Peter Calvin

Bij Miss Green ontwerpen ze wonderschone duurzame kleding: van elegante jurkjes tot hippe broeken, van mooie tops tot warme knitwear. Alles is comfortabel, zacht, persoonlijk en van hoge ecologische kwaliteit.  Bij dit label werken ze zoals ze willen leven: met liefde en respect voor de wereld en de mensen om hen heen. We spraken oprichter Maaike Groen over het runnen van een eigen modelabel.

Hoe ben je op het idee gekomen voor Miss Green? 

Miss Green is ontstaan vanuit mijn eigen behoefte aan mooi gemaakte items van zachte stoffen die je elke dag kunt dragen en die duurzaam en eerlijk gemaakt zijn.

Toen ik in 2008 met Miss Green begon dacht ik: wat als die basic items die je ieder seizoen in je kast hebt liggen nu eens duurzaam en eerlijk gemaakt zouden zijn? Dan zijn we al een heel eind op weg op het gebied van duurzaamheid. Inmiddels maken we niet alleen basic items maar hebben we een uitgebreide modecollectie.

Je hebt het al een beetje genoemd natuurlijk, maar hoe zou je de missie van Miss Green omschrijven?

Love Life! We leven en werken met liefde en respect voor de wereld en iedereen om ons heen. Daarnaast willen we iedereen laten zien dat je er elke dag mooi en fantastisch uit kunt zien zonder een belasting te vormen op mens en milieu. 

Hoe geven jullie deze belangrijke missie vorm?

De mensen die onze kleding maken verdienen een eerlijk salaris en werken onder goede arbeidsomstandigheden. We produceren alleen in Europese en Indiase ateliers met een GOTS-certificaat en een SA8000-standaard. Dat betekent dat ze duurzaam produceren. 

Tijdens het productieproces worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt en zijn de stoffen zoveel mogelijk biologisch. Deze verwerken we op een verantwoorde manier, met zo min mogelijk water. Naast al die standaarden en certificaten vertrouwen we vooral op onze gut feeling. We gaan dan ook regelmatig op bezoek bij onze fabrieken en ateliers. Om stoffen te bekijken en te kiezen, maar bovenal om bij te praten met de mensen die Miss Green maken.  

Wat vind je het leukst aan het runnen van een duurzaam merk?

Dat zijn de mensen! Onze klanten en de winkels aan wie wij verkopen maar ook onze fabrikanten. Iedereen die werkzaam of bezig is in of met duurzame mode is mega gedreven, super optimistisch en zijn extreem sociale dieren met het groene hart op de juiste plaats.

Er zijn vast en zeker mensen die dit zitten te lezen die ook een duurzame modecollectie willen beginnen. Wat zijn volgens jou de eerste stappen die je moet zetten?

Ik kan natuurlijk alleen uit eigen ervaring spreken, maar ik denk dat het het belangrijkste is dat je je netwerk mobiliseert de eerste jaren. Als je een eigen label of een eigen bedrijf start ben je in de begin jaren volledig afhankelijk van je zakelijke als privé netwerk. Zij kunnen tevens meedenken over hoe je je product in de markt wilt zetten. 

Voor Miss Green hebben we trouwens nooit een uitgebreid business plan geschreven. We zijn direct gestart. Een goed netwerk kan je helpen meedenken oer kansen in de markt, over de wijze waarop je je product in de markt gaat zetten. Daarnaast kunnen ze je wijzen op mogelijke valkuilen. Wij zijn vanuit daar gestart en hebben gaandeweg onze plannen bijgestuurd.

Hoe kan je de juiste fabrieken vinden waar er duurzaam geproduceerd wordt?

Miss Green werkt alleen met GOTS gecertificeerde fabrikanten. Dit wereldwijde keurmerk houdt niet alleen rekening met de duurzame aspecten binnen het productieproces maar ook met de sociale omstandigheden. De meeste keurmerken en certificeringen geven wereldwijd inzage in welke fabrikanten zijn gecertificeerd.

Kan je iets vertellen over het gevoel dat je krijgt als je terug kijkt op de afgelopen jaren en ziet waar je nu bent?

De afgelopen jaren hebben mijn man en ik met ons hele team ontzettend hard gewerkt om te komen waar we nu staan. Vaak realiseren we ons niet hoe bijzonder het is wat we aan het doen zijn. 

Pas als andere mensen je erop aanspreken denk je: “Oh ja, dat is best iets om trots op te zijn!”  Maar (vertelt ze lachend) dat besef is eigenlijk altijd van korte duur omdat er altijd wel een productiebrandje te blussen valt, of nieuwe plannen uitgevoerd moeten worden.

Wat voor toekomstplannen en dromen heb je voor Miss Green?

We willen onze Love Life veel verder te verspreiden binnen Europa zodat duurzame mode als normaal wordt gezien. Daar zijn we al een heel eind mee op weg. We hebben namelijk maar liefst 150 verkooppunten door Europa. Op dit moment zijn dit met name concept achtige-winkels waarbij de duurzame boodschap vaak centraal staat. Ons doel is om ook door de conventionele retailers in Europa te worden verkocht. 

 

Wil jij meer weten over Miss Green? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Alle prachtige afbeeldingen zijn eigendom van Miss Green. Ben je nieuwsgierig naar andere ontwikkelingen op het gebied van duurzame mode, raadpleeg van vooral onze pagina over de overgang van fast fashion naar slow fashion.