Biodiversiteit
Groene stad
Natuur
Duurzaam wonen

Een interview met Leora Rosner over groene daken 

Zou jij een groen dak willen hebben?
16-03-2017

Alle afbeeldingen bij dit stuk zijn eigendom van Leora Rosner Photography

Leora Rosner studeerde beeldende kunst op de kunstacademie in Israël en werkte daarna jaren als fotograaf in Nederland en Europa. Toen zij trouwde en een dochter kreeg besefte zij dat zij meer zorg wilde dragen voor de aarde. Ze ontwikkelde een grote passie voor het behoud van de natuur en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Haar eerste ingeving om hier zelf een steentje aan bij te dragen was om op lokaal niveau daken groener te maken. Groene daken zorgen namelijk niet alleen voor meer biodiversiteit maar dragen ook bij aan een schonere leefomgeving. 

We spraken haar over groene daken en vroegen haar om een mini-stappenplan te maken voor mensen die ook wel zo’n groen dak boven hun hoofd willen hebben.

De start van een bijzonder project

Toen Leora Rosner bij haar woningbouwvereniging aangaf dat zij een groen dak wilde, kreeg zij te horen dat haar huur in dat geval verdubbeld zou worden. Ze vertelt:

“Ik schrok daar toen zo van dat ik mijn idee liet vallen. Een paar jaar later, in 2007, besloot ik om het opnieuw te proberen en daar ook anderen bij te betrekken. Ik sprak met bewoners in drie andere gebouwen en zij wilden gelukkig ook een groen dak. Dat maakte in totaal vier gebouwen. Ik diende mijn plan in waarin ik vertelde dat de bewoners van de andere gebouwen ook een groen dak wilden hebben met daarbij een lijst van alle voordelen die een groen dak met zich meebrengt.”

“Binnen zes maanden kreeg ik een positief antwoord en lichtte alle andere bewoners in. Na veel rompslomp met allerlei formulieren op verschillende afdelingen is het uiteindelijk gelukt. In 2009 zijn alle vier de daken beplant.”

De voordelen van een groen dak

De groene daken van Rosner haar project zijn te vinden in het centrum van Amsterdam en hebben samen een oppervlakte van 400m2. Leora Rosner vertelt enthousiast:

“Op alle vier de daken zijn sedum plantjes (vetplanten) geplant. Deze planten hebben namelijk weinig zorg nodig: het reilt en zeilt zonder veel omkijk. Er wordt wel eens gedacht dat een sedumdak zwaarder is dan grind maar het scheelt de helft van het gewicht. Ons eigen dak is rond de 50m2 en daar staan 8 soorten sedum planten op. Op al dat groen komen veel bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en vogels af. Dat is een mooie vergroting van de lokale biodiversiteit.” 

“Verder bespaarden wij na een jaar al honderd euro op onze energiekosten. Het huis is namelijk niet langer 5 tot 8 graden warmer dan buiten op een hete zomerdag. Stenen op een dak bereiken wel 65 graden en een dak bedekt met teer kan zelfs wel 95 graden worden. Als je onder zo’n dak woont dan kook je gewoon! Een groen dak wordt niet warmer dan 35 graden en neemt ook nog eens veel CO2, NO2, SO2 en fijnstof op. Dat is dus een verbetering van de luchtkwaliteit én een vermindering van het stedelijk hitte-eilandeffect.

“Tot slot werken zonnepanelen ook optimaal op een beplant dak en verleng je de levensduur van het dakmateriaal enorm. Er is zelfs een dak aangeplant in Zurich van de Moos Water Fabriek. Dat dak beslaat ruim 3,5 hectare en is beplant in 1914. De enige reparaties die verricht moesten worden waren enkel langs de randen!”

Tips om een groen dak boven je hoofd te krijgen

Wij vroegen Leora Rosner of zij een mini-stappenplan wilde maken voor mensen die ook een groen dak willen hebben. Zij adviseert het volgende:

Stap 1. Informeer jezelf. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Rooftop RevolutionBiotope City of Solar Sedum of stuur mij een bericht via the.leora@gmail.com.

Stap 2. Ga in overleg met je buren en organiseer een bijeenkomst. Je kunt eventueel ook iemand (bijvoorbeeld van bovenstaande websites) uitnodigen die alle feiten op een rijtje heeft en vragen kan beantwoorden. 

Stap 3. Heb je een huurwoning? Zoek dan de juiste contactpersoon op bij de woningbouwvereniging.

Stap 4. Schrijf een petitie of brief met jouw plannen en feiten op een rijtje, met daar onder de handtekening van alle bewoners in het pand.

Stap 5. Maak een afspraak met de desbetreffende contactpersoon om hem/haar te informeren over de wensen van de bewoners. Woningbouwverenigingen zullen waarschijnlijk beweren dat ze geen geld hebben, maar er zijn subsidies voor groene daken die tot wel 50% van de kosten dekken.

Stap 6. Niet opgeven!

 

Een groene toekomst

Tot slot vroegen we Leora Rosner over haar visie voor de toekomst:

“Mijn toekomstvisie is dat alle platte daken groen worden, dus ook daken van monumenten, en dat alle schuine daken van zonnepanelen worden voorzien. Op die manier verhoog je niet alleen de stedelijke biodiversiteit en de luchtkwaliteit, maar verminder je ook het stedelijk hitte-eilandeffect en wek je je eigen energie op. Bovendien kan je dan ook allerlei stedelijke landbouwproducten van het dak gaan halen en alles meer lokaal houden. Win-win voor iedereen!”

Wil jij meer weten Leora Rosner? Klik dan hier voor haar site. Wil jij meer weten over groene daken? Kijk dan eens op de site van Rooftop Revolution. Alle prachtige afbeeldingen zijn eigendom van Leora Rosner Photography.