Sociaal

Een gouden combinatie 

Studenten en ouderen: twee verschillende werelden, maar ze hebben elkaar veel te bieden.
10-01-2017
Foto: Floris van den Dries

Foto: Floris van den Dries

Studenten en ouderen: twee groepen die meestal niet veel tijd met elkaar doorbrengen. Maar breng ze samen en er ontstaan fijne herinneringen. VDWVM-community lid SpelenderGrijs koppelt deze twee groepen: de student leert er veel van, en de oudere heeft een leuke middag. Een gouden combinatie, vertelt de 24-jarige directeur Floris van den Dries.

De sociale onderneming SpelenderGrijs bestaat sinds maart 2016, vertelt Floris. “Plat gezegd zijn we een soort boekingsagency voor verzorgingstehuizen. Maar met die benaming doen we onszelf eigenlijk tekort. We zetten studenten met een talent in om een positieve bijdrage aan het leven van ouderen te leveren.”

Scholieren en studenten krijgen de kans hun talenten verder te ontwikkelen, door bijvoorbeeld muziek te maken of een lezing over kunstgeschiedenis te organiseren. “Er zijn allerlei gastcolleges te bedenken: over flora en fauna, gitaarles, tekenles: noem maar op.” Eigenlijk een heel simpel, maar geweldig idee!

Huilen, schreeuwen of klappen

Floris vertelt over hoe mooi de verbinding is die dan ontstaat tussen jong en oud. “De talenten komen nooit in verzorgingstehuizen, maar ze hebben de mensen die er wonen wel veel te bieden. De chemie als ze samenkomen: dat is erg mooi om te zien.”

De ouderen reageren erg verschillend op de voorstellingen: huilen, lachen, schreeuwen of luid klappen. “De reacties zijn niet te voorspellen. Dat is niet erg, want dat betekent dat het echt binnenkomt. We bereiden de studenten er ook op voor, dat de reacties niet altijd zo zijn als bij een andere doelgroep”, legt Floris uit.

RTV Utrecht maakte een sfeerreportage van een SpelenderGrijs danssessie

De talenten, die binnen SpelenderGrijs heroes genoemd worden, krijgen betaald voor hun optredens. “Het is een sociale onderneming. Vrijwilligerswerk is erg mooi, en dat zal ook altijd nodig blijven en belangrijk zijn, maar wij willen sociale problemen tackelen met een business model.”

Om nieuwe talenten te vinden, zet Floris zijn eigen Facebooknetwerk in. “Als ik daar een bericht op plaats, kom ik via via toch al snel met anderen in contact. Inmiddels kennen we een aantal muziekdocenten en andere leraren, en zo gaat dat eigenlijk vrij snel.”

Een uitdagende combinatie

De organisatie werkt al in meerdere steden: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Binnenkort komen daar ook Nijmegen, Leeuwarden en Leiden bij. Daarbij wordt ook samengewerkt met gemeenten. “Maar we willen wel op eigen benen blijven staan en niet afhankelijk zijn van subsidies: daarom blijven we een sociale onderneming.”

Dat blijkt ook wel eens lastig te zijn, vertelt Floris. “Omdat je een onderneming bent, vinden mensen de prijzen soms te hoog. Maar ja, het is ook geen vrijwilligerswerk. Wij willen onze heroes ook kunnen betalen, en tegelijkertijd iets moois doen voor de samenleving."

Die balans tussen sociale impact en ondernemerschap, dat is wel lastig.

Diversiteit en openheid over zijn sociale onderneming vindt Floris belangrijk. “Een organisatie als Tony’s Chocolonely vind ik erg sterk. Natuurlijk een heel ander product, maar zij gaan goed met uitdagingen om en zijn daar ook erg open over. Ze zijn ook financieel zelfredzaam. Dat maakt het voor mij een interessante organisatie.”

Toekomstmuziek

Floris wil over een tijdje in iedere grote stad in Nederland vertegenwoordigd zijn met SpelenderGrijs, wat hij nu nog naast zijn masteropleiding Beleid, Communicatie & Organisatie doet. Hij ziet in de toekomst ook nog wel grotere uitdagingen voor zich in de zorgsector, waar een organisatie als SpelenderGrijs meerwaarde kan bieden. 

Heb jij een bijzonder talent of ken je iemand met een talent waar ze ouderen mee kunnen helpen? Kijk dan eens op SpelenderGrijs.nl voor meer informatie.