Energie

Een energiepositieve blik op de woningen van de toekomst 

Je eigen huis als mini-energiecentrale: door energiepositief bouwen wordt onze toekomst een stuk duurzamer, stijlvoller én comfortabeler.
27-12-2016 - door Jessie
Foto: pretaloger.nl

Foto © Prêt-à-loger

Nederland heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Dit vraagt om nieuwe oplossingen voor jouw leven uit én thuis, waarvan energiepositief bouwen er één is.

Terwijl de auto oplaadt pak jij je zwemkleding vast in voor een gezellig dagje weg. Dat het buiten tien graden is maakt niet uit: je bezoekt gewoon het verwarmde binnenzwembad in de buurt. Voor de zekerheid pak je ook je schaatsen in, want de ijsbaan zit op dezelfde locatie. Als je weer thuiskomt kook je een lekkere maaltijd en plof je uitgeput op de bank met je tablet op schoot. Het klinkt als een normale weekenddag, maar toch is er over een aantal jaar waarschijnlijk iets opmerkelijk anders aan dit scenario: je hebt namelijk de hele dag geen fossiele brandstof of energie verbruikt! Dat is niet alleen mooi, maar dus ook ook noodzakelijk.

Jouw huis als energiecentrale

Energiepositieve woningen produceren netto meer energie dan ze verbruiken. In andere woorden: je eigen huis is een mini-energiecentrale! Door slimme isolatie, zonnepanelen en  technologische snufjes produceert je huis een overschot aan energie. Dit overschot kan vervolgens worden ingezet voor bijvoorbeeld het verlichten van de lantaarnpalen in de straat.  “Het is ontwerpen of onderworpen worden”, vatte Andy van den Dobbelsteen het tijdens een lezing van de KNAW samen.

Op het Deense eiland Samsø weten ze het al een tijdje: energiepositief bouwen is mogelijk. Na een bezoek aan de Kyoto Climate Talks daagde de Deense milieuminister lokale gemeenschappen uit om een plan te presenteren voor een duurzame energietransitie, naar volledige zelfredzaamheid. Het kleine eiland Samsø had het meest realistische en haalbare plan. Door te investeren in zonne- en windenergie, slim te bouwen en de lokale economie te stimuleren kon het eiland binnen tien jaar al meer energie opwekken dan gebruiken. Nu gaat het eiland nog een stapje verder: in 2030 wil het eiland ook fossielvrij zijn.

Dutch Design in de woningbouw

Wat in Samsø kan, kan bij ons gelukkig ook. Verschillende Nederlandse projectontwikkelaars en wetenschappers hebben al uitgezocht hoe we energiepositieve gebouwen kunnen maken; van kantoor tot woonhuis. Er zijn de laatste jaren dan ook heel veel proefprojecten uitgevoerd, die het principe van energiepositief bouwen allemaal op een andere manier aanpakken.

Zo is er de Villa Flora in Venlo (een kantoor van meer dan 4000m2 die in 2012 werd gemaakt voor de Floriade), het House of Tomorrow Today van Jos Lichtenberg (met 100m2 zonnepanelen die je auto opladen en huis verwarmen) en het Concept House van Mick Eekhout (die een plug&play-principe hanteert en ook hoogbouw mogelijk maakt). Al deze voorbeelden laten zien dat vooral het kijken naar naar gebruik en circulaire economie belangrijk is.

Een schil maakt verschil

Met alleen het bouwen van energiepositieve nieuwbouwkantoren en -huizen kunnen we de energiedoelstelling voor 2050 niet halen: per jaar komt er slechts 1% nieuwbouw bij. Daarom zijn er, naast het bouwen van de energiepositieve wijken, ook aanpassingen in bestaande wijken nodig.

Gelukkig zijn hiervoor ook al mogelijkheden ontdekt. Voor de 1,4 miljoen rijtjeshuizen uit de jaren zestig (20% van alle huizen in Nederland) is bijvoorbeeld het prijswinnende Prêt-à-Loger-concept bedacht. Bij dit concept wordt een ‘schil’ om het bestaande huis gebouwd, waardoor het huis energiepositief wordt zonder dat een ingrijpende verbouwing nodig is.

Geen tijd om stil te zitten!

De toekomst van energiepositief bouwen is veelbelovend.  De mogelijkheden en ideeën zijn er genoeg! De belangrijkste uitdaging ligt dan ook niet in het ontwerp, maar in het proces. Daarom is het van essentieel belang dat de energietransitie in gang wordt gezet en dat alle partijen op financieel gebied samen gaan werken. Als dat gebeurt kunnen we nog meer positief nieuws over energiepositief bouwen verwachten!

Natuurlijk kun je ook alvast zelf aan de slag. Ben je van plan om je eigen huis te bouwen? Bezoek dan eens een bijeenkomst van HoTT of bekijk de brochure van Concept House. Liever je huidige huis onder handen nemen? Lees dan ons blog over energieopwekkende ramen of energieopwekkende dakpannen, óf volg het stappenplan van Milieucentraal.

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.