Biodiversiteit
Eten en drinken
Lifestyle
Mensenrechten

Een duurzame kop thee zet je zo 

We drinken met zijn allen ontzettend veel thee. Het is na koffie, zelfs de meest populaire drank van Nederland. Maar kan het ook duurzamer?
15-05-2019 - door Maartje
Een duurzame kop thee zet je zo

Foto: Matthew Henry

Bijna de helft van alle Nederlanders drinkt dagelijks thee, vaak meerdere koppen. Met al die liters die we zo per jaar wegdrinken kunnen we dus veel impact maken als we kiezen voor duurzame thee. Maar wat is dat precies, waar moet je dan op letten en wáár koop je het?

Het goede nieuws: er zijn steeds meer ondernemingen die het belang inzien van duurzame en eerlijke thee. Er is dus echt al wat te kiezen als je je favoriete warme drank wilt verduurzamen. Maar laten we bij het begin beginnen, want wat is duurzame thee precies?

[Dit artikel is geüpdatet in november 2020]

Wat is duurzame thee?

Even een kleine feiteninjectie over thee. Theeplanten groeien het beste in warme, vochtige klimaten en de grootste theeproducerende landen zijn dan ook China, India, Kenia, Sri Lanka en Vietnam. Je hebt in totaal zes basissoorten thee: wit, geel, groen, oolong, zwart en gefermenteerde thee maar die komen allemaal van dezelfde theeplant. Het verschil zit hem in hoe de theebladen daarna worden verwerkt. Kruidenthee wordt gemaakt van kruiden en fruit, en dus niet van de theeplant, en is dus officieel geen theesoort.

Hoewel de teelt van thee een stuk minder water verbruikt dan die van koffie, is er toch nog zo'n 120 liter water nodig om 1 liter thee te kunnen produceren. Je begrijpt meteen waarom de plant van een vochtig klimaat houdt... Hoewel de meeste thee nog met de hand geplukt wordt, dit levert namelijk de beste kwaliteit, wordt er ook steeds meer machinaal geoogst om thee massaler te kunnen produceren.

Theeplukken met de hand in Nepal Foto: The Modern Tea Brand

Om thee te produceren heb je dus planten en mensen nodig. Wil je letten op de duurzaamheid van je thee dan kun je dus kijken of je thee is gemaakt van biologisch geteelde theeplanten en of er sprake is van eerlijke handel (fair trade) en een leefbaar loon voor de arbeiders die de thee plukken.

Daarnaast kun je kijken naar de manier waarop de thee verpakt is. Losse thee, in een blikje of potje, die je zelf in een thee-ei doet is hiermee een stuk duurzamer dan een geplastificeerd doosje met individueel verpakte zakjes thee. En tegenwoordig zijn in de meeste theezakjes ook een soort van plastic verwerkt dus dat is ook nog iets om op te letten.

Samengevat, wil je duurzame thee let dan op:

  • Biologisch keurmerk
  • Fairtrade keurmerk
  • De verpakking

Waar koop je duurzame thee zonder plastic?

Oké, je weet nu waar je op moet letten. Maar welke merken zijn dan duurzaam en waar koop je goede, eerlijke thee? Losse thee, dus zonder zakje, van biologisch geteelde planten kun je o.a. kopen bij:

Bij de gemiddelde supermarkt kun je vaak wel biologische én/of fair trade thee vinden maar niet altijd losse thee. Kies je toch liever voor thee in een zakje, kijk dan eens naar de duurzame theemerken die we hieronder hebben genoemd. Daar is ook meer keuze in fair trade thee, die herken je aan het Fairtrade/Max Havelaar keurmerk.

Biologische én fairtrade thee van het Nederlandse TEAmwork Tea

Duurzame theemerken

In onze community zijn er al drie ondernemingen die hard werken om jou te voorzien van biologische en eerlijk geproduceerde thee. Hen kunnen we dus sowieso van harte aanraden! Je kunt nu al de thee kopen van TEAmwork Tea die haar thee in Sri lanka produceert, en binnenkort ook bij The Modern Tea Brand die hun thee uit Nepal halen.

Een speciale vermelding is voor Wilder Land van ondernemers Daan en Matthijs die kruidenthee van Nederlandse bodem produceren. Hiermee willen ze de biodiversiteit in ons land vergroten en zo de bijen en insecten een handje helpen. Bijvriendelijk thee dus!

Maar zoals gezegd kun je nu al in de supermarkt kiezen voor duurzame thee zonder plastic. Kies bijvoorbeeld voor:

  • Clipper Thee  Fairtrade én biologische thee dus dubbel goed. Minpuntje is wel dat de theezakjes allemaal individueel verpakt zijn hoewel de theedoosjes zelf dan weer geen plastic folie hebben. Al met al een mooi, duurzaam theemerk en daarom beleggen sommige beleggingsfondsen van ASN Bank ook in Clipper. Bankier je bij ASN Bank, dan kun je dus ook op deze manier dit bedrijf steunen, tof toch?!

  • Fair Trade Original thee  Fairtrade én biologische thee in veel verschillende smaken, zowel kruiden- als échte thee. Ook hier zijn de zakjes weer individueel verpakt dus daar is nog wat winst te boeken.

  • Zonnatura  Biologische kruidenthee in heel veel verschillende smaken. De zakjes zitten zonder extra verpakking in het doosje dus dat scheelt in afval en ook hier geen plastic folie om het theedoosje. Ook dit merk is onderdeel van sommige beleggingsfondsen van de bank dus je kunt ook gaan beleggen in dit dit biologische theemerk!

Ook leuk, drink je graag ijsthee dan is Charitea een mooi merk en ook bij ons communitylid ThijsTea koop je smakelijke, duurzame ijsthee.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!