Biodiversiteit
Groene stad
Duurzaam ondernemen
Plastic

Een duurzaamheidstoets voor startende ondernemers 

Het Expertisecentrum Duurzaamheid toetst de deelnemers van de ASN Bank Wereldprijs. Wat houdt de check in?
12-09-2019 - door Redactie
Stef, Emmelien, Sjirk

Stef, Emmelien en Sjirk van het Expertisecentrum Duurzaamheid van ASN Bank

ASN Bank organiseert sinds 2008 de ASN Bank Wereldprijs. Een competitie voor startende duurzame ondernemers. De ingediende ondernemingen en ideeën worden getoetst door het Expertise Centrum Duurzaamheid (ECD) van de bank. Wat houdt dit eigenlijk in? En waar kun je als startende ondernemer op letten als je duurzaam wil ondernemen? Wij spraken met duurzaamheidsexperts Emmelien en Stef.

Duurzaamheidscriteria en meetmethodes

Samen met collega Sjirk beoordelen Stef en Emmelien de deelnemers van de ASN Bank Wereldprijs. Alle drie zijn zij expert bij het in house Expertisecentrum Duurzaamheid, ieder met een eigen focusgebied. Voor Emmelien is dat klimaat, Stef richt zich op biodiversiteit en Sjirk houdt zich bezig met mensenrechten. In hun dagelijkse werk toetsen ze beursgenoteerde bedrijven aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Alleen in bedrijven die de toets doorstaan kan vanuit de ASN Beleggingsfondsen belegd worden. Daarnaast houden zij zich bezig met het duurzaamheidsbeleid en de meetmethodes van de bank. Zo werkt Stef aan een methode die de biodiversiteitsimpact van investeringen kan meten. En Emmelien heeft net de laatste hand gelegd aan de strategie verpakkingen van ASN Bank.

Expertise en logisch nadenken

Bij het toetsen van beursgenoteerde bedrijven is het beleid van ASN Bank de leidraad, zo vertelt Emmelien. ‘Aan dit beleid toetsen we ook de deelnemers van de ASN Bank Wereldprijs, al is de manier van toetsen net anders.' Stef vult aan: ‘de ideeën zijn vaak zo vernieuwend - een specialistische techniek of een innovatief materiaal bijvoorbeeld - daar kun je geen standaard checklist op loslaten. Dan moet je afgaan op je expertise maar ook logisch nadenken.’

Duurzame impact

‘Bij elke inzending kijken we naar wat de concrete impact is', aldus Stef. ‘Draagt het écht bij aan het verduurzamen van de samenleving?’ Emmelien vult aan: ‘Meer impact heb je bijvoorbeeld met een duurzaam product of dienst dat in één klap een vervuilend product vervangt. Denk aan Fairphone dat een alternatief biedt voor een niet-duurzame smartphone. En Yoni of Seepje die het voor een consument heel makkelijk maken om goed te doen. Simpelweg door hun product te kopen.'

Deelnemers aan de ASN Bank Wereldprijs zijn vaak nog maar net bezig met hun idee of onderneming. De vragen van ECD kunnen de ondernemers nieuwe inzichten geven en verder helpen. 'We kunnen het idee van een deelnemer verfijnen door vragen te stellen of suggesties te geven.' Het is niet erg als je hier en daar niet de 100% haalt geven Stef en Emmelien aan. 'Je kan als startende ondernemer moeilijk op elk duurzaamheidsthema een 10 scoren. Als je maar laat zien dat je wel over alles hebt nagedacht en bereidt bent er aan te werken.'

Drie tips voor startende ondernemers

  • Ketentransparantie

Eén van de tips voor duurzame ondernemers van Stef en Emmelien gaat over ketentransparantie. ‘Zorg dat je de gehele keten van je product inzichtelijk krijgt. Denk niet te snel ’mijn product bestaat uit duurzame ingrediënten, dan zal het wel goed zijn’. Geef aandacht aan álle schakels in je keten, van de productie-omstandigheden tot het recyclingproces. Dit laatste is bijvoorbeeld interessant in het geval van bioplastics. Biologisch afbreekbaar plastic klinkt mooi maar is alleen afbreekbaar onder specifieke omstandigheden. Hoe borg je dat?

  • Claims

Denk goed na over de claims die je doet. Vraag je continu af: ‘is het (nog steeds) waar wat ik beweer?’. Op eerlijke wijze vervaardigd bijvoorbeeld. 'Hoe definieer je het, hoe meet je het, hoe bewijs je het?'. Blijf kritisch kijken naar je eigen product of dienst, ook als je bedrijf groeit.

  • Het waarom

Blijf je bewust van de drijfveren waarmee je je onderneming bent gestart, juist als het even niet soepel gaat of als je bedrijf heel hard groeit. Houd voor ogen met welke duurzame missie je bent gestart en wat je moet doen om dit te bereiken.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.