Een duurzaam huis, ga jij ervoor? 

27-02-2017
Plaatsing van de demowoning van Sustainer Homes op het Jaarbeursplein in Utrecht. Bron: sustainerhomes.nl

Plaatsing van de demowoning van Sustainer Homes op het Jaarbeursplein in Utrecht. Bron: sustainerhomes.nl

Ken je Sustainer Homes al? Vast wel! In 2015 wonnen ze de ASN Bank Wereldprijs met hun modulaire en duurzame bouwsysteem. Ze willen de wereld van duurzaam wonen simpeler en bereikbaarder maken. En dat ze goed aan de weg aan het timmeren zijn, is wel duidelijk.

Postcode: hartje Utrecht

Sinds februari van dit jaar staat er in Utrecht een heuse Sustainer Home op het Jaarbeursplein. Het unieke aan deze woningen is dat ze, naast dat ze vrijwel geheel CO2-neutraal zijn, opgebouwd zijn uit verschillende 'bouwblokken'. Hierdoor zijn ze makkelijk naar wens te maken en kan het een betaalbare oplossing zijn als je duurzaam wilt wonen. Met het exemplaar in hartje Utrecht wil Sustainer Homes duurzaam bouwen verder op de kaart zetten.

Grootse ambities

Gert van Vugt, oprichter van Sustainer Homes, benadrukt het belang van een meer duurzame huizensector. “Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ruim één derde van de wereldwijde CO2-uitstoot”. Een verduurzaming van de bouwsector is belangrijk. Gert heeft dan ook grootse ambities met Sustainer Homes. Ondanks het feit dat ze pas drie jaar bestaan, is de onderneming nu al over de Nederlandse grenzen aan het gluren. Vooral in ontwikkelingslanden ziet Gert grote kansen, in de komende 10 jaar wil hij meer dan een miljoen duurzame huizen bouwen. De doelstelling van de Nederlandse overheid dat in 2020 alle nieuwbouwwoningen nagenoeg energieneutraal moeten zijn, kan goed in zijn voordeel werken!

Nog meer duurzame woonideeën

Verduurzaming van de bouwsector is hard nodig, gelukkig ontbreekt het niet aan duurzame ideeën voor in of rondom je woning. Zo bedacht Altered:Nozzle een handig opzetstukje voor je kraan, waardoor je tot 98% water kunt besparen. Ook Fresh-R kwam met een slim energiebesparend idee. Een handig apparaatje dat ervoor zorgt dat het binnenklimaat fris blijft, ook als je woning degelijk geïsoleerd is. Hiervoor hoef je je ramen dus niet meer open te doen. Naast individuele duurzame inititiatieven, zijn er ook plekken waar duurzaamheid gezamenlijk nagestreeft wordt. Strowijk IEWAN in Nijmegen vormt een voorbeeld van een florerend eco-dorp. En ook in Boekel zijn er plannen om een eco-dorp op te zetten.